- Dette var mye verre enn vi hadde forberedt oss på

SVs nestleder Audun Lysbakken og Øystein Djupadal etter tre timer i Gaza i dag.

GAZA-RUNDTUR: SV-delegasjonen fikk likevel slippe inn i Gaza. I tre timer ble Øystein Djupedal, Akhtar Chaudry, Audun Lysbakken og Ågot Valle vist rundt i Gaza. Til høyre er Norges sjef for representasjonskontoret i Al-Ram, Tor Wennesland. Foto: Guri Solberg/UD
GAZA-RUNDTUR: SV-delegasjonen fikk likevel slippe inn i Gaza. I tre timer ble Øystein Djupedal, Akhtar Chaudry, Audun Lysbakken og Ågot Valle vist rundt i Gaza. Til høyre er Norges sjef for representasjonskontoret i Al-Ram, Tor Wennesland. Foto: Guri Solberg/UDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Like før avreise til Israel og de palestinske områdene, fikk SV-delegasjonen beskjed av Israel om at de ikke fikk komme inn i Gaza. Men i dag tillot Israel delegasjonen å dra inn og ut samme dag.

Dagens Gaza-tur varte i tre timer, men har gjort sterke inntrykk på SV-delegasjonen, som bestod av Ågot Valle, Akhtar Chaudry, Øystein Djupedal, nestleder i SV Audun Lysbakken og leder for SVs palestina-arbeid Gjermund Skaar.

- Det er rystende hvordan israelerne systematisk har ødelagt hus, infrastruktur og næringsvirksomhet. Samfunnet Gaza er satt mange tiår tilbake, og det er tydelig at Israels blokade av Gaza fører til at gjenoppbyggingen av Gaza ikke er satt i gang. Alt ser ut som det gjorde rett etter at krigen var slutt. Nå er det viktigste budskapet at blokaden av Gaza må bort, sier Øystein Djupedal på telefon til Dagbladet.

Nytt Somalia

Øystein Djupedal og SV-delegasjonen trodde de var godt forberedt på hva som skulle møte dem i Gaza, men situasjonen på et av verdens mest befolkede og fattige områder i verden var langt verre:

- Jeg gruet meg på forhånd, men alt var mye verre enn jeg hadde trodd. Vi har sett ruinhauger som gikk over flere kilometer. Hvis situasjonen inne i Gaza fortsetter som nå, vil Gaza om få år bli som Somalia. Det blir et arnested for ekstremisme, hvis ikke gjenoppbyggingen av samfunnet snart blir satt i gang. Det som skjer der inne er helt umenneskelig, sier Djupedal.

- Uforberedt

SVs nestleder Audun Lysbakken var ikke mindre rystet enn Djupedal:

- Jeg var uforberedt på hvor systematisk ødeleggelsene var. Israel har gått bevisst inn for å ødelegge sivil infrastruktur i Gaza. Vi så alt fra sement- til iskremfabrikker som var ødelagt. Det er fryktelig vondt. Det Israel gjør, er å ødelegge mulighetene for en palestinsk stat, sier Lysbakken.

I dag ble det klart at LO mener en internasjonal boikott av Israel må vurderes dersom FN-resolusjonene om de palestinske områdene følges opp.

- Jeg er glad for at LO-kongressen mener dette. En boikott kan være et modig og nødvendig tiltak, men det som er viktigst nå, er åfå heve blokaden av Gaza. Verden må reagere, sier Lysbakken

- Vil SV nå ta til orde for en boikott?

- Vi har tatt til orde for sanksjoner, og det å reise spørsmålet om sanksjoner er viktig, sier Lysbakken som ikke har fått sett på LOs uttalelser angående internasjonal boikott av Israel.