Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrepet i London:

Dette våkner England til: Terror, helter og «galningen som stakk Storbritannia i hjertet»

Politimannen som ble knivdrept og parlamentsmedlemmet som prøvde å redde ham får heltestatus etter terrorangrepet.

HEDRER POLITIMANNEN: Regionsavisa Eastern Daily Press hedrer politimannen Keith Palmer (48), som ble knivstukket av den angivelige gjerningsmannen. Foto: Eastern Daily Express / Skjermdump
HEDRER POLITIMANNEN: Regionsavisa Eastern Daily Press hedrer politimannen Keith Palmer (48), som ble knivstukket av den angivelige gjerningsmannen. Foto: Eastern Daily Express / Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske folket våknet torsdag opp til et land i sorg etter angrepet i London hvor minst fire personer ble drept. 29 personer skal være skadd.

Den antatte gjerningsmannen er selv blant de drepte, og politiet mener de vet hvem han er.

Natt til torsdag pågikk en politiaksjoner i Birmingham og London, hvor sju personer ble innbrakt. Bilen som ble brukt i London-angrepet, kan ha blitt leid på stedet hvor politiet aksjonerte, melder BBC.

Forsidene i England

Britiske medier er sterkt preget av angrepet. «Terror i Westminster» er slått opp på forsiden av britiske The Guardians papirutgave. Under har avisen et bilde av parlamentsmedlemmet Tobias Ellwood som utfører førstehjelp på politimannen som ble knivdrept.

The Sun bruker bildet av gjerningsmannen som ligger livløs på en båre etter å ha blitt skutt av politiet. «Galningen som stakk Storbritannia i hjertet», står det i bildeteksten.

Trolig islamistisk terror

Britisk politi mistenker at gjerningsmannen var inspirert av internasjonal islamistisk terrorisme.

- Vi mener vi kjenner identiteten hans, sa London-politiets antiterror-topp Mark Rowley onsdag.

- Islamistisk-relatert terror er vår mistanke, forklarte han som bakgrunn for angrepet.

Gjerningsmannen kjørte ned en rekke fotgjengere på Westminster Bridge på vei mot Parlamentet onsdag. Like etter kolliderte han med et gjerde og prøvde så å komme seg inn i parlamentsbygningen. Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en polititjenestemann.

Politimannen Keith Palmer (48) døde senere av skadene. I tillegg døde en kvinne etter å ha blitt truffet av en buss på broen. To andre personer er også bekreftet døde.

Det var under en pressekonferanse sent tirsdag kveld at assisterende politisjef Mark Rowley slapp navnet til 48 år gamle Keith Palmer.

- Han var ektemann og far. Han forventet å komme hjem igjen etter endt skift, og han skulle også kunne forvente å komme hjem igjen, sa Rowley.

Flere politikere gir tirsdag kveld uttrykk for sorg og takknemlighet overfor Palmer. Regionsavisa Eastern Daily Express valgte å hedre politimannen på forsida:

- Jeg har kjent Keith i 25 år. Vi tjenestegjorde sammen i artilleriet før han ble politi. En flott mann, en venn. Jeg er knust. Mine tanker er med familien, vennene og kollegene til Keith Palmer. En modig mann, skriver parlamentsmedlem James Cleverley på Twitter.

- Står samlet

Storbritannias statsminister Theresa May holdt onsdag kveld krisemøte om angrepet. Hun beskrev det som et forkastelig angrep på Storbritannias demokratiske verdier.

- Vi står samlet, vi skal aldri gi etter for terror, og vi skal aldri tillate at hat og ondskap splitter oss, sa May.

Politiske ledere også i en rekke andre land fordømmer angrepet i London. USAs president Donald Trump skrev på Twitter: « Jeg snakket med statsminister Theresa May for å kondolere etter terrorangrepet i London. Hun er sterk og har det bra».

Tysklands statsminister Angela Merkel sier «de står støtt og bestemt sammen med Storbritannia i kampen mot all type terror». Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg framhever samholdet mellom nære allierte.

- Jeg fordømmer angrepet vi har sett i London og kondolerer til alle som har mistet sine kjære. Alle NATOs allierte står sammen i kampen mot terror, sier NATO-sjefen.

TERROR I LONDON: Hans Edvard Askjer ble sittende fast i London Eye under terrorangrepet i London onsdag ettermiddag. Video: CNN / Hans Edvard Askjer / Facebook Vis mer

(NTB / Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media