- Dette var hatkriminalitet mot kvinnens nedsatte funksjonsevne

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik reagerer sterkt på at Ibadete (37) ble utsatt for grov vold mens hun satt i rullestolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske mannen i 50-åra som i går kveld ble pågrepet av politiet etter den brutale voldsepisoden der Ibadete Gajtani (37) ble utsatt for brutal vold vil avhøres i løpet av dagen.

- Hatkriminalitet Likestilling- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er svært bekymret, og mener episoden kan være et resultat av hatkriminalitet.

- Min spontane reaksjon er at dette er knyttet til kvinnens nedsatte funksjonsevne. Vi har lite forskning på dette her i Norge, men ny forskning fra England viser at folk med nedsatt funksjonsevne er spesielt utsatt og at de opplever mistro når de melder i fra, sier Ørstavik til Dagbladet.

Hun bemerker at Gajtani dessuten har en annen etnisk bakgrunn, og dette også er en gruppe som er utsatt for hatkriminalitet.

- Det er en fryktelig historie vi får høre, men det vi ser her er nok bare toppen av isfjellet. Dessverre tror jeg dette er vanligere enn vi tror, sier Ørstavik.

Hun krever at norske myndigheter nå sørger for at vi får mer kunnskap om dette.

- Det er en alvorlig utfordring i samfunnet som vi aller først må erkjenne, og sørge for at vi har systemer som fanger opp at dette er motivert av fordommer mot for eksempel folk med nedsatt funksjonsevne.

- Lav toleranse Hun mener man også må rydde opp i uttrykkene.

- For noen år siden ble en ung mann med nedsatt funksjonsevne utsatt for vold da han skulle ta bussen.  Da ble det kalt bussvold, men det var i realiteten hatkriminalitet, sier Ørstavik.

Likestilling- og diskrimineringsombudet forteller at hun har fått mange henvendelser om nettopp denne type vold.

- Problemet er at de fleste lider i stillhet og sier ikke i fra. Heldigvis sier flere i fra, og mange kommer til oss.

UTSATT FOR BRUTAL VOLD: Ibadete Gajtani (37) ble utsatt for grov vold og sparket ut av rullestolen på Oslo S. Her er hun hjemme i leiligheten på Strømmen sammen med sin mann Shukri Gajtani. Foto: Jacques Hvistendahl
UTSATT FOR BRUTAL VOLD: Ibadete Gajtani (37) ble utsatt for grov vold og sparket ut av rullestolen på Oslo S. Her er hun hjemme i leiligheten på Strømmen sammen med sin mann Shukri Gajtani. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Hvorfor er folk med nedsatt funksjonsevne spesielt utsatt?

- Jeg tror toleransen for anerledeshet ikke er så høy som vi liker å tro. Vi opplever at folk synes det er greit å slenge noen kommentarer, og veien fra sjikanerende kommentarer til trusler og vold er kortere enn vi ofte tenker, sier Ørstavik.

Hun mener volden Gajtani opplevde er et uttrykk for holdninger til folk med nedsatt funksjonsevne, men også maktforhold.

- Det er en mulighet til å bruke vold for å uttrykke frustrasjon overfor noen som ikke kan ta igjen, mener Ørstavik.

- Er det feighet?

- All trakassering, trusler og vold er uttrykk for feighet. Det blir et mildt uttrykk i forbindelse at man utøver vold mot en person med nedsatt funksjonsevne.

REAGERER STERKT: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener episoden på Oslo S. var hatkriminalitet.  
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
REAGERER STERKT: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener episoden på Oslo S. var hatkriminalitet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer