Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette var stablet inn i en Volvo V70

- Et vedvarende problem, sier Tollvesenet.

1200 LITER: Alle disse smuglervarene var pakket inn i en Volvo V70 og utgjorde en ekstra vekt på omtrent 1,5 tonn. Foto: Tollvesenet.
1200 LITER: Alle disse smuglervarene var pakket inn i en Volvo V70 og utgjorde en ekstra vekt på omtrent 1,5 tonn. Foto: Tollvesenet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En polititjenestemann oppdaget på vei til jobb i går en Volvo V70 da han kjørte sørover på E6 ved Minnesund. Etter å ha stoppet bilen oppdaget han hvorfor bilen hadde oppført seg så rart på veien.

- Betjenten reagerte på bilens kjøreegenskaper og valgte å stanse den for en kontroll. Først økte smugleren farten, men han skjønte raskt at han var nødt til å stanse, sier operasjonsleder Hilde Iversen i Romerike politidistrikt til rb.no.

Operasjonssentralen til Tollvesenet i Oslo og Akershus opplyser til Dagbladet at den mørkeblå personbilen inneholdt 101,5 liter brennevin, 1 118 liter øl og 10 000 sigaretter. Det tilsvarer en ekstra vekt på omtrent 1,5 tonn.

- Det tilsvarer en skatteunndragelse på 134 701 kroner, og gjør at staten lider et stort avgiftstap, sier kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus, Paul Ask til Dagbladet.

Modifisert bilen Føreren av bilen var av utenlandsk opprinnelse, men hadde norske skilter på bilen. For å takle den store vekta av smuglervarene hadde bilen blitt påmontert «metallstivere» inne i fjærene for å gjøre bilen helt stiv.

Paul Ask sier at det er veldig vanlig at smuglere modifiserer kjøretøyene for å kunne smugle så mye som mulig.

- Når de stiver av fjærer og manipulerer dempere for å klare vekta, gjør det bilens kjøreegenskaper dårligere, sier Ask.

Ifølge Ask er dette farlig fordi bilen ikke er ment for å ha så mye last. 

STAPPFULL: Føreren av bilen kan umulig ha sett mye rundt seg underveis. Foto: Tollvesenet.
STAPPFULL: Føreren av bilen kan umulig ha sett mye rundt seg underveis. Foto: Tollvesenet. Vis mer

- Vi nærmer oss 1,5 tonn med last. Det er godt over det dobbelte av hva som er tillatt på en slik bil, og er ekstremt trafikkfarlig, sier Ask til Dagbladet.

Vedvarende problem Dette tilfellet er ifølge Ask ikke unikt. De opplever ofte å stanse personer som prøver å smugle store mengder med tobakk og alkohol inn i landet.

- Dette er ikke noe nytt og spesielt. Dette er et vedvarende problem. Vi har beslaglagt mye mer øl i år enn i fjor, sier Ask.

Mange smuglere bruker også følgebiler der andre førere i tomme biler kjører smuglerruta i forveien for å speide etter tollere.

Massekollisjon I april i år forårsaket en polskregistrert bil en massekollisjon ved Liertoppen i Buskerud. Bilen skulle ha inneholdt store mengder øl og brennevin. Paul Ask sier denne ulykken er et trist eksempel på det som kan skje med fullastede biler.

I august ble mannen siktet for uaktsomt drap.

ØL OG BRENNEVIN: 1200 liter alkohol og 10 000 sigaretter hadde mannen klart å få inn i bilen. Foto: Tollvesenet.
ØL OG BRENNEVIN: 1200 liter alkohol og 10 000 sigaretter hadde mannen klart å få inn i bilen. Foto: Tollvesenet. Vis mer