Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette var bra med Bush, mener Jagland

Lederskap, Midt-Østen, HIV-bekjempelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAND HOTEL (Dagbladet.no): Det ble en lang natts ferd mot dag for mange amerikanere bosatt i Oslo.

Valgvaken på Grand Hotel var et sirkus av livemusikk, nyhetssendinger med øredøvende volum, nettoppdateringer på storskjerm, ballonger og andre valgkampeffekter. Over tusen var innom fellesarrangementet, som både republikanerne og demokratenes representanter i Norge sto bak. Et par hundre av dem holdt fortsatt ut ved fire-tiden i natt.

Til frokosten klokka åtte var en håndfull smaløyde amerikanere fortsatt våkne for å høre ambassadør Benson K. Whitney og stortingspresident Thorbjørn Jaglands kommentarer til valget.

- Han tok lederskap

Sistnevnte skrøt av USAs demokratiske prosess og mente Barack Obamas livshistorie aldri kunne utspilt seg i Norge eller noe annet land i Europa.

Jagland poengterte deretter at om George W. Bush hadde vært en kontroversiell president, burde han også huskes for sin evne til å ta lederskap i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001.

- Det har vært mye diskusjon om det som skjedde i etterkant. Men hva ville situasjonen vært hvis Bush ikke hadde tatt grep, spurte Jagland retorisk.

Han skrøt også av Bush\' fredskonferanse for Midt-Østen i Annapolis i fjor, og hans initativ for å bekjempe HIV og andre sykdommer i Afrika.

- Bush står også bak det største u-hjelpsprogrammet i USAs historie, sa Thorbjørn Jagland.

Skal fylle 8000 stillinger

USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, takket i sin tale de mange som har vært engasjert i valgprosessen også i Norge. Han minnet om hvilken formidabel jobb som ligger foran Barack Obama fram mot innsettelsen 20. januar 2009.

Ikke bare med å forberede den politiske agendaen - men å utnevne regjeringsmedlemmer og andre politiske stillinger.

- I USA er det 8000 slike jobber som skal fylles opp, til sammenlikning er det rundt 80 når det er ny regjering i Norge. Når det om noen få timer blir morgen i USA, vil Obama og hans menn samles i et rom ikke ulikt dette, sette seg ned ved et bord og si: Hvor går vi nå, sa Whitley.

Han poengterte at på tross av dette, og at det er en ny beboer med en annen politisk farge i Det hvite hus, vil USAs utenrikspolitikk også i framtida først og fremst preges av kontinuitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!