- Dette var ikke en meteoritt

«Sensasjonsvideoen» er trolig bare grus fra fallskjermen, ifølge nye analyser. Norske eksperter er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er var etter alt å dømme ingen meteoride suste forbi fallskjermhopper Anders Helstrup over Rena i 2012, men en høyst jordisk grusbit som ved en feil har blitt pakket inn i fallskjermen, ifølge nye beregninger.

Først beskrevet som en sensasjon, gikk en video av hendelsen, som først ble offentliggjort av NRK, verden rundt og ble omtalt i så godt som alle store, internasjonale medier. Dagbladet skrev også om saken.

Men, en analyse utført av NASA-forsker og fysiker Philip Metzger sår nå kraftig tvil om den utenomjordiske opprinnelsen.

Den konkluderer med at prosjektilet kan vært en liten grusbit som har vært blindpassasjer i Helstrups utstyr, og at denne forklaringen er mye, mye mer sannsynlig en romsteinalternativet.

Både fallskjermhopper Helstrup og geolog Hans Amundsen, en av de norske ekspertene som gransket funnet og innledningsvis trodde det kunne være en meteoride, er enige.

- Da vi offentliggjorde materialet, heiv de råeste og mest kompetente miljøene seg over dette med høyteknologisk utstyr. Metzgers konklusjon er mye mer velfundert enn vårt utgangspunkt, og jeg er helt enig, sier Amundsen. 

- Vi greide ikke å få våre observasjoner til å stemme overens med at det var liten stein som løsnet fra fallskjermen, men Phil viste hvordan det kan gjøres, sier Amundsen.

Enten eller En av de store vanskelighetene har vært å avgjøre hvor langt unna objektet er, og dermed størrelsen.

For å finne mulige svar brukte Metzger avanserte formler som han utviklet i etterforskningen av prosjektiler som oppsto under romfergeoppskytingen STS-124.

Metzger konkluderer med to distinkte forklaringer på hva som passerer Helstrup, like etter at fallskjermen utløses.

- Ballistikken samsvarer med at det er liten grusbit som kom ut av fallskjermpakken og fløy forbi på kort avstand, eller at det var en stor meteoritt som fløy forbi på 12 til 18 meters avstand. Det kunne ikke vært noe imellom, mener jeg, skriver han i analysen publisert på Facebook.

- Basert på oddsen for at noe har blitt pakket sammen med fallskjermen - som er stor - versus oddsen for at en meteoritt suste forbi - som er ekstremt lav - og timingen, stemmer jeg for at det mest trolige er at det kommer fra fallskjermen, skriver han, med henvisning til at objektet kommer dalende straks etter at fallskjermen åpnes.

Han påpeker noen mulige feilkilder og usikkerheter i analysen, som du kan lese i sin helhet her, men avslutter:

- Jeg forsøkte å bevise plausibiliteten, og det tror jeg at jeg har gjort. Vi må motbevise at det er et lite stykke grus, før vi kan anse meteoroidehypotesen for å være sannsynlig.

Fallskjermhopper Anders Helstrup sier at han ikke er skuffet.

- Nei, jeg er egentlig ikke det. Hele hensikten med å gå ut var å løse hele gåten, og jeg kan slå meg til ro med at det var et mye mindre objekt som kom fra skjermen. Det er egentlig ren logikk: Dersom to scenarioer er mulig, og den ene er veldig usannsynlig, så er nok ikke den riktig, sier Helstrup til Dagbladet.

- Om ikke annet har vi vært et vitne til hvordan crowdsourcing fungerer i praksis. Det er så mange som har involvert seg i å finne ut av dette, både i inn- og utland. Det har vært en spennende reise, sier han.

Én til 500 milliarder I et intervju med Space.com, sier Bill Cooke ved NASA's Meteoroid Environment Office at oddsen er én til 500 milliarder for at en meteoride passerer så nært noen på jorda innen de neste ti minuttene.

- Jeg tror alle vi som har jobbet med dette er enig med Metzger. Du ender med disse to alternativene: En liten stein som har blitt med fallskjermen og passerer på kort hold, eller en stor meteoritt som passerer på lang avstand. Og da er det ikke noe tvil om hva som er mest sannsynlig, sier Amundsen.

- Gikk dere for raskt ut?

- Nei, det synes jeg ikke. Vi holdt munn i nesten to år for å finne ut av dette. Hovedsaken var å legge det på nett for å finne sannheten, selv om den var litt annerledes enn vi trodde. Slik er heldigvis vitenskapen. Jeg skal ikke underslå at jeg helte mot at det var en meteoritt, men vi kommuniserte en usikkerhet. Jeg synes dette er kjempestas, sier Amundsen.

Har fortsatt håp Morten Bilet, en av Norges fremste meteoritteksperter, var også med på teamet som gransket videoen og brukte hundrevis av timer på å lete etter en meteoritt på bakken, uten resultat. 

- Jeg synes den forklaringen er veldig bra, egentlig. Det er mye som tyder på at det [kan ha vært en liten stein i fallskjermutstyret]. Dette er absolutt en veldig sterk kandidat for hva det kan ha vært, uten at vi noensinne kan bli 100 prosent sikre. Vi har hele tida vært åpne om at det var en usikkerhet, og det var derfor vi gikk ut og ville ha hjelp utenfra, fra noen med andre måter å tenke på, sier Bilet.

Han gir likevel ikke opp håpet om at det kan ha vært en romstein, og vil at flere engasjerer seg i arbeidet med å få målt størrelsen på objektet nøyaktig.

- Vi håper at det er flere som kan ta en titt på alle tilgjengelige data, som ligger ute på Norsk meteornettverk, og hjelpe til å med å sette sammen, beregne og finne ut hvor stor denne steinen var, sier Bilet.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med NASAs Philip Metzger.