Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Dette vet vi om barnecorona

- Viktig å følge med på sykdomstilstanden hos barn.

ÅPNER: Ola (4) gledet seg veldig til barnehagen, da han endelig fikk komme tilbake mandag morgen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV 20. april 2020 Vis mer

Denne uka åpnet landets barnehager etter å ha vært coronastengt i over en måned. Fra neste uke skal elever fra 1. til 4. klasse endelig få komme på skole igjen.

Ifølge myndighetene har den vellykede nasjonale dugnaden ført til at Norge har kontroll på coronautbruddet.

Dessuten viser en samlerapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) at «barn og ungdom ser ut til å smittes i mindre grad enn voksne, de får mildere symptomer og svært få av de covid-19-syke barna og ungdommene har hatt alvorlig forløp av infeksjonen».

Ny forskning

Det har de siste ukene kommet flere forskningsrapporter om hvordan det nye coronaviruset påvirker barn, deriblant to større undersøkelser fra Kina og USA.

Den kinesiske studien , publisert i anerkjente Pediatrics, har undersøkt 2135 coronasyke barn i perioden 16. januar til 8.februar 2020.

Studien viser at 5,9 prosent av barna blir alvorlig eller kritisk syke av covid-19.

I MIKROSKOP: Det nye coronaviruset, sars-cov-2. Foto: Hannah A. Bullock, Azaibi Tamin/CDC via AP/NTB Scanpix
I MIKROSKOP: Det nye coronaviruset, sars-cov-2. Foto: Hannah A. Bullock, Azaibi Tamin/CDC via AP/NTB Scanpix Vis mer

Dette betyr at barn som enten ikke hadde symptomer eller hadde milde eller moderate symptomer på covid-19 utgjør hele 94,1 prosent.

Ifølge de kinesiske forskerne er det de yngste barna som er mest utsatt for alvorlige sykdomsforløp.

10,6 prosent av barn i alderen 0-1 år, 7,3 prosent av barn i alderen 1-5 år, 4,2 prosent av barn i alderen 6-10 år, 4,1 prosent av barn i alderen 11-15 år og 3 prosent av barn over 16 år ble alvorlig eller kritisk syke.

Forskerne rapporterer videre at en 14 år gammel gutt fra Hubei-provinsen døde 7. februar.

Færre med symptomer

COVID-19: USAs president Donald Trump møtte pressen natt til tirsdag 21. april norsk tid. Der var han ikke nådig mot guvernøren i Maryland. Video: CNN Vis mer

Nylig publiserte det amerikanske smitteverninstituttet CDC- Center for Disease Control and Prevention en studie som omfattet rundt 2500 coronasmittede barn i USA i tidrommet 12. februar til 2. april.

I likhet med den kinesiske studien, viser også denne studien at færre barn enn voksne får et alvorlig sykdomsforløp.

5,7 prosent av barna i den amerikanske undersøkelsen måtte ha sykehusbehandling for covid-19.

Videre framkommer det at 73 prosent av de coronasmittede barna hadde symptomer på feber, hoste eller kortpustethet. Tilsvarende tall for voksne mellom 18 og 64 år var 93 prosent i samme periode.

Forskerne rapporterer om tre dødsfall blant barna som er undersøkt.

«Disse dataene støtter tidligere funn om at barn med covid-19 kanskje ikke har rapportert feber eller hoste så ofte som voksne. Mens de fleste tilfeller av covid-19 hos barn ikke er alvorlige, forekommer fortsatt alvorlig sykdom som resulterer i sykehusinnleggelse i denne aldersgruppa», skriver forskerne.

- Kan bli alvorlig syke

- Det er riktig at personer i alle aldersgrupper kan bli alvorlig syke av coronavirussykdom, selv om det er svært sjelden at barn trenger sykehusinnleggelse på grunn av covid-19. Vi har likevel en føre-var-holdning i Norge for å beskytte gravide og nyfødte, som vi vet er ekstra utsatt for virusinfeksjoner, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Helsedirektoratet er kjent med at flere internasjonale studier viser at barn ikke alltid har feber eller hoste ved coronavirusinfeksjon.

KLAPPET: Flere klappet for helsearbeiderne på Westminster bridge 16. april. Nå reagerer flere på at så mange samlet seg uten å holde avstand. Bilder fra KameraOne/Twitter. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Det er derfor viktig å følge med på utviklingen av sykdomstilstanden hos barn som blir syke, særlig hos spedbarn og barn med underliggende sykdomstilstander. Både for covid-19 og alle andre infeksjonssykdommer skal man ha en lav terskel for å kontakte lege dersom sykdomstilstanden forverrer seg hos barn, sier Nakstad.

Få dødsfall

På verdensbasis er det rapportert færre enn 10 tilfeller av barn under 10 år som er døde av covid-19 per 15. april 2020, opplyser Folkehelseinstituttet.

FHI viser til at på Island har barnehager og skoler vært åpne under det pågående virusutbruddet.

Forskere på Island testet 2243 tilfeldig frivillige personer for covid-19 i månedsskiftet mars/april 2020.

Av 848 barn under 10 år som deltok i denne studien, var det ingen som testet positivt for covid-19, sammenliknet med 0.8 prosent hos personer over 10 år.

Forskerne testet også personer som hadde luftveissymptomer, som hadde vært på reise i covid-19-endemiske land eller som var nærkontakt av en person med påvist covid-19-smitte.

6,7 prosent av disse barna under 10 år testet positivt for covid-19, mens 13,7 prosent av de voksne var smittet med covid-19.

Sverige, Danmark og Norge

Sverige har som Island hatt barnehager og skoler åpne.

17. april rapporterte Folkhälsomyndigheten i Sverige at av de 13 216 som har testet positivt for covid-19, så er 0,5 prosent barn under 10 år og 1,4 prosent personer mellom 10 og 19 år.

KOLLAPS: Breddfulle oljelagre og svikt i etterspørselen førte mandag til priskollaps på olje i USA. Vis mer

Bare ett barn under 10 år og èn person under 19 år har hatt behov for intensivbehandling i Sverige.

Det er ikke rapportert utbrudd i barnehager eller skoler.

I Danmark var det per 17. april 7073 covid-19-positive personer. Av disse var 1,1 prosent barn under 10 år og 2,6 prosent personer mellom 10 og 19 år.

Svært få hadde behov for sykehusinnleggelse.

Av de 6891 laboratoriebekreftede coronavirustilfellene i Norge per 16. april, var 1,2 prosent barn under 10 år og 4,4 prosent personer mellom 10 og 19 år, opplyser FHI.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!