Dette vet vi om angrepet på julemarkedet i Berlin

Dødstallet oppjustert natt til tirsdag.

JULEMASSAKREN: En person er pågrepet for å ha kjørt en lastebil gjennom et julemarked i Berlin. Minst 12 mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i 20-tida mandag kveld at en stor svart lastebil kjørte rett inn i folkemengden som var samlet til julemarked ved Kause Wilhelm Gedächtniskirche, ved handlegata Kurfürstendamm i Berlin.

12 døde

Natt til tirsdag ble dødstallene oppjustert fra ni til 12 personer, skriver tysk politi på Twitter. 48 personer er skadd, noen av dem alvorlig.

Så langt har ingen påtatt seg ansvaret for angrepet, og tyske myndigheter er veldig forsiktig i sin omtale av hendelsen.

Ifølge den tyske innenriksministeren, Thomas de Maizière, er det mange grunner til å tro at det dreier seg om et angrep, men:

- Jeg vil ikke bruke ordet angrep ennå, selv om det er mange ting som peker i den retning, sier de Maizière.

Innenriksministeren Nordrhein-Westfalen, Rolf Jäger, sier at ifølge den informasjonen han har fått så dreier dette seg om et «terrorangrep».

- Informasjonen vi har så langt har ledet oss til den konklusjonen, sier en talsmann for Jäger ifølge Der Spiegel.

Det som er klart er at én mann stakk fra stedet etter hendelsen. Han ble kort tid etter pågrepet ved seierssøylen, ca. en kilometer fra åstedet. I passasjersetet på lastebilen, som først stoppet da det traff et juletre, ble en annen mann funnet død.

- TUSENVIS AV MENNESKER I GATENE: Utenriksreporter Asbjørn Svarstad forteller over telefon hvordan stemninga i Berlin er, og hva vi kan si så langt om hendelsen som skjedde mandag kveld, 19. desember, da en lastebil kjørte inn i en folkemengde og drepte minst ni personer. Video: Storyful / CNN Vis mer

Polskregistrert bil

Foreløpig har tysk politi ikke gitt ut noen opplysninger om den pågrepne mannen, men kilder i politiet sier til den tyske avisen Die Welt at den pågrepne er pakistansk og at han kom til Tyskland som flyktning i februar.

Berliner Zeitung på sin side mener å vite at mannen er afghansk, og at det skal ha vært vanskelig å med sikkerhet fastslå hans identitet fordi han skal ha operert med flere forskjellige navn. Men også de skriver at mannen kom til Tyskland i februar.

Mannen blir i natt avhørt, ifølge The Guardian.

Det som likevel er klart er at lastebilen som ble brukt under angrepet er polskregistrert.

Eieren av lastebilen sier til den polske TV-kanalen TVN24 at det var fetteren hans som kjørte bilen, men at han sist hadde kontakt med ham ved 12-tida mandag.

Lastebileieren kan ikke forestille seg at at fetteren har planlagt noe angrep, og mener han må ha blitt kidnappet.

Den polske sjåførens kone sier hun ikke har hatt kontakt med ektemannen siden klokka 16.

Hvorvidt det er sjåføren som ble funnet død i lastebilen er ikke bekreftet ennå, men tysk politi skriver natt til tirsdag på Twitter at den døde personen er en polsk statsborger.

Politiet melder også at mannen som ble funnet død ikke satt bak rattet på lastebilen da den dundret inn i julemarkedet.

Øvelseskjøring

Transportsjef for spedisjonsselskapet, Lukasz Wasik, antyder i et intervju med det polske nettstedet money.pl at det kan se ut som noen har øvd seg på å kjøre lastebilen flere ganger i løpet av mandagen.

Ifølge Wasik skulle lastebilen mandag ha stoppet for å avvente lossing på tirsdag. Men ifølge GPS-datene, som Wasik har sjekket, ble motoren i lastebilen startet både klokken 15.44, 16.52 og 17.37.

- Det er som om noen har øvd seg på å kjøre, sier Wasik.

Klokken 19.34 ble lastebilen startet opp og kjørte helt til den dundret inn på julemarkedet i Berlin.

Motstridende informasjon

Hva som har skjedd i forkant av det antatte angrepet er fortsatt usikkert, og informasjonen som kommer ut er motstridende.

Tysk politi skrev mandag kveld på Twitter på at bilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen og at den var lastet med stålbjelker.

Men ifølge Der Spiegel sier sjefen for transportfirmaet som eier lastebilen at sjåføren var på vei fra Italia til Berlin.

Men ingen som er tilknyttet det polske transportselskapet er i tvil om at sjåføren ikke står bak hendelsen.

Ifølge transportsjef Wasik var sjåføren en 37 år gammel mann som har kjørt stålmaterialer på turer fra Italia til Berlin.

- Vi mistet kontakt med ham og vet ikke hva som har skjedd, om han ble tatt som gissel eller drept. Vi vet ingenting. Vi er svært bekymret for ham. Det er tragisk, sier Wasik, ifølge NTB.

Berlins borgermester Michael Müller sier hendelsen er «veldig deprimerende» og et sjokk, fordi han håpet at denne typen hendelser ikke ville inntreffe i Berlin.

Politiet sier at de ikke har noen grunn til å tro at det skal være fare for nye hendelser i byen nå.

UD undersøker

Det norske utenriksdepartementet jobbet mandag kveld med å finne ut om noen nordmenn er berørt av det antatte angrepet.

- Vi undersøker nå gjennom ambassaden vår i Berlin, sier underdirektør Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Ifølge tysk politi er både utenlandske turister og tyskere rammet.