Dette værfenomenet kan sørge for det varmeste året noensinne

El Niño på farta trolig godt nytt for California.

BRYGGER OPP:  Når Stillehavet varmes opp, tyder det på varmere vær på verdensbasis. Det kan bety et av de varmeste årene målt noensinne på verdensbasis. Det kan også bety økt orkanaktivitet i stillehavsområdene.  Foto: David Gray/Reuters
BRYGGER OPP: Når Stillehavet varmes opp, tyder det på varmere vær på verdensbasis. Det kan bety et av de varmeste årene målt noensinne på verdensbasis. Det kan også bety økt orkanaktivitet i stillehavsområdene. Foto: David Gray/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På tross av begredelig sommervær her hjemme har 2015 vært vært et svært varmt år.

Så langt ligger halvåret på 0,85 varmegrader over normalen fra 1900-tallet, noe som gjør at meteorologene med spenning ser an værfenomenet El Niño.

El Niño, en tilstand der varmt vann fortrenger kaldt vann fra havets overflate, påvirker værmønsteret over halve kloden, og hvis denne blir sterk i år kan vi, ifølge Washington Post, stå foran det varmeste året målt noensinne.

- Enestående rapporter Avisa peker på at Stillehavet, der fenomenet oppstår, har hatt en stødig varmeøkning siden våren. Det får enkelte meteorologer til å ringe alarmklokkene.

- Rapportene er enestående. Tallene tyder på at at utviklingen forsterker seg også neste måned, skriver forskningsinstituttet ved universitetet i Columbia på sosiale medier.

Dersom El Niño slår inn for fullt kan det gi store konsekvenser for store deler av verden.

- Fenomenet har ikke noen særlig effekt på været i Norge, men betyr mye i deler av resten av verden. Effekten er særlig sterk når det er vinter på den nordlige halvkulen, sier klimavakt Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Bra for California Et av de områdene som vil nyte godt av dette er det vannfattige California, som trolig vil oppleve en langt fuktigere sesong enn normalt.

Det har den amerikanske staten allerede fått en forsmak på, gjennom en rekke kraftige sommerstormer.

- Det er en lovende start, sier NASA-klimaekspert Bill Patzert før han legger til at amerikanerne likevel burde være forsiktige med hva de ønsker seg.

- Etter en stor tørke kommer ofte store vannmengder, som igjen kan bety store skader, sier Patzert til Los Angeles Times.

Washington Post skriver at det også trolig vil bli en mer intens orkansesong i Stillehavet, det motsatte i Atlanterhavet og en generelt varmere temperatur på verdensbasis.

Mye av spenningen er knyttet til hvor lenge El Niño-fenomenet vil vare, og om den også vil strekke seg utover våren.

NOAA viser skepsis En av de som er skeptisk til om det blir en rekordutgave av El Niño er Michelle L?Heureux ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

- Ingen av de største sentrene som overvåker El Niño har meldt om en rekordutgave så langt, sa hun ifølge Washington Post.

Hennes institutt har meldt en sterk utgave, men spesifiserer foreløpig ikke hvor sterk de tror den blir.

SLIK FUNGERER DET:  El Niño - oppkalt etter jesusbarnet - skaper store omveltninger på verdensbasis. Foto: NASA
SLIK FUNGERER DET: El Niño - oppkalt etter jesusbarnet - skaper store omveltninger på verdensbasis. Foto: NASA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer