PÅGRIPELSEN: Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøya klokka 18.25. Foto: Privat
PÅGRIPELSEN: Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøya klokka 18.25. Foto: PrivatVis mer

Dette var ordrene til politiet som kom først til Utvika

Fikk tre ordre, men aldri beskjed om å ta seg direkte til øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisdepartementet har i dag lagt ut flere politirapporter om håndteringen av terrorangrepene 22. juli.

I en rapport fra Nordre Buskerud politidistrikt går det fram at de to tjenestemennene som kom først til ferjeleiet ved Utøya aldri fikk beskjed av politiledelsen om å ta seg direkte over til øya.

- De fikk tre ordre med ulik tidsintervall; Først skulle de observere. Neste ordre gikk på å klargjøre seg for å bli plukket opp av politiets egen båt og delta i NBPD innsatsstyrke mot øya, samt klargjøre kaia for å motta sårede og ambulanser. Den siste ordre ble gitt da aksjonsleder hørte at Beredskapstroppen var på vei. Da skulle tjenestemennene skaffe båter til disse, heter det i rapporten som er underskrevet av politimester Sissel Hammer.

Disse opplysningene samsvarer med Dagbladets avsløring 26. oktober.

- Rett rundt hjørnet De to første tjenestemennene, begge 30 år, ankom landsiden ved Utøya klokka 17.52—35 minutter før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet.

De to betjentene fikk beskjeder via politiets samband fra aksjonslederen i Nordre Buskerud politidistrikt, en 35 år gammel mann med bakgrunn fra politiets beredskapstropp, Delta.

Polititjenestemennene var bevæpnet med tohåndsvåpen, MP5, da de kom til stedet.

De to betjentene ga flere beskjeder via politiets analoge samband. I løpet av få minutter fortalte de operasjonssentralen og aksjonslederen om skudd, røyk, ungdommer som svømmer i vannet og båter med ungdommer i vannet.

Via sambandet fikk de to betjentene flere beskjeder fra aksjonslederen, som da satt i bilen på vei mot Utøya. Idet de var i ferd med å nærme seg ferjeleiet til MS Torbjørn, fikk de beskjed om å observere hva som skjer, får Dagbladet opplyst. Betjentene skal også ha fått beskjed om at det var båter på vei. Patruljen var fremme ved kaia rundt klokka 17.52. I løpet av de neste minuttene var det flere beskjeder som ble gitt via politiets samband. De fleste handlet om hva de to første betjentene så på stedet.

- Skaff båter Litt før klokka 18.00 kom de neste beskjedene fra aksjonslederen. Betjentene fikk beskjed om å ta imot båter med ungdommer. Omtrent samtidig nærmet politiets beredskapstropp, Delta, seg Utvika. På politisambandet ga beredskapstroppen beskjed om at de måtte ta kontroll over bilen til gjerningsmannen, som sto ved ferjeleiet.

«Skyting pågår» Aksjonslederen fra Nordre Buskerud ga også andre beskjeder til de to tjenestemennene:

«Delta kommer om kort tid. Jobb med å skaffe båter til Delta», fikk betjentene beskjed om.

Selv om de to betjentene forholdt seg til aksjonslederen, hørte både operasjonssentralen og beredskapstroppen hva som ble sagt.

Ordrene og hva de gjorde har blitt gjenstand for oppmerksomhet, da det er blitt stilt spørsmål ved om de er i tråd med politiets beredskapssystem «skyting pågår» der det blant annet heter:

«Ved melding om at skyting pågår i tett beferdet område (innendørs eller utendørs) skal politiet gjøre alt for å stoppe gjerningspersonen (-e) så raskt som mulig, slik at uskyldig tredjepart blir minst mulig skadelidende. Politiet må derfor raskest mulig gjøre klar til å gå direkte inn i aksjonsfasen».

Justerer pågripelsestidspunktet I den samme rapporten som omtaler ordrene går det også fram at Anders Behring Breivik kan ha blitt pågrepet seinere enn tidligere antatt.

Pågrepelsen ble ringt inn, da det var store problemer med sambandet i området.

- Beredskapstroppen meldte tilbake til sin stab at tidspunktet for pågripelsen var kl 18.27. I Nordre Buskerus politidistrikts lydlogg er melding om pågripelse satt til kl 18.35. Dette tidspunktet er ikke i sanntid og politiet vet positivt at pågripelsen skjedde før dette. Ved å sammenholde telefoni, film, samt samtaler med tjenestemenn både fra Beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt, mener politiet ut fra dette at pågripelsen skjedde mellom kl 18.32 og 18.34. Forut for dette lå en observasjons- og pågripelsesfase som muliggjorde nøytralisering om nødvendig, heter det i rapporten.

- Informasjonen om pågripelsestidspunktene har fremkommet gjennom politiets eget, lokale evalueringsarbeid. De lokale evalueringsutvalgene har ved gjennomgang av lydlogger, sammenholdt mot telefoni, film, samt samtaler med tjenestemenn fra Beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt, bidratt til å etablere den nødvendige oversikten som skal til for å kunne angi et pågripelsestidspunkt. Evalueringsarbeidet har som mål å frembringe et verifisert pågripelsestidspunkt, opplyser fungerende politidirektør Vidar Refvik.