MÅ REFORHANDLE: Audun Lysbakken ser bare én vei ut for Høyre i reservasjonssaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
MÅ REFORHANDLE: Audun Lysbakken ser bare én vei ut for Høyre i reservasjonssaken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

- Dette understreker hvor alvorlig forslaget om reservasjon er

SV-leder Audun Lysbakken ber Bent Høie gå tilbake til forhandlingsbordet med KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken reagerer på forslaget til lovtekst, der det står at legene som reserverer seg mot henvisning til abort, heller ikke skal måtte svare gravide pasienter på spørsmål om hvor langt de er på vei, spørsmål om inngrepet eller om hva samfunnet kan tilby av bistand.

Uakseptabelt - Dette understreker hvor alvorlig forslaget om reservasjonsmulighet er, og at alle forsøk på å bortforklare hva reservasjon egentlig dreier seg om, er uriktige. Dette er grunnleggende og viktig informasjon som det kan haste for kvinnen å få. Det er helt uakseptabelt at leger skal kunne nekte å gi denne type informasjon. Det er å undergrave viktige pasientrettigheter, sier Lysbakken.

Bent Høie har i dag rykket ut og sagt at han vil endre forslagsteksten, og presiserer at alle leger skal kunne svare på denne type enkeltspørsmål. Lysbakken sier han er glad for retretten, og understreker hvor viktig det er at en fastlege er en samtalepartner man kan snakke med om alt.

- Legen skal være en samtalepartner. Når man ser på regelverket, er ikke en henvisning til abort en henvisning i vanlig forstand. Legen hjelper kvinnen med å sende en begjæring om svangerskapsavbrudd, som hun kommer med. Andre typer henvisninger gjøres av legen utifra en medisinsk vurdering. Her er det kvinnen selv som bestemmer, ikke legen. Derfor er det hennes rett til selvbestemmelse dette gjelder. Det blir veldig tydelig i denne saken, når det er snakk om informasjon knyttet til et valg som kvinnen selv skal ta, sier Lysbakken.

- Må reforhandle Han mener regjeringen bør reforhandle hele saken med KrF.

- Denne saken blir mer og mer politisk umulig for Høyre. Det eneste de kan gjøre, er å gå til Krf og be om å få gjenoppta forhandlingene, sier Lysbakken. I dag har SV fremmet forslag om at regjeringen må håndheve dagens regelverk og sanksjonere fastlegene som bryter loven.

- Regjeringen har ikke vist vilje til å rydde opp. De bør stemme for vårt forslag. Det er viktig for regjeringens troverdighet, sier Audun Lysbakken.