ØKONOMI: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets var litt positivt overrasket over tallene.  Foto: Berit Roald / Scanpix
ØKONOMI: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets var litt positivt overrasket over tallene. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Dette var litt uventet og overraskende positivt

Arbeidsmarkedet og detaljhandelen i Norge var litt bedre enn flere økonomer hadde ventet i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at både detaljhandelen og arbeidsmarkedet utvikler seg sterkere enn analytikere har sett for seg.

- Det var litt uventet, det var bra vekst i detaljomsetningen og sysselsettingen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Reuters.

Betyr ikke noe for renten Han ser likevel at bildet indikerer moderat utvikling for forbruket og at dette ikke gir grunnlag for Norges Bank til å gjøre særlige justeringer i styringsrenten eller rentebanen.

Sesongjustert detaljhandel steg 0,7 prosent i september, mens forhåndsprognosen lød på en oppgang på 0,5 prosent.

Arbeidskraftundersøkelsen viser samtidig vekst i sysselsettingen og en nedgang i ledigheten fra 3,6 til 3,5 prosent. Her hadde analytikerne ventet uendret ledighet.

- Detaljomsetningen viser overraskende sterk vekst på 0,7 prosent, mens vi hadde ventet 0,2 prosent. Det så ut som bred oppgang og kommer etter et par måneder med svakt vekst. Det ser ut som om noe av oppgangen vi ventet i august kom i september, sier makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken til nyhetsbyrået.

Stabilisering på 3,5 prosent Når det gjelder arbeidsmarkedet ser Hov en stabilisering og en ledighet på 3,5 prosent, opp fra 3,2 prosent i fjor, ifølge en oppdatering fra banken.

Senioranalytiker i Nordea Markets, Kathrine Boye mener ifølge Reuters at det var milde positive overraskelser i begge tallene.

- Det var en viss vekst både i sysselsetting og i arbeidsstyrke, men dette er innenfor Norges Banks syn, sier Boye.

Flere nyheter - Statoil-ledelsen skal ikke ut av Norge
- Helt feil å boikotte Norwegian
Ferske makrotall fra eurosonen