Dette venter markedet i spenning på

Politisk turbulens og mulige skattekutt.

FREDAG I FOKUS: Markedet venter ifølge DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland i spenning på eventuelle nye signaler fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell i hans tale på sentralbankkonferansen i Jackson Hole fredag ettermiddag. Foto: Are Haram/Finansavisen
FREDAG I FOKUS: Markedet venter ifølge DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland i spenning på eventuelle nye signaler fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell i hans tale på sentralbankkonferansen i Jackson Hole fredag ettermiddag. Foto: Are Haram/FinansavisenVis mer

(Hegnar.no:) Etter tre dager på rad med oppgang, trakk aksjemarkedene ned i går, både i Europa og USA. Uten viktige nøkkeltall på agendaen har markedet ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets det siste døgnet latt seg prege av politiske nyheter.

I går ble det offisielt

Nok en italiensk regjering takker for seg. Statsminister Guiseppe Conte kom mistillitsforslaget til sin visestatsminister Salvini (Lega) i forkjøpet i går ved å varsle parlamentet om at han ville søke avskjed hos president Matterella samme kveld. Presidenten vil i dag og i morgen sondere muligheten for en alternativ koalisjonsregjering.

«Det spekuleres i hvorvidt Conte, en akademiker uten medlemskap i noe parti, kan komme til å gjøre comeback som statsminister i en regjering bestående av 5-Stjerner (Legas regjeringspartner inntil i går) og venstrepartiet PD. Et slikt samarbeid vil imidlertid oppfattes som høyst kontroversielt i begge partier, så usikkerheten er stor», skriver sjeføkonomen i morgenrapporten.

Haugland peker på at om Matterella ikke lykkes med å stable en ny regjering på beina, er et nyvalg eneste utvei.

«Timingen er i så fall dårlig, ettersom et nyvalg kan komme til å kollidere med budsjettprosessen. Gårsdagens regjeringskrise var i høyeste grad priset inn allerede i markedene», skriver hun.

Italienske tiårige statsrenter fulgte med andre lands lange renter nedover, og endte 6 basispunkter lavere enn dagen før, på 1,37 prosent.

Mer Brexit-drama

Brexit-dramaet fortsetter, med et møte mellom statsminister Boris Johnson og forbundskansler Angela Merkel i dag. I morgen skal han møte president Emmanuel Macron.

I forkant har han sendt et brev til EU med krav om at det kontroversielle «back stop»-elementet i tidligere statsminister Mays framforhandlede avtale, blir fjernet.

«Dette elementet skal sikre en sømløs grense mellom Nord-Irland og Irland, og medfører at Storbritannia blir værende i EUs tollunion. Johnson foreslår at «back stop» erstattes av en «forpliktelse» om å iverksette alternative tiltak etter Brexit. Merkel sier seg villig til å se på «praktiske løsninger», men slår fast at avtalen ikke skal endres», ifølge Haugland.

EU-kommisjonens leder, Donald Tusk, var langt mindre diplomatisk i sin tilbakemelding. Han slår fast at motstanderen av avtalen som ikke foreslår realistiske alternativer i realiteten støtter oppbyggingen av en hard grense i Irland.

«I USA signaliserer Trump kommende finanspolitiske stimulanser. Med negative virkningen av den pågående handelskrigen mot Kina nøyer ikke president Trump med å forlange tiltak fra Federal Reserve, nærmere bestemt i form av ett prosentpoengs kutt i renten og en ny oppstart av verdipapirkjøpene. Han ser også på mulighetene for å stimulere selv», ifølge Haugland.

På en pressekonferanse i går sa han at administrasjonen ser på muligheten både for kutt i skatt på lønninger og på kapitalinntekt.

Referat fra Fed-møte

Hvor mye stimuli kan vi vente fra pengepolitikken i tiden som kommer?

Kanskje får vi ifølge Haugland flere signaler om dette i referatet fra Feds rentemøte i juli som publiseres i kveld. På møtet ble renteintervallet som ventet kuttet med 25 basispunkter til 2 – 2,25 prosent.

«Det vakte mer oppsikt i markedene da sentralbanksjef Powell på pressekonferansen meldte at han ikke så på dette som starten på en lang serie av rentekutt, men heller som en «mid-cycle adjustment». To av komitémedlemmene stemte dessuten imot rentekuttet. I referatet vil vi se vi etter tegn på graden av enighet om Powells uttalelse på pressekonferansen», skriver Haugland.

Nye signaler fredag

Mye har imidlertid skjedd siden juli-møtet. Allerede dagen etter, den 1. august, varslet Trump om en videre opptrapping av handelskrigen. Kinesisk import beløpende til nesten 300 milliarder dollar blir ilagt en tollsats på 10 prosent i perioden fra september til desember.

«Derfor venter markedet i spenning på eventuelle nye signaler fra sentralbanksjef Powell i hans tale på sentralbankkonferansen i Jackson Hole fredag ettermiddag», avslutter sjeføkonomen i DNB Markets.

Andre økonominyheter:
Holder fast ved anbefaling etter aksjerally
DNB Markets og Pareto Securities: «Kjøp aksjen»