Gjengoppgjør i Oslo

Dette utløste ny voldsspiral

Politiet etterforsker nå minst to alvorlige konfliktlinjer og en rekke personer for drapsforsøk i forbindelse med de voldelige ungdomsgjengene på Grønland og Tøyen

KRANGEL: Politiet rykket med store styrker til Grønland 13. mars. Knivstikkinga utløste en hevnspiral som ennå pågår. Foto: Snapmap.com
KRANGEL: Politiet rykket med store styrker til Grønland 13. mars. Knivstikkinga utløste en hevnspiral som ennå pågår. Foto: Snapmap.com Vis mer
Publisert

Etter grove machete-angrep, knivkamper og flere drapsforsøk i kriminelle ungdomsmiljøer i bydel Gamle Oslo, gjør politiet nå alt de kan for å hindre at liv går tapt i det som beskrives som en brutal gatekrig.

Politiet mener hendelsene i hovedsak knytter seg til to forskjellige konflikter, som hver for seg bunner i grove voldsepisoder, som igjen har utløst hevnangrep og atter nye hevnangrep.

Søndag kveld satt en enslig politimann i politibilen sin ved lekeplassen mellom Jens Bjelkes gate og Borggata på Tøyen i Oslo.

I andre enden av lekeplassen, i lysene fra frontlyktene, oppholdt en gjeng ungdommer seg i en nedslitt stuesofa som er plassert i parken. I stedet for å skrive kveldsrapporten på kontoret, hadde politimannen tatt med seg en iPad ut i bilen for slik at han samtidig kunne holde et øye med ungdommene.

UTEKONTOR: Politimannen som passet på ungdommene på Tøyen hadde flyttet kontoret ut i felt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTEKONTOR: Politimannen som passet på ungdommene på Tøyen hadde flyttet kontoret ut i felt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tre dager tidligere ble en ung mann sendt til sykehuset med alvorlige stikkskader etter et oppgjør mellom ungdomsmiljøer fra Tøyen og Grønland. Hendelsen skjedde på en ballplass få kvartaler unna i retning Grønland, da norsk-somaliske ungdommer i ung alder slåss med litt eldre ungdommer fra Tøyen.

Politiet etterforsker voldsepisoden som drapsforsøk og har siden da brukt mye ressurser på å forebygge, overvåke og undersøke hva som er årsaken til den brutale knivstikkinga.

Konflikt 1

Knivstikkinga på torsdag er den foreløpig siste grove voldshendelsen i det som er en av minst to alvorlige konfliktlinjer. Oppgjøret på ballplassen knyttes direkte opp til flere hendelser i begynnelsen av mars og skal ha utløste det som nå, i enkelte kretser, blir omtalt som en gatekrig.

Fredag 13. mars rykket politiet ut til en knivhendelse på Grønlands torg. Videobilder som Dagbladet fikk tilgang til, viste at mange personer var involvert og flere ble lagt i jern på Grønlands torg. Flere politifolk ble sendt i corona-karantene etter hendelsen.

Gatene i Oslo var nå tømt for vanlige mennesker etter at de hardeste smitteverntiltakene ble iverksatt.

De som var igjen i triangelet Brugata, Grønland og Tøyen er rusmisbrukere, ungdommer som ikke hadde noe sted å gjøre av seg og kriminelle ungdomsgjenger.

15. mars ble det bråk igjen. Denne gangen var det en 7 eleven-kiosk i Brugata som ble åsted for slåssinga mellom ungdommene.

Eskalerer

Dagen etter møttes ungdomsgjengene på Tøyen torg der et masseslagsmål fant sted. Flere hadde bevæpnet seg med kniv og nødetatene måtte behandle flere personer med lettere stikkskader.

Kilder forteller til Dagbladet at det neste som skjedde på gata var avgjørende for voldsspiralen som bydelen opplevde i måneden som kom.

Seint på ettermiddagen 17. mars fikk en ung mann kutta opp ansiktet sitt og ble kjørt til sykehuset for legebehandling.

45 minutter seinere barket gjengene sammen igjen. Denne ganger på Enerhaugen. Fem minutters gange fra det første åstedet på Grønlands torg.

To personer ble pågrepet og varetektsfengslet, men er nå ute på gata igjen. Den ene løslatt av tingretten etter fire uker. Den andre ble løslatt av politiet.

Gatekampen mellom ungdommer fra Tøyen mot ungdommer fra Grønland var i gang.

Flere politifolk Dagbladet har snakket med forteller at det er et under at ingen ble drept i de brutale slåsskampene i måneden som fulgte.

Torsdag i forrige uke kulminerte det altså i at en hardt skadd gutt måtte få behandling av Ullevål sykehus sitt traumeteam for å redde livet.

Spesialgruppe

En kilde forteller til Dagbladet at det er gjort forsøk på å mekle mellom gruppene, men det skal ikke ha ført fram. Politifolk Dagbladet har vært i kontakt med, er ikke kjent med forsøket på å skape våpenhvile.

Fredag ble det kjent at en prosjektgruppe i politiet, bestående av etterforskere fra sentrum og fra drapsavsnittet på Grønland, skal samles for å bekjempe malstrømmen av hevnaksjoner og interne oppgjør.

Det er politiadvokat Guro Enger som har ansvaret for å holde kontakt med media.

- Hvor mange er pågrepet i etterkant av knivstikkinga på torsdag og hvor mange er etterlyst?

VAKT: Åstedet for knivstikkinga forrige torsdag skal være ballbanen mellom Smedgata og Borggata på Tøyen. Et område som lenge har vært kjent for politiet som et sted der det foregår slag av narkotika. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VAKT: Åstedet for knivstikkinga forrige torsdag skal være ballbanen mellom Smedgata og Borggata på Tøyen. Et område som lenge har vært kjent for politiet som et sted der det foregår slag av narkotika. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- I skrivende stund er fem personer pågrepet og varetektsfengslet. Dette er relativt unge mennesker. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, og det er en løpende vurdering av om det er nødvendig å etterlyse noen, sier Guro Enger.

- Hva kan du si om offerets alder og miljøtilhørighet.

- Fornærmede er en ung mann med tilhørighet til bydel Gamle Oslo. Han er kjent for politiet fra før, sier Enger.

Machete

I løpet av helgen har politiet brukt mye ressurser på å få ungdomsmiljøene å Tøyen og Grønland under kontroll. Frykten for nye voldsepisoder og hevnaksjoner ligger til grunn.

- Politiet er alltid oppmerksomme på at voldshendelser som dette vil kunne utløse nye voldshendelser, sier politiadvokaten.

- Åstedet ballbanen er på et sted som er godt kjent for politiet som et sted der det omsettes narkotika. Har dette relevans for hendelsen?

- Hva som er bakgrunnen for denne hendelsen, om den har tilknytning til annen kriminell virksomhet, vil være et sentralt tema for den videre etterforskningen, sier Enger

Kilder forteller til Dagbladet at den unge gutten ble hogd flere ganger med en machete.

Politiet vil ikke kommentere hvorvidt de har kontroll på gjerningsvåpenet, men mener det er brukt kniv eller en annen skarp gjenstand.

Konflikt 2

Den andre alvorlige konflikten etterforskes av drapsavsnittet i oslopolitiet. Politiadvokat Nina Bakken er på teamet fra Felles enhet for etterforskning og etterretning (FEE) i Oslo som etterforsker drapsforsøket på Torshov.

20 mars ble to personer knivstukket og sendt i all hast til Ullevål sykehus. Hendelsen endte i at en ung mann nesten måtte bøte med livet.

I RETTEN: Nina Bakken er politijurist. Her fotografert under rettssaken mot den antatte lederen av den kriminelle banden Young Bloods. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
I RETTEN: Nina Bakken er politijurist. Her fotografert under rettssaken mot den antatte lederen av den kriminelle banden Young Bloods. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det er ni siktet i denne saken. En er løslatt, og vi ønsker forlenget varetekt på fire av de siktede fra førstkommende torsdag, sier Nina Bakken.

To andre hendelser tidlig i mars er tatt inn i etterforskningen fordi de involverer flere av de samme personene.

- Dette ser ut som et internt oppgjør i miljøet, sier Nina Bakken.

Bakken opplyser at FEE samarbeider tett med politienheten på Sentrum i saken.

- Flere av de siktede har ikke ville forklare seg for politiet, sier Nina Bakken.

Dagbladet erfarer at det er dette miljøet som har geografisk tilhørighet på Grønland.

Frykt

Situasjonen i Gamle Oslo er per nå uoversiktlig og det er få som ønsker å dele informasjon med politiet. Å tyste blir slått hardt ned på. Dagbladet erfarer at selv miljøarbeidere fra kommunen er forsiktige når de nærmer seg ungdommene.

Flere beboere på Tøyen har uttrykt frykt for å bevege seg i området etter mørkets frambrudd på grunn av maskerte ungdommene som beveger seg rundt i grupper.

Da politimannen, som holdt vakt ved lekeplassen på Tøyen søndag kveld, gikk av vakt, var han oppriktig glad for at de unngått flere voldshendelser og at politiet hadde klart å holde ungdommene i sjakk gjennom helgen.

- Det roer seg når en voksenperson ser dem, fortalte han Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer