- Dette var ikke særlig statsministeraktig

Se hvordan Erna og Fabian skal lokke folk til skogs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgstudio i dag: Klokka 10 diskuterer vertene videoen. Klokka 15.15 kommer Erna Solberg

(Dagbladet:) I dag lanseres en video fra Friluftslivets Fellesorganisasjon (Frifo), for å skaffe oppmerksomhet rundt den kommende «Friluftslivets uke». Med seg på laget har paraplyorganisasjonen Frifo fått Høyre-toppene Erna Solberg, Fabian Stang, Jan Tore Sanner og Haakon Dagestad.

I snutten diskuterer kvartetten skolepolitikk, mens det ryker fra kaffekoppene i den friske lufta rundt dem.

Mot slutten av videoen kommer en mannsperson inn i bildet, vrenger av seg klærne og brøler ut i lufta i bare nettoen - noen meter unna politikerne.

Erna: - En god sak
- Jeg skal på søndag åpne «Friluftslivets uke» på Sognsvann for Frifo, noe jeg gleder meg til å gjøre. I den forbindelse ønsket de å lage en video for å promotere arrangementet. For meg er aktivitet og friluftsliv for hele befolkningen en god sak, som jeg gjerne støtter, forklarer Erna Solberg overfor Dagbladet.

- Følte du deg mest som politiker eller skuespiller i denne videoen?

- He-he. Jeg er nok politiker, og mener jeg gjør best i å fortsette som det.

Det var Høyre selv som fikk bestemme hva de fire skulle diskutere i videoen.

- Hvorfor valgte dere skolepolitikk som tema?

 

- For skolepartiet Høyre er det alltid naturlig å snakke om skolepolitikk, med velgere, på Stortinget eller i skogen, svarer statsministerkandidaten.

- Dårlig video
- Jeg synes videoen er dårlig, sier rektor ved markedshøyskolen, Trond Blindheim, til Dagbladet.

- Den er ikke morsom. Jeg måtte se den tre ganger og lese teksten for å skjønne hva dette var. Det virker ikke ekte. Det er noe med måten de bruker stemmen på. Tempoet i dialogen er feil og rar og stakkato, det samme er rekkefølgen på argumentene. De er sikkert forvirret på grunn av kamera og lys, sier Blindheim, og konkluderer:

- Dette var ikke særlig statsministeraktig. Jens ville neppe stilt opp på dette.

Jens sa nei
Det siste har han rett i: Friluftslivets Fellesorganisasjon ønsket i utgangspunktet å samle de to fremste statsministerkandidatene.

- Vi spurte Jens og Erna om å gjøre det sammen. Jens sa nei. At det bare er Høyre-politikere som er med nå, er litt tilfeldig, men Jens sine rådgivere prioriterte ikke dette. Det er litt dumt, for friluftsliv er viktig - tverrpolitisk, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

KRITISK:  Trond Blindheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KRITISK: Trond Blindheim. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Den årlige «Friluftslivets uke» arrangeres neste uke.

- Vi er mange som har jobbet med denne videoen. Vi har et behov for å skape mer oppmerksomhet rundt det positive ved å være ute i natur og friluft. Det gir enorme helsemessige gevinster, og masse ekstra livskvalitet på å være ute i naturen, sier Heimdal.

- Vi håper å vekke bevisstheten rundt friluftsliv til dagens dataslappe, unge mennesker. Dette er et forsøk. Vi vet ikke om det lykkes, legger han til.

Når Erna Solberg får høre dommen «virker ikke ekte» om videoen, og at den kalles «dårlig» og «ikke morsom», svarer hun:

- Det tar jeg med knusende ro. Vi hadde lyst til å hjelpe til med å skape oppmerksomhet for Friluftslivets uke, og det at dere skriver denne saken viser at det har fungert.
Burde brukt Fabians rumpe
Trond Blindheim har et innspill til hvordan videoen kunne ha fungert:
- Jeg får jo noen assosiasjoner til Fabian Stang og den rumpa hans under nakenbadingen. Det var jo bare morsomt, selv om det ble hovedfokus i valgkampen. Men han overrasket jo positivt, mener Blindheim.

- Det hadde vært humor om de spilte på det: Det hadde vært en kjempeidé at Fabian Stang skulle badet naken, og Erna hadde løpt fram og pakket ham inn i et håndkle, mens det hadde stått masse paparazzifotografer på land og tatt bilde av ham, sier markedsføringseksperten.