- Dette var en tiårs-meteor

Meteoren som i natt lyste opp nattehimmelen var av en betydelig størrelse, forteller astrofysiker. Foreløpig tror ekspertene at restene av meteoren kan ha falt ned over et område mellom Finnemarka, Modum og Lier.

METEOR: Natt til søndag kunne store deler av sør-Norge se en enorm meteor lyse opp himmelen. Video: Dagbladet-tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteoren som lyste opp himmelen over store deler av landet vårt i natt var ganske sjelden.

Det forteller astrofysiker Tor Aslesen, som leder Norsk Astronomisk Selskap, og som også er talsmann i Norsk Meteornettverk.

- Dette er det vi kaller en tiårs-meteor. Altså en av en slik størrelse at den bare kommer hvert tiende år, sier Aslesen til Dagbladet.

METEOR: Aastrofysiker Tor Aslesen, som leder Norsk Astronomisk Selskap, og som også er talsmann i Norsk Meteornettverk, sier det er ingen tvil om at det var en meteor som i natt lyste opp nattehimmelen. Foto: Norsk Meteornettverk
METEOR: Aastrofysiker Tor Aslesen, som leder Norsk Astronomisk Selskap, og som også er talsmann i Norsk Meteornettverk, sier det er ingen tvil om at det var en meteor som i natt lyste opp nattehimmelen. Foto: Norsk Meteornettverk Vis mer

- Lysglimtet som ble observert sier vi at er av typen bolid, som betyr at selve meteoren må ha vært relativt stor. Eksplosjonen var dessuten såpass sterk at den lyste opp til og med innendørs om man ikke så direkte på den. Det er ganske heftig, fortsetter han.

«En uvanlig stor meteor var i natt synlig over store deler av sørlige Skandinavia og gav et kraftig lysglimt over Østlandet. Mange hørte også en buldrende lyd etterpå. Meteoren kom til syne klokka 01:08:47 natt til 25. juli og var synlig i ca. 5 sekund», skriver Norsk meteornettverk på sine nettsider søndag morgen.

Kan finne rester

Foreløpig tror ekspertene at restene av meteoren - altså det som faktisk kan ha truffet bakken, og omtales som meteoritter - falt ned over et område mellom Finnemarka, Modum og Lier, opplyser astrofysiker Aslesen.

- Hvor stor meteoren var da den kom inn i atmosfæren, er det fortsatt vanskelig å si noe sikkert om, men den må ha vært av en betydelig størrelse ettersom den kom så nærme jorda før den eksploderte, sier han.

- Og om den har hatt nedfall, det vil si at man kan finne rester (meteoritter) på bakken, har den normalt kommet mer enn 20 kilometer over bakken før den eksploderte. Eksploderer den før det, blir restene vanligvis bare støv. Og motsatt - overlever den det - er det da det kunne blitt virkelig farlig, sier Aslesen.

RØYK: Slik så himmelen ut i etterkant av det som kan ha vært en meteor over Østlandet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Click to add image caption
RØYK: Slik så himmelen ut i etterkant av det som kan ha vært en meteor over Østlandet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Click to add image caption Vis mer

Kolliderer med lufta

Han forteller at det er kommet flere vitebeskrivelser fra folk som har hørt selve lyden av at nattas meteor eksploderte.

- Noen har sagt at lyden kom 30 sekunder etter at de så lyset. Andre har sagt at lyden kom to minutter etterpå. Det vil da være de som hørte eksplosjonen etter kortest tid, som befant seg nærmest eksplosjonen, sier Aslesen.

Han forteller at meteorer ofte kommer inn i atmosfæren, men at de fleste brenner opp lenge før de kommer så nærme jorda som den som i natt lyste opp nattehimmelen her til lands.

- Jorda farer gjennom verdensrommet med en fart på cirka 30 kilometer i sekundet, og meteorer farer rundt i verdensrommet med omtrent samme tempo. Det betyr at når en meteor treffer atmosfæren har den enormt masse energi, men at atmosfæren slår dette i stykker. Meteoren kolliderer med lufta i atmosfæren, for å si det på en annen måte - og til slutt sier det pang.

Stein, jern eller nikkel

Hva slags type materiale denne meteoren var av, er fortsatt usikkert, forteller astrofysikeren videre.

- 90 prosent av alle meteoritter som finnes på bakken er steinmeteoritter, mens de ti resterende prosentene består av jern eller nikkel, legger han til.

For å finne nøyaktig posisjon på hvor meteoren kom fra og hvor eksplosjonen skjedde er det en rekke verktøy som benyttes.

Norsk meteornettverk har selv flere kamera, som de nå vil gjennomgå. Man kan også bruke lytteposter og seismiske stasjoner i Sør-Norge for å finne eller peile posisjonen, forteller Aslesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer