Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette var krise. Nå har vi endret rydderutinene

Avis Budget på vei over til papirløse billeie-kontrakter etter at identitetspapirer lå og fløt.

 FRI FLYT AV SVINDELMATERIALE:  Avis Budget Norway har skjerpet rutinene etter at flere identitetspapirer lå og fløt utenfor en søppelkontainer i Skien. Nå varsler bilutleiefirmaene at de er på vei mot papirløse leiekontrakter. Foto: Per Flåthe
FRI FLYT AV SVINDELMATERIALE: Avis Budget Norway har skjerpet rutinene etter at flere identitetspapirer lå og fløt utenfor en søppelkontainer i Skien. Nå varsler bilutleiefirmaene at de er på vei mot papirløse leiekontrakter. Foto: Per Flåthe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forretningskvinnen (37) som holdt foredrag for politiet om sine opplevelser som offer for ID-tyveri, fikk en aha-opplevelse da hun leste i Dagbladet om sensitive personopplysninger fra et bilutleiefirma, som fløt i og utenfor en ulåst søppelcontainer.

Ni måneder etter at en mann og en kvinne fikk hentet ut en bil til 600 000 kroner (krever innlogging) med et lån i hennes navn, vet hun fortsatt ikke hvordan svindlerne fikk kopiert hennes bankkort og ID. Hun har imidlertid aldri savnet noe fra sin postkasse.

- Når jeg tenkte meg om etter den artikkelen, er det bare en gang de siste årene at jeg har måttet gi fra meg kopi av bankkort og førerkort. Og det var å få leiebil på et bilverksted i Oslo. Det skjedde to - tre uker før de første svindeltilfellene i mitt navn dukket opp.

Som sagt: jeg vet ikke noe, men slik håndtering av id-papirer fra andre i bransjen, ga meg en dårlig følelse, sier kvinnen.

En aha-opplevelse etter saken om søppelcontaineren i Skien, fikk også administrerende direktør Ole Grønvold i Avis Budget Norway, som er sjef for 170  bilutleiesteder i Norge.

Avis: - Helt krise Saken skapte reaksjoner i ledelsen for selskapet, selv om Avis ikke har noen forbindelse med leiebilen til den bedragerirammede kvinnen i Oslo.

- En slik håndtering av persondata er helt krise for oss. Når det først skjer, er jeg glad for at saken ble omtalt. Det skjerper hele organisasjonen, og har i dette tilfellet ført til innskjerping av rutiner for Avis og Budget over hele landet, sier Grønvold til Dagbladet.

Etter den nye instruksen skal Avis sentralt foreta all opprydding hvis lokale kontorer blir lagt ned eller går konkurs.

- Slik skjer ikke oftere enn en gang hvert ca. andre år, og det var opprydding etter et konkursbo i 2015 som gjorde at det gikk galt i Skien. Vi har 280 000 leiekontrakter i Norge i året, og da kan det beklageligvis skje menneskelige feil, sier Avis-sjefen.

En av Avis-kundene som fikk brettet ut alle opplysninger foran containeren i Skien, en 20 år gammel mann, sier imidlertid til Dagbladet at det først var to uker før en tilfeldig forbipasserende så kopiene av bankkortet og førerkortet hans, at han hadde leid bil av selskapet.

Det er nær et år etter konkursen, som Avis selv omtaler på sine hjemmesider.

 - JULAFTEN FOR ID-TYVER:  Politiet er ikke nådig i sin karakteristikk om sensitive personopplysninger som flåt rundt i denne søppelcontaineren i Skien. Foto: Per Flåthe.
- JULAFTEN FOR ID-TYVER: Politiet er ikke nådig i sin karakteristikk om sensitive personopplysninger som flåt rundt i denne søppelcontaineren i Skien. Foto: Per Flåthe. Vis mer

Fagsjef for ID-tyveri og «skimming» ved Sentrum politistasjon i Oslo, Morten Drægni, har betegnet papirhåndteringen ved Avis i Skien i dette tilfellet som «julaften for ID-tyver». 

Snart papirløst Grønvold i Avis Budget Norway varsler samtidig at hans selskap - og trolig også resten av bilutleiebransjen - er på vei over til rene elektroniske kundekontrakter uten papirkopier av førerkort og bankkort.

- I løpet av året skal alle utleiekontorene i Norge ha nye terminaler som sjekker bankkortene elektronisk og får kundenes underskrift elektronisk. Da har vi ikke behov for å skanne bankkort. Utplasseringen av slike terminaler har startet hos utleiestedene i Trøndelag-fylkene, sier Grønvold.

Og etter hvert vil Avis Budget heller ikke ha behov for kopier av førerkort, som etterlater seg både navn, bilde og fødselsnummer av innehaver.

- Per i dag er det lovgivning som tvinger oss til en slik praksis. Mye vil bli enklere for kunder som registrerer sitt førerkortnummer på forhånd. Vi har selvfølgelig plikt til å sjekke at de som leier bil har lov til å kjøre herfra. Men vi kan ikke kontrollere om leietaker setter en annen sjåfør bak rattet rundt første sving.

- Og vi har ingen bruk for papirkopier av førerkort så lenge vi har fått sjekket at førerkortet er ok når kontrakten inngås, sier Avis Budget-sjefen i Norge.

Og han understreker at  nye elektroniske kontrollsystemer er en vinn-vinn-situasjon både for bransjen og kundene.

- Etter hvert slipper vi store safer til å oppbevare slike papirkopier og krevende makuleringsrutiner, sier Ole Grønvold.