Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette valget har vært svart som tungolje

Ordfører Hugo Bjørnstad i Vågan er glad valget er over, så nyansene i oljesaken kan komme fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SVOLVÆR (Dagbladet.no): Oljepartiene Høyre og Frp og tviler-partiet Ap vant valget i Lofoten. Nei-partiene SV og Venstre tapte, til tross for at Kristin Halvorsen dro oppover søndag i et siste og intenst forsøk på mobilisering. Ordfører i Vågan, Hugo Bjørnstad, er glad men ikke overrasket.

- Dette var ikke noe oljevalg, slik enkelte prøvde å gjøre det til. Det er skapt en misforståelse om at det er revideringa av forvaltningsplanen i 2010, og sågar Stortingsvalget 2009 som avgjør saken. Men det er bambus og sprøyt. Dette avgjøres trolig ikke før i 2012, sier han.

Lenge har han gledet seg til at valget skulle være over, slik at nyansene kan komme fram.

- Følelsesladet
- Dette valget har vært svart som tungolje, det har ikke en gang vært svart-hvitt. Alle har snakka om olje, ingen har snakka om gass, selv om det er like stor sannsynlighet for å finne det. Debatten har vært følelseslada. Verden går under og det er vår skyld! Nå gleder jeg meg til å begynne å diskutere oljesaken på en skikkelig måte, sier Ap-ordføreren.

Kommunestyret og det lokale Ap er delt i saken. Lofotingene er generelt mer skeptiske til olja enn vesterålingene. Ordføreren i Vågan er positiv, og mener det ikke er Lofoten — Vesterålens jobb å "rykke ut kontakten". Tvert imot mener han verden trenger nordnorsk olje og gass for å kvitte seg med skitnere energikilder.

Trenger vekst
Så er det det med arbeidsplasser. Ordføreren vil heller ikke ha olje okke som. Ilandføring og ringvirkninger på land er en forutsetning.

- Den diskusjonen er den viktigste. Når det gjelder det som skjedde i Hasvik, så gjør vi ikke den feilen to ganger. Den fella er klappet igjen, sier han, og mener regjeringen må være knallhard på det punktet. Han ser for seg at verftsindustrien kan blomstre opp når havene åpnes for oljeboring.

De siste åra er befolkningen i Lofoten — Vesterålen redusert med ti prosent, stikk motsatt av utviklingen i Norge generelt.

- Det er ikke vekstkraft nok her til å opprettholde folketallet. De siste åra har torskefisket gått nedover, antall fiskere er halvert. Skrova her ute var en gang et livskraftig fiskevær, nå er det ikke en fisk igjen. Unge mennesker er i tvil om hva de skal gjøre her, sier ordføreren.

I sommer nådde turisttallene i Lofoten rekordhøyder, men Bjørnstad tror ikke det kan redde Nord-Norge.

- Alle kan ikke bli servitører. Og vi vel ikke ha Syden i Lofoten?

Noen debatt om hvor ilandføringsanlegget skal ligge, vil han ikke inn i.

-Noen prøver å hausse opp en konflikt her, men vi har bestemt oss for å dele eiendomsskatten fra anlegget mellom alle kommunene i Lofoten for å unngå det.

Stoler på bransjen
Også Ap-ordføreren mener miljø er viktig. Heller ikke han vil risikere torskens fødestue. Men han har tillit til bransjen.

- Hvis risikoen blir for høy, vil jeg vende tommelen ned. Jeg er like kritisk til Høyre og Frp som til SV for å ha trukket forhastede konklusjoner. Jeg er komfortabel med landsmøtets holdning om at vi trenger mer kunnskap.

- Hva skal til for at du sier nei?

- At både forvaltningsplanen for Barentshavet og konsekvensutredningen viser entydig negative konsekvenser. Risikoen for en utblåsning er mindre enn en promille. Mange har satt likhetstegn mellom det som skjedde i Langesund og det som kan skje her, men det blir ikke riktig. Det var et skipsforlis og hadde ikke noe med petroleumsindustri å gjøre.

- Men med olja kommer det store tankere nært kysten?

- Jo, men det kan like gjerne være gasskip, eller oljetankere som går på metan, sier ordføreren.

Han sier han er glad for at folk fra sør kommer oppover og viser interesse for oljesaken.

- Dette er ikke bare en lokalpolitisk øvelse. Det er hele det norske folk sine verdier det er snakk om her, og vi er glade for å bli satt på kartet.

Stritter imot
De fem videregående-elevene Stian Grundstad, Marit Eriksen Wanggaard, Belen Maria Rishatt, Ida Neli Hansen og Anette Reinåmo er kritisk til ordførerens holdning. Ingen av dem ønsker oljeboring i sin framtid. Mandag tilhørte de mindretallet som stemte SV.

- Blir det oljeboring, så flytter vi! Det blir kanskje arbeidsplasser akkurat i det det bygges, men så må vi jo flytte sørover for å få en utdannelse. Og vi vil ikke utdanne oss i noe som ikke er bærekraftig, sier Anette Reinåmo.

Ungdommene mener at flere skoler og høyskoler med attraktive linjer er bedre å satse på. Og når det gjelder energi, vil de heller se vindmøller enn oljetankere i horisonten. De mener ordføreren driver skremselspropaganda når det gjelder fisket.

- Det er bare tull at det ikke er fisk igjen. Jeg bor på Skrova, og det kommer inn masse fisk hver dag, sier Belen Maria Rishatt.

UENIGE: Ungdommene Ida Neli Hansen, Marit Eriksen Wanggard, Stian Grundstad, Belen Maria Rishatt og Anette Reinåmo ønsker ikke å jobbe med olje i framtida. Foto: Linda Næsfeldt.
UENIGE: Ungdommene Ida Neli Hansen, Marit Eriksen Wanggard, Stian Grundstad, Belen Maria Rishatt og Anette Reinåmo ønsker ikke å jobbe med olje i framtida. Foto: Linda Næsfeldt. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling