Dette venter kongen på sykehuset

Når kongen tidlig i dag kommer til Rikshospitalet, venter en rutinemessig undersøkelse for å sjekke om operasjonen kan starte som planlagt mandag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kong Harald skal gjennomgå samme undersøkelse som alle andre i en tilsvarende ssituasjon. Han skal til samtale med lege, og det skal tas blodprøver og andre prøver for å fastslå blant annet blodprosent og eventuelle infeksjoner. Mindre infeksjoner har normalt ikke innvirkning på prosessen, mens en eventuell lungebetennelse ville utsatt operasjonen.

Hjerteprøver og røntgenbilder skal og tas, men tas som regel noen dager i forveien. Kongen kan spise vanlig mat, men det siste halvannet døgnet før operasjonen kan han bare innta flytende føde.

Under operasjonen blir det neppe aktuelt å øke antall personer inne på operasjonsstua. Disse deltar i operasjonen: En narkoselege, en anestesisykepleier, kirurgene Håkon Wæhre (66) og Trygve Talseth (57), en operasjonssykepleier og to sykepleiere til.

På operasjonsdagen blir pasientene klargjort fra tidlig på morgenen. En knapp time før inngrepet, ankommer man operasjonsavdelingen og får de første smertestillende medikamenter, oftest epiduralbedøvelse. Seinere legges pasienten i narkose før kirurgene overtar.

Operasjonen tar normalt vel fire timer. Sykehuset har skjerpet beredskapen de siste dagene. Vinduer og dører er sikret mot innsyn, og vaktstyrken er økt.

Slottets og Rikshospitalets informasjonsavdelinger skal i samarbeid informere om kongens helsetilstand under sykehusoppholdet, som etter planen skal avsluttes 22. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer