Dette vant de - dette tapte de

SV innkasserte full pott i utenrikspolitikken, men miljøhjertet blør. Senterpartiet får distriktsgave på fem milliarder, men må la ulven leve. Og Arbeiderpartiet får bore i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter det Dagbladet erfarer er dette resultatet av forhandlingene. Den rødgrønne regjeringserklæringen endte med full utenrikspolitisk seier for SV - full uttrekning fra den USA-ledede Enduring Freedom-styrken i Afghanistan fra nyttår. Og bare én norsk NATO-soldat blir værende igjen i Irak.

Dette ville aldri SV fått gjennomslag for hvis partiet ikke hadde vært i regjering, det er et viktig signal til skeptiske krigsmotstandere i eget parti. I Dagbladet i går advarte flere fylkesledere at de ikke ville godta en regjeringserklæring dersom Norge fortsatte sin deltakelse i Enduring Freedom-operasjonen.

Utenriksseieren kan kanskje være krydderet som gjør det lettere for landsstyret å svelge regjeringserklæringen i dag. For SV har blødd kraftig ellers.

Fortsatt oljeboring

Oljeutvinning i Barentshavet ble en seier for fagbevegelsen og oljekåte Ap\'ere. De har stått knallhardt på at SV ikke må få lov til å stoppe den gradvise utbyggingen av feltene i Barentshavet.


De rød-grønne vil ikke gå inn for å opprette store petroleumsfrie soner i Lofoten og Barentshavet, før den helhetlige forvaltningsplanen er på plass.

Arbeiderpartiet vil bruke oljeseieren for å berolige skeptikere som frykter at partiet vil la SV bremse verdiskapningen i distriktene. En mindre sone utenfor Lofoten blir derimot vernet, noe SV kan selge inn som en seier til harde verneforkjempere i eget parti.

De har også lyktes å få Arbeiderpartiet med på å gi over en milliard kroner til CO2-rensing på gasskraftverket på Kårstø. Men byggingen av gasskraftverket vil gå sin gang, noe som betyr utslipp av CO2 minst ett år før renseanlegget er klart.

Haga lo høyest

ENIGHET: Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen har kommet fram til en regjeringserklæring. Den legges fram klokka 16 i dag. Foto: Lars Eivind Bones
ENIGHET: Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen har kommet fram til en regjeringserklæring. Den legges fram klokka 16 i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Enigheten mellom de tre partiene ble i går markert med middag på Soria Moria der latteren til Åslaug Haga hørtes best gjennom tåka. Hun kan også glede seg over langt mer penger til kommunene. Det vil i dag være det Senterpartiet vil selge til sine velgere som den største seieren.

Over fem milliarder kroner mer i frie inntekter til kommunene kom på plass. Men en som i går kveld var langt mer preget av enigheten var en som om få dager debuterer som statsråd: Øystein Djupedal.

Han var nærmest skjelven av tanken på hvor bra dette skal bli da han kom ut av Soria Moria etter middagen. Det ene glasset med vin var ikke nok til å roe ham ned.

Han lot til og med Dagbladet sitte på med ham i taxien: - Den beste regjeringsplattformen siden Christopher Hornsrud (Ap-regjering i 1928, red.anm). Dagbladets lesere kommer til å være entusiastiske tilhengere, sa Djupedal.


- Hva med samferdsel? spurte drosjesjåføren tørt.

- Ja, det også. Og ikke minst en klar stopper for høyredreininga. Og vi får et brudd på mindretallstyranniet i norsk politikk, svarte Djupedal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer