Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette var nordmennenes oppdragsgiver

En rekke spionanklager mot de to nordmennene i dag.

OMTALT SOM OPPDRAGSGIVER: Aktor viste i retten i dag dette bildet av en mann som ble omtalt som de drapstiltalte nordmennenes oppdragsgiver. Dagbladet kjenner ikke mannens identitet. Foto: Torgeir P. Krokfjord
OMTALT SOM OPPDRAGSGIVER: Aktor viste i retten i dag dette bildet av en mann som ble omtalt som de drapstiltalte nordmennenes oppdragsgiver. Dagbladet kjenner ikke mannens identitet. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Rettssaken mot drapstiltalte Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) fortsatte i Kisangani i Kongo i dag.

Under rettssforhandlingene lørdag var temaene drap, drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse.

I retten i dag ble blant annet spionanklagene, som er ett av tiltalepubnktene mot normennene, tatt opp.

Retten sa i dag at spørsmålet om spionanklagene skal avgjøres allerede neste gang retten møtes, på torsdag.

Aktor lanserte en rekke teorier om hvem som var nordmennenes oppdragsgivere - blant annet Det norske forsvaret, hutumilitsen FDLR og den beryktede LRA-geriljaen (Lord's Resistance Army) fra Uganda.

Les hele oppdateringen fra dagens rettsreferat.

Kryptiske tekstmeldinger
Aktor leste opp opp en rekke tekstmeldinger fra Joshua French mobiltelefon, som skal være sendt fra Uganda. Alle meldingene var skrevet på norsk.

Slik lyder den første teksmeldingen:

«Bra jobba på oppdraget ditt. Du redda nok livet hans - jeg sier i fra når jeg er tilbake i Kampala. Hilsen James.»

Deretter leste aktor opp en ny tekstmelding:

«Mike, det er viktig at du ikke bruker noens navn i det hele tatt. Det kan bety mye, mye, mye trøbbel. Spesielt i Kongo.»

Mike er etter det Dagbladet forstår Tjostolv Moland.

Meldingene skal være sendt etter at sjåføren Abedi Kasongo ble drept 5. mai i år.

Det skal være flere meldinger som står bare på norsk som etterforskerne ikke har fått oversatt.

- Topphemmelig oppdrag
Aktor mener at disse to meldingene viser at de to tiltalte kom på et topphemmelig oppdrag i Kongo.

- Var det for å grave etter diamanter? Var det for å støtte hutumilitsen FDLR? spør aktor seg.

Det hevdes fra de pårørendes bistandsadvokat Batonier Alauwa Lobela at Moland og French ikke snakker fordi det er slik de er blitt instruert i Hans Majestet Kongens Garde.

- Måten de reagerte på, viste at de var aktive soldater. SMSene som var skrevet på norsk var topphemmelige. Det viser bruken av aliaser, hevder Lobela.

De to nordmennene ble også beskyldt av aktor for å stå i ledtok med den beryktede LRA-geriljaen (Lord's Resistance Army) fra Uganda.

Aktor hevdet også at nordmennene er med i "SIG-avdelingen i garden". Altså at det private sikkerhetsselskpet er en del av Hans Majestet Kongens Garde.

- Moland er lederen
- Det et Tjostolv Moland som er lederen blant de to, mener aktor. Han mener Joshua French distraherte sjåføren så Tjostolv Moland kunne drepe ham.

Det ble også innledningsvis kjent at aktor i saken, Jean-Blaise Bwa Mulundu, ikke kommer til å saksøke Moland og French for forakt for retten, slik han truet med på lørdag.

- De har rett til å tie, sier han.

Beslagla snus
Før rettsstart ble det i dag et voldsomt oppstyr i retten da en norsk journalist ville gi de to tiltalte en pris snus. Soldatene mistenkte at dette var narkotika. 8-10 soldater omringer journalisten og de to tiltalte.

Situasjonen roet seg etter at forsvarer André Kibambe godsnakket med soldatene.

LESTE OPP TEKSTMELDINGER: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French lytter mens tolken deres leser opp tekstmeldingene som skal være sendt til Frenchs mobiltelefon i etterkant av drapet på Abedi Kasongo 5. mai. Foto: Torgeir P. Krokfjord
LESTE OPP TEKSTMELDINGER: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French lytter mens tolken deres leser opp tekstmeldingene som skal være sendt til Frenchs mobiltelefon i etterkant av drapet på Abedi Kasongo 5. mai. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
DRAPSVÅPEN? Oberst Roger Wawara viste lørdag fram det aktoratet mener er drapsvåpenet. Ingen av nøkkelvitnene kunne kjenne igjen våpenet. Foto. Torgeir P. Krokfjord
DRAPSVÅPEN? Oberst Roger Wawara viste lørdag fram det aktoratet mener er drapsvåpenet. Ingen av nøkkelvitnene kunne kjenne igjen våpenet. Foto. Torgeir P. Krokfjord Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling