Dette været kan du se langt etter i jula

Ved mindre du bor i nord eller høyt over havet.

BLIR IKKE SNØ: Det meste av Norge får trolig en brun jul, skal en tro Meteorologisk Institutt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
BLIR IKKE SNØ: Det meste av Norge får trolig en brun jul, skal en tro Meteorologisk Institutt. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulde, omfattende brøyting og glatte veier til tross, de aller fleste setter pris på en jul med minusgrader og snø.

Det går store deler av landet glipp av i år, skal en tro Meteorologisk Institutt. Skurken er et omfattende lavtrykk mellom Island og Trøndelag

- På Vestlandet og Mørekysten blir det stiv kuling og mye nedbør. Lenger innover i Sør-Norge blir været noe bedre, men i Oslo blir det trolig for varmt til nedbør i form av snø. Det samme gjelder Trondheim, sier meteorolog Gunnar Noer til Dagbladet.

Varmegrader

Han spår rundt 4-5 varmegrader i hovedstadsområdet dagen før dagen, etterfulgt av temperaturer rett over null på selve julaften.

En ordentlig hvit jul blir det trolig bare i høyden og i de nordligste fylkene.

- Værmessig blir det trolig best i Vest-Troms og Finnmark. Også i Nordland kan det komme snøbyger i løpet av fredagen, sier Gunnar Noer, og forteller at det sannsynligvis blir fralandsvind på julaften.

Så kommer stormen

Det lover godt for de nordligste fylkene. Det tar likevel ikke lang tid før været blir riktig dårlig.

Noer omtaler 2. og 3. juledag som de mest spennende juledagene rent værmessig. Det er for tidlig å si akkurat hvor kraftig været blir, ifølge Noer.

Meteorologen understreker at det først og fremst er de områdene som er på oppvindsida av fjellene som rammes hardest av været.

- Da kan det bli storm på vestlandskysten, og store deler av landet vil merke dette. Det vil også bli kraftige vindkast innover på Østlandet, mens Øst-Finnmark trolig slipper unna med mye bra vær, sier Noer.

Dårlig vær framover

Han betegner været i mesteparten av landet som «godt innevær». Dermed kan det være lurt å ta forholdsregler før en gir seg i kast med lange skiturer i høylandet.

Videre spår han en periode der været i Norge fortsatt vil være preget av lavtrykk.

- Det ene lavtrykket avløser det andre. Været fram mot nyttårsaften blir preget av mye varm luft og dårlig vær. Østlandet og Øst-Finnmark kan trolig vente seg best vær, sier Gunnar Noer.