- Dette var en tiårs-meteor

Meteoren som i natt lyste opp nattehimmelen var av en betydelig størrelse, forteller astrofysiker. Foreløpig tror ekspertene at restene av meteoren kan ha falt ned over et område mellom Finnemarka, Modum og Lier.

METEOR: Natt til søndag kunne store deler av sør-Norge se en enorm meteor lyse opp himmelen. Video: Dagbladet-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Meteoren som lyste opp himmelen over store deler av landet vårt i natt var ganske sjelden.

Det forteller astrofysiker Tor Aslesen, som leder Norsk Astronomisk Selskap, og som også er talsmann i Norsk Meteornettverk.

- Dette er det vi kaller en tiårs-meteor. Altså en av en slik størrelse at den bare kommer hvert tiende år, sier Aslesen til Dagbladet.

- Lysglimtet som ble observert sier vi at er av typen bolid, som betyr at selve meteoren må ha vært relativt stor. Eksplosjonen var dessuten såpass sterk at den lyste opp til og med innendørs om man ikke så direkte på den. Det er ganske heftig, fortsetter han.

«En uvanlig stor meteor var i natt synlig over store deler av sørlige Skandinavia og gav et kraftig lysglimt over Østlandet. Mange hørte også en buldrende lyd etterpå. Meteoren kom til syne klokka 01:08:47 natt til 25. juli og var synlig i ca. 5 sekund», skriver Norsk meteornettverk på sine nettsider søndag morgen.

Kan finne rester

Foreløpig tror ekspertene at restene av meteoren - altså det som faktisk kan ha truffet bakken, og omtales som meteoritter - falt ned over et område mellom Finnemarka, Modum og Lier, opplyser astrofysiker Aslesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer