Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dette var en merkelig seilas.»

Seint i går kveld var årsaken til grunnstøtingen i Oslofjorden fremdeles en gåte, men det synes klart at den britiske fregatten var ute av kurs to ganger før det smalt. - En merkelig seilas, sier operativ leder for trafikksentralen i Horten, Tore Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske fregatten HMS «Grafton» gikk på grunn ved 12-tida i går formiddag. Som en skjebnens ironi ligger krigsskipet nå og vaker på grunna like nord for Oscarsborg festning, bare et par hundre meter fra der «Blücher» sank i 1940.

Ifølge Oslofjorden Sjøtrafikkavdeling måtte fregatten rettledes to ganger før den gikk på grunn, til tross for at brua var tett befolket av navigatører.

Lang avstand

- Det stemmer at fartøyet måtte rettledes, men det endelige svaret vil vi ikke få før vi får gått gjennom både opptaket av seilasen og båndopptaket med kommunikasjonen mellom trafikksentralen og fartøyet i morgen. Men mye tyder på at dette var en merkelig seilas, sier Tore Olsen til Dagbladet.

Fartøyet som kjørte foran HMS «Grafton» hadde los om bord, men da grunnstøtingen skjedde var ikke fregatten innen synsvidde fra fartøyet foran.

- Det stemmer at de kjørte med merkelig lang avstand. De burde ha ligget så nære at de kunne se hverandre, i alle fall med tanke på farvannet de var i, sier Olsen.

Ifølge Olsen ble det i går antydet at kommunikasjonen mellom trafikksentralen og HMS «Grafton» hadde vært dårlig, og at fregatten kan ha mottatt misvisende informasjon.

- Dette anser jeg for å være på ryktestadiet, men vi regner med at det spørsmålet vil dukke opp. Vi vil uansett ikke få svar på dette før vi får snakket med kapteinen i morgen, og gått gjennom lydbåndopptakene, sier Olsen.

Pinlig

HMS «Grafton» hadde ligget i Oslo i helga sammen med sju andre skip fra NATOs Atlanterhavsstyrke - blant annet norske KNM «Trondheim».

Styrken hadde vært på såkalt «helgebesøk» i Oslo.

Arbeidet med å trekke fregatten av grunna startet imidlertid ikke før i dag tidlig.

- De vil ikke startet dette arbeidet i mørket, sier pressetalsmann for Forsvarskommando Sør-Norge, Tore Idsøe.

<B>PÅ GRUNN:</B> Den britiske fregatten HMS «Grafton» gikk på grunn ved 12-tida i går formiddag.