- Dette var mye verre enn vi hadde forberedt oss på

SVs nestleder Audun Lysbakken og Øystein Djupadal etter tre timer i Gaza i dag.

GAZA-RUNDTUR: SV-delegasjonen fikk likevel slippe inn i Gaza. I tre timer ble Øystein Djupedal, Akhtar Chaudry, Audun Lysbakken og Ågot Valle vist rundt i Gaza. Til høyre er Norges sjef for representasjonskontoret i Al-Ram, Tor Wennesland. Foto: Guri Solberg/UD
GAZA-RUNDTUR: SV-delegasjonen fikk likevel slippe inn i Gaza. I tre timer ble Øystein Djupedal, Akhtar Chaudry, Audun Lysbakken og Ågot Valle vist rundt i Gaza. Til høyre er Norges sjef for representasjonskontoret i Al-Ram, Tor Wennesland. Foto: Guri Solberg/UD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Like før avreise til Israel og de palestinske områdene, fikk SV-delegasjonen beskjed av Israel om at de ikke fikk komme inn i Gaza. Men i dag tillot Israel delegasjonen å dra inn og ut samme dag.

Dagens Gaza-tur varte i tre timer, men har gjort sterke inntrykk på SV-delegasjonen, som bestod av Ågot Valle, Akhtar Chaudry, Øystein Djupedal, nestleder i SV Audun Lysbakken og leder for SVs palestina-arbeid Gjermund Skaar.

- Det er rystende hvordan israelerne systematisk har ødelagt hus, infrastruktur og næringsvirksomhet. Samfunnet Gaza er satt mange tiår tilbake, og det er tydelig at Israels blokade av Gaza fører til at gjenoppbyggingen av Gaza ikke er satt i gang. Alt ser ut som det gjorde rett etter at krigen var slutt. Nå er det viktigste budskapet at blokaden av Gaza må bort, sier Øystein Djupedal på telefon til Dagbladet. Nytt SomaliaØystein Djupedal og SV-delegasjonen trodde de var godt forberedt på hva som skulle møte dem i Gaza, men situasjonen på et av verdens mest befolkede og fattige områder i verden var langt verre:

- Jeg gruet meg på forhånd, men alt var mye verre enn jeg hadde trodd. Vi har sett ruinhauger som gikk over flere kilometer. Hvis situasjonen inne i Gaza fortsetter som nå, vil Gaza om få år bli som Somalia. Det blir et arnested for ekstremisme, hvis ikke gjenoppbyggingen av samfunnet snart blir satt i gang. Det som skjer der inne er helt umenneskelig, sier Djupedal. - UforberedtSVs nestleder Audun Lysbakken var ikke mindre rystet enn Djupedal:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer