PÅ TUR: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og venstreleder Lars Sponheim snakket ikke bare om fisking da de dro på tur sammen fra Finse i fjor sommer. Foto: Aftenposten
PÅ TUR: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og venstreleder Lars Sponheim snakket ikke bare om fisking da de dro på tur sammen fra Finse i fjor sommer. Foto: AftenpostenVis mer

- Dette var uforpliktende samtaler

Men Stoltenberg avviser ikke at han vurderte å regjere uten SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statsministeren var i dag i kontakt med venstreleder Lars Sponheim om uttalelsene i Bergens Tidende. Han vil ikke intervjues om saken, men sier følgende til Dagbladet via sin rådgiver Mina Gerhardsen:

- Det er riktig at jeg ved flere anledninger har hatt samtaler med Lars Sponheim om den politiske situasjonen, aktuelle saker og situasjonen framover. I samtaler om valget har jeg vært klar på at mitt mål og eneste plan har vært fortsatt flertallsregjering med SV og Senterpartiet.

Men han bekrefter at de har hatt diskusjoner om regjeringspørsmålet under den berømte fisketuren med Lars Sponheim i fjor:
- Vi snakket også om mulige utfall av valget dersom vi mistet flertallet, men slik også Lars Sponheim sier til BT, var dette uforpliktende samtaler og ingen alternativ plan.

Flere samtaler
Sponheim sier at han og Stoltenberg har hatt jevnlige samtaler under fire øyne flere ganger i halvåret.

- Jens spurte meg blant annet hva som var i veien for at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene kunne danne regjering sammen, sier Sponheim.

- Uten SV? spør Bergens tidende.

- Ja. Han spurte direkte om det. Jeg sa at Ap's maktsentralisering, hemmelighetskremmeri og LO-binding gjør det vanskelig. Men Ap's moderne fløy, som Stoltenberg representerer, har jeg ingen problemer med. Vi var aldri uenige på viktige punkter, sier Sponheim.

Stor ro
SV-ledelsen tar uttalelsene fra Sponheim med stor ro.

Kristin Halvorsen sier til Nettavisen at hun kjenner Stoltenberg så godt at hun vet han ikke kan snakke om fjellfiske mer enn en halv time.

- Dette tar vi med knusende ro.  Jens er veldig klar på at han går i regjering med Sp og SV, sier Halvorsen, og understreker at det er viktig for regjeringen å ha et med et godt forhold til både Venstre og KrF fordi Høyre og Frp er så sterke.

Nestleder Bård Vegard Solhjell avdramatiserer også det hele.

- For det først vant vi valget, mens sentrumspartiene er nede rundt sperregrensen. For det andre er det mitt inntrykk at alle de tre regjeringspartiene har et sterkt ønske om å fortsette dagens samarbeid, sier nestleder Bård Vegar Solhell til VG Nett.

Venstre falt under sperregrensa og Sponheim selv forsvant ut av Stortinget etter valget. Nå skal han trekke seg som partileder og flytte hjem til Ulvik. Han skal søke på jobben som fylkesmann i Hordaland når den blir ledig neste år.

Solhjell mener valgresultatet bør være en «kraftig vekker» for Venstre og KrF. Nå oppfordrer han sentrumspartiene til å orientere seg mot venstre.

- Jeg reiser gjerne på fisketur med både Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF), sier han til VG Nett.

- Mer maktorientert Ap
SVs Rolf Reikvam makter heller ikke å hisse seg opp over Stoltenbergs samtaler med Sponheim.
- Dette må vi selvsagt ta på alvor, men utover det tror jeg ikke det får noen konsekvenser. I dag finnes det uansett ingen grunn til å kaste ut SV og regjere sammen med Venstre, det er ikke et alternativ. Jeg oppfatter ikke dette som om det var snakk om en konkret plan, men noe som ble kastet fram på en skogstur, sier Reikvam til Dagbladet.no.

Han tror heller ikke venstresida i Arbeiderpartiet ville synes det var en god plan å regjere med Venstre i stedet for SV.

Men Reikvam innrømmer at SV er svekket i dagens regjering.

- Spørsmålet er hvor mye Arbeidepartiet vil bruke dette endrede styrkeforholdet. Men vi vil nok møte et enda mer sjølbevisst og maktorientert Arbeiderparti, sier Reikvam.

- Tenkte høyt
Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier til Dagbladet at Stoltenbergs leirbålsamtaler ikke bekymrer Sp.

- At Jens er på fisketur er bare hyggelig det. Hva han snakker med hvem om rundt leirbålet er vi ikke noe vi bekymrer oss for. Vi er veldig fornøyd med valgresultatet. Alle de tre partiene har vært tydelige på at de ønsker fortsatt rødgrønt samarbeid. Det Sponheim sier får stå for hans regning. Det er trist at Venstre endte som de gjorde i valgkampen, men vi har et godt samarbeid, sier Trygve Slagsvold Vedum.

SNAKKET MED ANDRE: Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) bekrefter overfor Dagbladet at han snakket med venstreleder Lars Sponheim om andre alternativer dersom flertallet med Kristin Halvorsen og SV (t.v.) og Liv Signe Navarsete og SP (t.h.) falt. Foto:  Tor Erik Schrøder / SCANPIX
SNAKKET MED ANDRE: Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) bekrefter overfor Dagbladet at han snakket med venstreleder Lars Sponheim om andre alternativer dersom flertallet med Kristin Halvorsen og SV (t.v.) og Liv Signe Navarsete og SP (t.h.) falt. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer