Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette var katastrofalt for republikanerne

Obamas fremste rådgiver, David Axelrod, til Dagbladet etter voldsomme angrep fra visepresident Joe Biden mot republikanerne.

OPPGITT: Visepresident Joe Biden (t.v.) avbrøt gang på gang republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan og sendte ham på defensiven i visepresidentdebatten i Kentucky i natt. Foto: REUTERS/Rick Wilking
OPPGITT: Visepresident Joe Biden (t.v.) avbrøt gang på gang republikanernes visepresidentkandidat Paul Ryan og sendte ham på defensiven i visepresidentdebatten i Kentucky i natt. Foto: REUTERS/Rick Wilking Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DANVILLE, KENTUCKY (Dagbladet): President Barack Obama gikk på et knusende nederlag mot republikanernes kandidat, Mitt Romney, i Denver i forrige uke. Derfor trengte han desperat at Biden slo tilbake mot Paul Ryan i nattas debatt for å komme på offensiven igjen.

Biden gikk umiddelbart til voldsomme angrep, mens Ryan ble presset på defensiven. Amerikanske medier omtaler debatten som historisk aggressiv med stadig avbrytelser fra Biden, mens Ryan virket mer tilbakeholden. Til tider valset nærmest Biden fullstendig over Ryan.

- Rektor mot elevrådsleder - Dette var en katastrofal kveld for republikanerne. Biden er en autentisk, rett-fram fyr, mens det var tydelig at Ryan snakket fra et manus han hadde lært seg. Det var som en debatt mellom skolens rektor og elevrådslederen. Ryan hadde ingen svar, sier Obamas fremste valgkamprådgiver, David Axelrod, til Dagbladet i spinrommet like etter debatten.

Selv om Biden trolig klarte å fyre opp mange av demokratenes kjernevelgere etter forrige ukes miserable innsats fra Obama, er det ikke sikkert at debatten overbeviste velgere som ennå ikke har bestemt seg.

CNNs meningsmåling umiddelbart etter debatten tyder på at mange velgere ikke falt for stilen til sluggeren Biden. 48 prosent av alle velgere mener Ryan vant debatten, mens 44 prosent mente Biden vant. Samtidig viser CBS' måling, hvor bare velgere som ennå ikke har bestemt seg er spurt, at 50 prosent mener Biden gjorde det best, mens 31 prosent mener Ryan vant.

Axelrod forteller at presidenten så debatten mens han fløy hjem til Washington D.C. fra Florida.

- Jeg har ikke snakket med ham, men jeg er sikker på at han satte pris på debatten. Selv er han ivrig etter å møte Romney til ny debatt neste uke. Flere temaer kom opp i denne debatten, som jeg er sikker på at presidenten vil ønske å gå videre på, sier Axelrod.

- Forvrenger fakta - Flere kritiserer Biden fordi han lo flere ganger mens Ryan hadde ordet?

- Når motstanderen din gjentatte ganger forvrenger fakta, når han angriper stimulusplanen og Biden selv har to brev fra ham i lomma hvor han ber om penger til sin hjemstat, da er han fristet til å le, forklarer Axelrod.

Gang på gang føk gnistene i ordvekslingene mellom de to kandidatene. Da Ryan hevdet at Obamas utenrikspolitikk var i ferd med å rakne ved å vise til terrorangrepet mot USAs konsulat i Benghazi, hvor blant annet USAs Libya-ambassadør ble drept, svarte Biden kontant:

- Med respekt å melde, det der er bare masse sludder.

Biden kom med en rekke angrep som mange demokrater mente Obama selv burde kommet med mot Romney i forrige uke, som for eksempel om hvordan Romney stadig skifter standpunkt, og om hans kontroversielle kommentar om at 47 prosent av befolkningen stemmer på Obama fordi de er avhengige av støtte fra det offentlige.

FORNØYD:Obamas fremste valgkamprådgiver, David Axelrod, sier til Dagbladet at han er svært fornøyd med Bidens innsats. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP
FORNØYD:Obamas fremste valgkamprådgiver, David Axelrod, sier til Dagbladet at han er svært fornøyd med Bidens innsats. Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

- Det er ikke alltid at det som kommer ut av munnen blir helt riktig, svarte Ryan og kom med et tydelig spark til Biden som selv er kjent for å kunne tabbe seg ut med flåsete kommentarer.

Biden fortsatte med å angripe republikanernes mangel på konkrete svar om sin økonomiske plan og for mangel på tydelighet i utenrikspolitikken.

- Romney skifter mening så ofte at jeg vet ikke hva han mener akkurat nå, sa Biden.

- Frustrert og nervøs Mens Jim Lehrer, som ledet debatten i forrige uke, nærmest mistet kontrollen fullstendig, tok dagens debattleder, Martha Raddatz, styringa fra starten av og stilte kritiske oppfølgingsspørsmål som fikk opp temperaturen i debatten.

Ryan-leiren forsøkte umiddelbart å tegne et bilde av en uhøflig og barnslig visepresidentkandidat som lo og avbrøt mens Ryan forsøkte å holde på ordet.

- Det er temmelig tydelig hvem som var den voksne på scenen. All latteren fra Biden tolker jeg som frustrasjon og en nervøs reaksjon. Han hadde ingen løsninger å presentere, sier Ryans talsmann, Brendan Buck, til Dagbladet like etter debatten.

Biden (69) er 27 år eldre enn Ryan.

- Biden var respektløs og uforskammet, sier leder for det republikanske partiet, Reince Priebus.

TØFF TONE:Temperaturen ble langt høyere i nattas visepresidentdebatt enn i debatten i forrige uke mellom president Barack Obama og republikanernes kandidat, Mitt Romney. Foto:AP Photo/Pool-Rick Wilking
TØFF TONE:Temperaturen ble langt høyere i nattas visepresidentdebatt enn i debatten i forrige uke mellom president Barack Obama og republikanernes kandidat, Mitt Romney. Foto:AP Photo/Pool-Rick Wilking Vis mer