ALT STEMTE: DNA-profil og bilde fra overvåkningskamera i containeren i Bærum natt til 2. november 2016 skulle gjøre politijobben enkel. Men så lett var det ikke. Foto: Politiet/Budstikka.no.
ALT STEMTE: DNA-profil og bilde fra overvåkningskamera i containeren i Bærum natt til 2. november 2016 skulle gjøre politijobben enkel. Men så lett var det ikke. Foto: Politiet/Budstikka.no.Vis mer

Dette var tvillingen som gjorde innbruddet

Asker og Bærum tingrett har bestemt seg etter DNA- og tvillingforviklinger. I Tyskland måtte politiet gi opp etter et av tidenes juvel-brekk.

Overvåkningskameraet viste en utildekket mann som brøt seg inn i en container på Vøyenenga i Bærum og forsvant med elektroverktøy for nærmere 100 000 kroner ved 02-tiden natt til 16. november 2016.

På åstedet fant kriminalteknikerne DNA-spor på en sigarettsneip, som var identisk like med DNA-profilen til en 32 år gammel mann, som ble sporet opp i politiets arkiver.

Overvåkningsbildet av mannens ansikt så ut til å stemme 100 prosent med 32-åringen med prikk like DNA-spor.

Og da skulle gjerningsmannen være avdekket?

Men, nei. Så lett var det ikke.

Den utpekte 32-åringen hadde alibi, attpåtil fra politiet i sitt opprinnelige hjemland Estland. Hos dem hadde han vært dagen før innbruddet i Bærum.

Gipsede armer

Og politiet i Estland kunne opplyse norske kolleger om at 32-åringen hadde gips på begge armene etter brudd.

Og det hadde ikke den prikk like innbruddstyven i Bærum på overvåkningsbildene derfra.

Norsk politi fikk en opplysning til fra kolleger i Estland: 32-åringen har en enegget tvillingbror.

Asker og Bærums Budstikke (krever innlogging) omtaler en rettssak i Asker og Bærum tingrett før helgen, der tvillingforviklingene står helt sentralt.

Tvillingtips i Sverige

BLE FILMET: En person, nå gjenkjent som den dømte tvillingen fra Estland, under inbruddet i containeren i Bærum. Foto: Politiet.
BLE FILMET: En person, nå gjenkjent som den dømte tvillingen fra Estland, under inbruddet i containeren i Bærum. Foto: Politiet. Vis mer

Tvillingtipset ledet politiet via svenske politiregistre til «den andre» 32-åringen. Han var dømt for liknende tyverier i Sverige.

Der ble han pågrepet et drøyt år seinere, og utlevert til Norge i april i år. Her har han nektet for innbruddet i containeren, men sittet i varetekt hele tiden.

Fredag ble han kjent skyldig i tingretten og dømt til ni måneders ubetinget.

Hans forsvarer, advokatfullmektig Tor Kristian Nordhus Plahte, sier til Dagbladet at han ikke har møtte klienten etter dommen, og at de dermed ikke har vurdert anke.

Ifølge Budstikka sier politiadvokat Mona Brandmo at eneggede tvillinger har identisk DNA, men ulike fingeravtrykk.

Professor: - Helt likt

Fingeravtrykk var det ikke på åstedet i Bærum, men den «identiske» tvillingbroren fikk godkjent sitt alibi.

- Stemmer det av eneggede tvillinger har helt like DNA-profiler?

- Ja, i rettslig sammenheng for eneggede tvillinger av samme kjønn, svarer DNA-ekspert og professor Thore Egeland ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til Dagbladet.

Med «rettslig sammenheng» forklarer han: - Bare noen genetiske markører blir brukt i slik sammenheng, og de gjør det ikke mulige å skille DNA-profilene til eneggede tvillinger.

- De siste åra har det kommet ny teknologi som gjør det mulig å «gå dypere» og skille. Det er veldig tidkrevende og dyrt, og blir pr. i dag ikke gjort i slik rettsmedisinsk sammenheng.

Arvematerialet i DNA-profilen endrer seg med åra. Der er det lettere å avdekke forskjeller, men det kreves ferske DNA-spor.

- Er det riktig at fingeravtrykkene ikke er like hos eneggede tvillinger?

- Ja, og det kommer av fingeravtrykk ikke dannes 100 prosent av arvemateriale, sier professor Thore Egeland.

Han anslår at en av tre tvillinger av samme kjønn er eneggede.

Tvillingssnakkis fra Berlin

Når han har tyske tilhørere på sine forelesninger, blir han i slik sammenheng minnet om den store tvillingsaken i Tyskland for noen år siden.

Klokka 06 en januarmandag i 2009 oppdaget en sikkerhetsvakt innbrudd i luksusvarehuset KaDeWe i Berlin.

På spektakulært vis hadde noen kommet seg inn via en baldakin og et vindu i fasaden uten å berøre sensorer eller utløse alarmer.

Smykker, juveler og klokker for minst to millioner euro - nå 19–20 millioner kroner–var og er forsvunnet. Dette var det største smykketyveriet i Tyskland siden tusenårsskiftet.

Grumsete overvåkningsbilder viste at tre personer var inne i butikken. Bildene var ikke gode nok til å identifisere noen av dem.

En gjenglemt hanske hadde ikke fingeravtrykk, men DNA-spor. Etter drøye to uker ble to eneggede tvillinger pågrepet–da 27 år gamle og godt kjent av politiet.

I september 2010, drøyt halvannet år etter, ble tvillingene løslatt og tysk politi og påtalemyndighet måtte henlegge saken som uløst.

«Mission Impossible»

Det var ingen tvil om at DNA-materialet på den gjenglemte hansken stammet fra en av tvillingene. Men politi og påtalemyndighet kunne ikke ut fra kravene i tysk strafferett bevise om begge eller en av dem, eventuelt hvem, hadde vært inne i juvelbutikken.

Tredjemann er aldri funnet.

Der Spiegel skrev at alle forviklingene rundt innbruddet i ikonmagasinet KaDeWe kunne vært manus til en Agatha Christie-bok eller til en «Mission Impossible»-film.

Forledelsesfristen var åtte år.

Süddeutsche Zeitung fortalte i 2015 at det strafferettslige kravet til såkalte DNA-markører som teknisk bevis var økt fra 11 til 15.