Dette vet vi om ambulansekapringen

Mann (32) og kvinne (25) pågrepet. Mannen siktet for drapsforsøk.

PÅGREPET: To personer er pågrepet etter ambulansekapringen i Oslo. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg med live i TV-spilleren øverst i saken

SISTE: Også kvinnen (25) som var etterlyst er pågrepet, bekrefter politiet kl. 16.13. Politiet mener gjerningsmannen bevisst kjørte på fotgjengere på fortauet. I bilen fant politiet hagle og UZI (maskinpistol). Den pågrepne er en 32 år gammel mann. Han er siktet for drapsforsøk. Kvinnen er siktet for befatning med skytevåpen. Begge er norske og kjent fra politiet fra tidligere.

To personer kapret en ambulanse ved Torshovdalen i 12.30-tiden i dag. Dette skjedde etter en trafikkulykke, hvor en bil hadde havnet på taket. En kvinne med et tvillingpar på sju måneder i en barnevogn ble truffet eller måtte kaste seg unna. Begge barna ble sendt til sykehus med det som viste seg å være lettere skadet.

PÅGRIPELSE: Denne videoen skal vise det som skal være pågripelsen av den angivelige gjerningsmannen etter at to personer tok kontroll over en ambulanse på Torshov i Oslo i ettermiddag. Vis mer

En mann i 30-årene ble pågrepet etter at politiet skjøt flere skudd mot ambulansen. En kvinne som har en relasjon til mannen, og som antakelig stakk fra det første ulykkesstedet, er etterlyst av politiet med følgende beskrivelse: «Lys i huden, 165 cm, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, ser ruset ut. Kvinnen er sist observert på Rosenhoff. Ved observasjon må politiet kontaktes umiddelbart på 02800», opplyser politiet på Twitter kl. 14.23.

Politiet opplyser videre at de er tidlig i etterforskningen og at de jobber blant annet med avhør av vitner, sikring av videoer og andre tekniske spor.

- Vi har foreløpig ingen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert, men vi etterforsker bredt og med stor styrke, skriver politiet på Twitter kl. 15.00.

NARKOTIKA: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid melder at de beslagla våpen og mulig narkotika fra åstedet. Reporter: Frode Andreasen. Vis mer

Politiet arbeider ifølge NTB ut fra teorien om at de to som var involvert i trafikkulykken ikke ønsket helsehjelp. Begge er kjenninger av politiet.

- Vi hadde tre mannskaper i bilen da den kom til en varslet trafikkulykke syd for Sinsen-krysset. De ble truet med skytevåpen av en person som tok kontroll over ambulansen, sier medievakt Anders Bayer ved Oslo Universitetssykehus (OUS) til Dagbladet.

Kvinnen med barnevogn befant seg ved Sandaker senter.

KRASJ: En person skal ha tatt kontroll over en ambulanse. Politiet måtte avfyre skudd for å stanse gjerningsperson, opplyser politiet. Vis mer

- Barnevogna skal ha blitt kjørt på eller måtte kaste seg unna ved Sandaker senter. Det var også et eldre ektepar som måtte kaste seg unna, sier operasjonsleder Tor Grøttum tuil Dagbladet.

Et vitne Dagbladet har snakket med sier at politiet løsnet opp mot ti skudd mot den antatte gjerningspersonen.

STARTET HER: En bil kjørte i høy fart ned Trondheimsveien og havnet på taket. Da en ambulanse rykket ut dit, ble ambulansen kapret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STARTET HER: En bil kjørte i høy fart ned Trondheimsveien og havnet på taket. Da en ambulanse rykket ut dit, ble ambulansen kapret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Pågikk i 11 minutter

- En av gjerningspersonene skal ha vært bevæpnet - avfyrte vedkommende selv skudd?

- Vi har ikke fått info om dette, men det undersøkes.

- Hvor lenge pågikk situasjonen før dere fikk kontroll?

- Vi fikk melding kl. 12.34 og den ene gjerningspersonen ble pågrepet kl. 12.45. Det var en bilforfølgelse før de ble stoppet, sier operasjonsleder Grøttum.

Stoppet av ambulanse

Ambulansetjenesten var også sterkt involvert i å få stoppet den stjålne ambulansen.

Medievakt Anders Bayer forteller til Dagbladet at to mannlige mannskaper på en annen ambulanse lyktes å stoppe den kaprede ambulansen da den kom til Torshov.

- Den kaprede ambulansen ble stanset senere lenger sør i byen av en annen ambulansebil, sier Bayer.

Han forteller at de to ved hjelp av OUS' GPS-system kunne følge hvor den kaprede bilen befant seg.

FORHANDLERE PÅ STEDET: I 13.15-tida var det spesialtrenede forhandlere fra politiet på stedet. Foto: Christian Roth Christensen
FORHANDLERE PÅ STEDET: I 13.15-tida var det spesialtrenede forhandlere fra politiet på stedet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- De greide å stanse bilen, sier Bayer. Da Dagbladet spør om det er riktig at de stilte seg i veien for den kaprede bilen og på denne måten stoppet den, sier han at det er slik han har oppfattet det.

Han forteller at de to og de tre ambulansefolkene som opprinnelig befant seg ombord i den kaprede ambulansen nå tas hånd om av psykososialt fagpersonell.

Han sier at det dreier seg om erfarent personell.

- De som stanset den var har vært ute mange vinternetter før, sier Bayer.

E18 på vei fra Oslo mot Drammen er delvis sperret av. Politiet har også bevæpnet seg på togstasjonen i Drammen, melder Drammens Tidende.

Espen Reite, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, bekrefter overfor Dagbladet at de har flere politipatruljer på Drammen stasjon som har bevæpnet seg. På spørsmål om hvorfor de har gjort dette, ønsker han ikke å kommentere.

Skolebarn holdt inne

Dagbladets reporter på stedet sier at politiet har sperret av Sandaker senter.

Flere skoler i nærområdet har holdt elevene inne.

- Vi har holdt elevene inn, til vi fikk beskjeden om at situasjonen var under kontroll, forteller assisterende rektor Gunhild Elle Løtveit ved Nordpolen skole, som ligger like ved stedet hvor en bevæpnet mann tok kontroll over en ambulanse.

KRASJET: Ambulansen har krasjet inn i en bygård med stor kraft. Foto: Lars Eivind Bones
KRASJET: Ambulansen har krasjet inn i en bygård med stor kraft. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hun forteller at alle elevene var inne da skolens ledelse fikk informasjon om situasjonen, og at de har holdt tett kontakt med politiet. Elever på Lilleborg skole og barn i Sagene barnehage holdes også innendørs på grunn av den pågående politiaksjonen på Torshov i Oslo.

Send tips til 2400@db.no.

Dagbladet følger saken.

KRASJET HER: Her endte ambulansen. Foto: Nicolai Delebekk
KRASJET HER: Her endte ambulansen. Foto: Nicolai Delebekk Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer