- Dette var ikke en hypokondergruppe, og de var ikke mer deprimerte eller hadde mer psykiske plager

Ti prosent av ferdigbehandla borrelia-pasienter blir uføre, ifølge ny, norsk flåttstudie.

FLERE FEILDIAGNOSTISERT: følge Folkehelseinstituttet blir mellom 200 og 300 personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia via flått årlig. De anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år, og de har lenge advart mot at risikoen for å bli syk øker. Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen.  Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
FLERE FEILDIAGNOSTISERT: følge Folkehelseinstituttet blir mellom 200 og 300 personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia via flått årlig. De anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år, og de har lenge advart mot at risikoen for å bli syk øker. Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. 

Disse personene mener selv at sykdommen er eneste grunn til at de ikke kan fortsette i jobbene sine, ifølge nevrologspesialist Randi Eikeland (46), som er en del av en borrelia-ekspertgruppe ved Sørlandet Sjukehus. 

Som den første i Europa har hun i sin doktorgrad påvist at noen borrelia-pasienter ikke blir friske, selv etter å ha blitt behandlet med antibiotika i to uker - en behandling i tråd med europeiske retningslinjer. 

Les også historien til Oddvar Skarbø, som først etter elleve måneder i «smertehelvete» og flere falske tester fikk påvist borreliose. Maj-Britt Hovland Grevstad var sjuk i 14 år før hun fikk påvist samme sykdom, og legene til flåttsjuke Madeleine trodde det feilte jenta noe psykisk og sendte henne til terapi i BUP. 

Overrasket forskeren Halvparten av de 50 sørlandspasientene i studien rapporterer at de fremdeles var sjuke 30 måneder etter behandling. De slet i hovedsak med nevrokognitive plager, som dårlig konsentrasjon og tretthet, ifølge Eikeland. 50 sørlendinger uten borreliose ble brukt som kontrollgruppe. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer