Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette var Khashoggis siste ord

CNN har fått tilgang til transkripsjonen fra et lydopptak som viser hva som foregikk inne på konsulatet.

DREPT: Den saudiarabiske journalisten, Jamal Khashoggi. Foto: AP / NTB scanpix
DREPT: Den saudiarabiske journalisten, Jamal Khashoggi. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg får ikke puste.

Dette skal ha vært Jamal Khashoggis siste ord før han døde på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Dette melder CNN, som viser til en kilde som har transkribert lydopptak av den skjebnesvangre kvelden.

- Du kommer tilbake

Jamal Khashoggi gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i år. Siden det forsvant han, og tre uker etterpå ble det slått fast at journalisten hadde blitt drept inne på konsulatet.

Ifølge transkripsjonen til CNN skal Khashoggi ha ant uråd så snart han satte sine føtter inne på konsulatet. da han kjente igjen en av mennene som møter ham.

Khashoggi spør ham hva han gjør der. Da svarer en mann, som CNN har identifisert som Maher Abdulaziz Mutreb, en tidligere saudiarabisk diplomat og etterretningsoffiser, som Khashoggi kjente etter at de hadde jobbet sammen i Saudi-Arabias ambassade i London:

- Du kommer tilbake.

- Du kan ikke gjøre det. Folk venter på utsida, sier Khashoggi, som ble fulgt til konsulatet av sin forlovede.

På dette tidspunktet, uten at det blir sagt noe ytterligere, indikerer transkripsjonen at flere menn hopper på Khashoggi. Dette blir etterfulgt av flere lyder, før Khashoggi altså ytrer sine siste ord:

- Jeg får ikke puste.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

- Det er gjort

Ifølge CNNs kilde skal Khashoggi ha sagt at han ikke får puste gjentatte ganger. Kilden beskriver en scene der Khashoggi kjemper mot personer som forsøker å drepe ham. Det skal også ha vært gjentatte skrik.

I tillegg skal lyden av en sag høres, samtidig som noen sier «sett inn hodetelefoner eller hør på musikk, sånn som meg». Seinere skal det ha vært en rekke telefonsamtaler.

Ifølge CNNs kilde skal også transkripsjonen indikerer at Mutreb oppdaterer noen, som tyrkiske tjenestemenn mener er Riyadh, nærmest minutt for minutt.

- Si til deres, tingen er gjort, det er gjort, sier Mutreb.

CNN tolker her bruken av ordet «deres» som en referanse til en sjef. Det antas at personen Mutreb hadde kontakt med var Saud al-Qahtani, Mohammed bin Salmans nærmeste rådgiver.

Det har tidligere blitt kjent at CIA antar at det var han som hadde ansvaret for dødsskvadronen på 15 mann som tok livet av Khashoggi på konsulatet i Istanbul.

Ifølge CIA var al-Qahtani i kontakt med skvadronen samtidig som han kommuniserte med kronprinsen på drapsdagen.

Ifølge CNN er det tyrkiske myndigheter som har den originale avskrivingen av samtalen, mens CNNs kilde har hatt tilgang til den oversatte versjonen.

Saudi-Arabia: Kjenner til materialet

De nye opplysningene fra CNN gjør ikke at man kommer noe nærmere svaret på spørsmålet alle stiller seg: Visst Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, om drapet, og var det han som beordret det?

En amerikansk senator, som er orientert om etterforskningen av CIA-direktør Gina Hapsel, sier til CNN at kildens erindringer om den oversatte teksten er «konsistente» med denne orienteringen.

Etter CIA-orienteringen var flere senatorer svært krasse i sin uttalelser mot Saudi-Arabia og bin Salman. Den republikanske senatoren Lindsay Graham kalte bin Salman «gal» og «farlig» og sa at han var overbevist om at kronprinsen hadde kjennskap til drapet i forkant.

- Du må bevisst lukke øynene for å ikke komme til den konklusjonen at dette ble orkestrert og organisert av mennesker under ledelse av Mohammed bin Salman, sier Graham

Saudi-Arabiske myndigheter sier at de er kjent med materialet CNN nå har fått kjennskap til, og at de mener det ikke finnes noen indikasjon på at det blir tatt en telefonsamtale.

Nekter utlevering

Det var 2. oktober i år at Khashoggi sist ble sett i live. Tre uker etter kom bekreftelsen alle hadde ventet på: Khashoggi hadde blitt drept inne på konsulatet.

CIA har konkludert med at Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, «sannsynligvis beordret» drapet.

Forrige uke utstedte en tyrkisk domstol en arrestordre på to saudiarabere som var kronprins Mohammed bin Salmans rådgivere da Khashoggi ble drept. Søndag sa Saudi-Arabias utenriksminister Adel bin Ahmed al-Jubeir at de ikke kommer til å utleverer noen mistenkte, skriver Reuters.

Saudi-Arabia har anholdt 18 personer som har status som mistenkte i saken. Myndighetene hevder at de handlet på egen hånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!