Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette var ekstraordinært

Knut Jørgen Røed Ødegaard har våknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har ikke manglet på teorier og spekulasjoner etter at det ble meldt om observasjoner av lysende objekt på himmelen sent mandag kveld.

Mange ringte politiet og meldte om et hvitt, grønt og gult lys som beveget seg raskt over himmelen. Andre mente det var en grønn lyskule med hale som lyste opp i kveldsmørket.

Atter andre har tilbudt sine forklaringer på hva det var. Ikke alle har vært like vitenskapelig begrunnet: «Farkens ufojævla nu e dæm ute ætter tørrfesken vårres igjæn,» skriver en av våre lesere i et debattinnlegg.

Men nå har astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard våknet, slik at vi og politiet ved Midtre Hålogaland politidistrikt kan få den forklaringen vi har ventet på.

- Dette var ekstraordinært. Jeg er veldig imponert over responsen fra så mange, sier en lysvåken Ødegaard til Dagbladet.no.

Han har mottatt rapporter fra Trondheim i sør til Finnsnes i nord. Desverre må han kvele alle forhåpninger om at det var en UFO folk så på kveldshimmelen i går.

- Det er nok stein som er kommet inn i atmosfæren. Når de farer gjennom atmosfæren og treffer luften blir de varmet opp og i et øyeblikk lyser de svært kraftig.

Ifølge Ødegaard er dette et fenomen som opptrer ofte, men som regel dreier det seg om småtteri. Det som skjedde i går var utenom det vanlige.

METEORITT: Det var nok en stor stein som inneholdt mange grunnstoffer, og ingen UFO, mener astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
METEORITT: Det var nok en stor stein som inneholdt mange grunnstoffer, og ingen UFO, mener astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer

- Jeg har snakket med noen som anslår at meteoritten hadde styrke som en fullmåne i kveldsmørket, kanskje enda sterkere. Og det var en ganske stor stein på alt fra noen 2-3 kilo til et titalls kilo.

Foruten størrelsen og styrken på meteoritten var også sammensetningen av den eksepsjonell.

- Det finnes to typer meteoritter, metall og stein. Dette var nok en steinmeteoritt som inneholdt metaller og ulike grunnstoffer. Det forklarer også hvorfor den skiftet farge, sier Ødegaard til Dagbladet.no.