Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
-SMERTEFULLT: Hør Hillary Clintons første tale etter at Donald Trump ble utnevnt som president. Video: AP Vis mer

- Dette var smertefullt, og vil være det ei stund

Hillary Clinton taler til folket etter valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drøye to timer etter annonsert tid, talte Hillary Clinton i kveld til folket for første gang etter at valgnederlaget ble klart.

VANT IKKE: Hillary Clinton snakker til folket for første gang etter at det ble klart at hun ikke blir Amerikas neste president. Foto: AFP PHOTO / JEWEL SAMAD / SCANPIX
VANT IKKE: Hillary Clinton snakker til folket for første gang etter at det ble klart at hun ikke blir Amerikas neste president. Foto: AFP PHOTO / JEWEL SAMAD / SCANPIX Vis mer

Klokka 17.40 inntok hun smilende podiet i Manhattan. Hun startet talen med å takke de oppmøtte:

- Takk for at dere er her. Jeg elsker dere også.

- Jeg vet hvor skuffet dere er. Dette er smertefullt, og vil være det ei stund.

- Verdt å kjempe

Clinton forteller at hun har vært i kontakt med Donald Trump, og at hun har gratulert ham med seieren.

- Dette er ikke utfallet vi ønsket, sier hun, og legger til at hun mener Amerika er mer splittet enn antatt.

Clinton bruker store deler av talen på å takke personer som har hjulpet henne i valgkampen, blant dem sin visepresidentkandidat Tim Kaine. Rett bak henne på podiet er hennes ektemann, Bill Clinton.

I talen kommer Hillary med flere råd:

TAKKET: Clinton brukte talen til å takke de som har støttet henne gjennom valgkampen.  Foto: AP Photo/Andrew Harnik / Scanpix
TAKKET: Clinton brukte talen til å takke de som har støttet henne gjennom valgkampen.  Foto: AP Photo/Andrew Harnik / Scanpix Vis mer

- Aldri slutt å tro at det er verdt å kjempe for det du tror på, sier hun.

- Og til alle små jenter: Aldri lur på om du er verdifull, fortsetter hun.

- Sterkere sammen

Clinton avslutter med å si at hun er takknemlig for alt Amerika har gitt henne:

- Jeg tror at dersom vi står sammen og jobber sammen, med respekt for hverandre og de beste intensjoner for landet, har vi våre beste dager foran oss.

- For som dere vet; jeg mener vi er sterkere sammen, sier hun.

Flere utsettelser

Det ble først annonsert at Hillary Clinton skulle tale til folket klokka 15.30, norsk tid. Dette ble så utsatt til klokka 16.30.

Først klokka 17.40 inntok Clinton talerstolen på Manhattan i New York, etter å ha blitt introdusert av sin visepresidentkandidat Tim Kaine.

- Jeg er så stolt av Hillary Clinton, sa Kaine sin tale.

Erkjente nederlaget

Like før klokka 08.40 i dag ble det klart at Republikaneren Donald J. Trump blir USAs neste president. Da erkjente Hillary Clinton omsider nederlag.

TAKKET FOR ALT: Med dette bildet, som Hillary la ut på Twitter, takket hun støttespillerne for alt uansett utfallet av valget. Bildet kom omtrent da det begynte å bli klart at Donald ville stikke av med seieren. Foto: Hillary 2016
TAKKET FOR ALT: Med dette bildet, som Hillary la ut på Twitter, takket hun støttespillerne for alt uansett utfallet av valget. Bildet kom omtrent da det begynte å bli klart at Donald ville stikke av med seieren. Foto: Hillary 2016 Vis mer

Den tidligere førstedamen valgte å gjøre dette ved å ringe Trump og gratulere ham. Hun gikk ikke på scenen for å takke sine støttespillere, ei heller for å mane til ro og politisk samarbeid.

De frammøtte, som hadde ventet i flere timer og sett gode valgdagsmålinger bli til dårlige valgresultater, fikk ingen glimt av sin kandidat under valgvaken i går.

Dagens tale blir trolig det siste vi får høre fra politikeren Hillary Clinton - hennes karriere på toppnivå i amerikansk politikk slutter trolig med disse ordene.

HELE TALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!