- Dette var vår mulighet til å få vite hvorfor politiet brukte så lang tid

Bjørn Ihler mener det var feil av dommeren å begrense bistandsadvokatenes spørsmål om politiets vurderinger 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommer Wenche Elisabeth Arntzen ba koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i dag begrense sine spørsmål til politibetjenten (31) som var en av de to første på landsida ved Utvika 22. juli.

Larsen ba dommeren ha større forståelse for at politiets rolle er noe mange av de pårørende er svært opptatt av og stiller bistandsadvokatene en rekke spørsmål om. Arntzen svarte hun forstår dette, men at det ikke er relvant for retten.

I LAND KL 18.15: Politibetjenetene tar her imot ungdommene som flyktet fra Utøya i båten «Reiulf». På bildet er de omgitt av båter. Det skulle gå nye 17 minutter før Breivik ble pågrepet. Foto: Jan Bjerkeli
I LAND KL 18.15: Politibetjenetene tar her imot ungdommene som flyktet fra Utøya i båten «Reiulf». På bildet er de omgitt av båter. Det skulle gå nye 17 minutter før Breivik ble pågrepet. Foto: Jan Bjerkeli Vis mer

Bjørn Ihler ble skutt etter ved Sydspissen av Utøya rett før pågripelsen av Breivik, som skjedde mellom 18.32 og 18.34. Han mener det var dumt av Arntzen å ikke tillate flere av Larsens spørsmål i retten.

- Dette var vår mulighet til å få vite hvordan politiet gjorde sine vurderinger denne dagen. Det er dette det er viktig å få en klarhet i for meg, sier Ihler til Dagbladet.

- Vårt oppgjør - Jeg trenger å få vite hvorfor politiet brukte så lang tid ut til Utøya. Slik jeg ser det, kunne de vært der allerede klokka 18.00, og da hadde flere overlevd, legger han til.

NEKTET SPØRSMÅL: Dommer Wenche Elisabeth Arntzen mente det ikke var relevant for retten at politibetjenten (31), som var en av de to første i Utvika, skulle svare på koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsens spørsmål om hvorfor de ikke tok seg over til Utøya umiddelbart. Foto: Reuters
NEKTET SPØRSMÅL: Dommer Wenche Elisabeth Arntzen mente det ikke var relevant for retten at politibetjenten (31), som var en av de to første i Utvika, skulle svare på koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsens spørsmål om hvorfor de ikke tok seg over til Utøya umiddelbart. Foto: Reuters Vis mer

Han sier at han har forståelse for at Arnzen har en tidsplan å følge, men mener dette er noe hun burde satt av mer tid til.

- Jeg synes det var dumt hun ikke lot Larsen stille disse spørsmålene. Arntzen sier at det ikke har relevans for denne saken, men slik jeg ser det er dette i all hovedsak vårt oppgjør mer enn i alle andre saker, sier Ihler.

I retten sa dommer Arntzen at alternative hendelsesforløp kommer til å bli belyst av 22. juli-kommisjonen.

- Ville dratt over Den 31 år gamle politibetjenten fra Hønefoss politistasjon, som vitnet i dag, var den første som ankom landsiden ved Utøya, rundt klokken 17.51. Sammen med en kollega, også han bevæpnet og med skuddsikker vest, hørte de Anders Behring Breivik fortsette sitt drapsraid på Utøya i 40 minutter, før Delta-troppen pågrep ham.

- Hadde vi hatt mulighet, ville vi dratt over. Da er jeg sikker på at vi ville highlightet det som en mulighet i aksjonen, sa 31-åringen i retten.