TRE I HAGEN: Linda Benson i Naples i Florida har fått et stort tre revet opp i hagen etter at orkanen «Irma» feide over eiendommen hennes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TRE I HAGEN: Linda Benson i Naples i Florida har fått et stort tre revet opp i hagen etter at orkanen «Irma» feide over eiendommen hennes. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Orkanen «Irma»:

- Dette var fryktelig. Stormen var et monster

Orkanen «Irma» herjet i Naples i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAPLES (Dagbladet): En av byene orkanen Irma har truffet med stor styrke er Naples i Florida. Byen med sine i underkant av 22 000 innbyggere ligger på vestkysten av staten.

Da orkanen traff byen i 17-tida i går kveld amerikansk tid, 23 norsk tid, var orkanen en kategori 4. Morgenen etter skinte sola fra blå himmel og det var en lett bris i lufta. Med sola kom også ødeleggelsene til syne. Palmetrær som har blitt revet ned av orkanen sperret veier sammen med greiner og annet nedfall.

I sentrum av Naples står Mireille Le Marchand i oppkjørselen foran huset sitt. Bak det enorme treet som har falt over oppkjørselen står familiens to biler, men de er ikke mulige å se.

- Dette var fryktelig. Stormen var et monster

- Dette var fryktelig. Stormen var et monster, sier hun.

Hun og ektemannen søkte tilflukt hos et vennepar under stormen, og har ennå ikke kommet seg forbi treet for å sjekke ut skadene på biler og hus.

- Jeg håper virkelig huset har unngått skader, sier hun og forsøke å bøye noen greiner til side for å se.

VÆRFENOMEN: Et svært uvanlig værfenomen har oppstått etter orkanen «Irma»s herjinger. Men at et helt hav tilsynelatende «forsvinner», er ikke så rart som mange tror. Video: CNN. Les hele saken her: http://bit.ly/2wRwuVS Vis mer

Aktiv strøm

5,8 millioner mennesker var i går kveld uten strøm, ifølge CNN. I Naples er det innført portforbud slik at nødetatene skal få jobbe i fred. Løse strømledninger kan fortsatt være aktive. I Naples er den største utfordringen å få vann- og kloakk-systemene oppe og gå igjen.

Utenfor huset til Linda Benson har et enormt tre blitt dratt opp med rota og veltet over tomta hennes.

- Jeg ville ikke gjort dette igjen, jeg ville blitt evakuert, sier Benson.
- Da stormens øye kom over oss og de verste vindkastene traff huset, begynte bygningen å skjelve. Dette er den verste stormen jeg har opplevd. Det varte så lenge, forteller hun.

Hun forteller om opplevelsen om hvor stille det plutselig ble da de befant seg midt i øyet av orkanen, og hvordan vindene og bråket tok seg opp igjen da bakveggen av orkanen traff dem igjen. Naboen John McCumber har fått garasjen ødelagt etter at tre har falt over den.

SER ETTER BILER: Mireille Le Marchand ser etter sin to biler bak et tre som sperrer oppkjørselen hennes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SER ETTER BILER: Mireille Le Marchand ser etter sin to biler bak et tre som sperrer oppkjørselen hennes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Halve taket er blåst bort, sier han.

De to naboene har en enorm ryddejobb foran seg. I går var de fortsatt uten strøm, telefon og internett - 15 timer etter at orkanen hadde passert.

Tornadofare

Minst fem personer er omkommet i Florida, ifølge ABC News. Totalt er det meldt om rundt 30 dødsfall etter Irmas voldsomme ferd over Karibia.

«Irma» er nå nedgradert til en tropisk storm, men i kjølvannet av orkanen kommer tornadofaren, advarte professor overfor Dagbladet tidligere i kveld.

- Med en orkan kommer mye varm og fuktig luft inn over land. I overgangen der den fuktige og varme luften treffer kaldere luft på land, dannes tornadoer, forteller professor Helge Drange ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

- Det er fremdeles veldig mye varm og fuktig luft i området Irma har beveget seg gjennom, så tornadoer kan man forvente at vil komme helt inntil værsituasjonen blir mer normalisert, sier han.

- Og det kan gå flere dager før det skjer, tilføyer han.

- Betyr det at tornadoer nå er den største trusselen befolkningen i Florida står overfor?

- Ja, det kan man godt si, sier Drange, men tilføyer:

- I tillegg vil alt vannet som har kommet inn over land skape langsiktige utfordringer.

ØDELAGT GARASJE: John McCumber har fått ødelagt garasjen sin. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ØDELAGT GARASJE: John McCumber har fått ødelagt garasjen sin. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer