Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette vet vi om de mistenkte Paris-terroristene

Fem navngitt. Syv drept, én på flukt.

MISTENKTE TERRORISTER: Disse fem er alle mistenkt for terrorangrepene mot Paris fredag. Ytterst til venstre vises Bilal Hadfi, som skal ha sprengt seg selv utenfor Stade de France. Ytterst til høyere er Sammy Amimour, en av terroristene som skal ha sprengt seg selv i konsertlokalet Bataclan. Bildene av disse to er nye. Mannen i midten, Abdelhamid Abaaoud er pekt ut som hjernen bak operasjonen, mens Sala Abdeslam til høyre for ham fortsatt er på frifot.Nummer to til venstre er en uidentifisert mann som er mistenkt for å være involvert i angrepet. Foto: AFP / NTB scanpix
MISTENKTE TERRORISTER: Disse fem er alle mistenkt for terrorangrepene mot Paris fredag. Ytterst til venstre vises Bilal Hadfi, som skal ha sprengt seg selv utenfor Stade de France. Ytterst til høyere er Sammy Amimour, en av terroristene som skal ha sprengt seg selv i konsertlokalet Bataclan. Bildene av disse to er nye. Mannen i midten, Abdelhamid Abaaoud er pekt ut som hjernen bak operasjonen, mens Sala Abdeslam til høyre for ham fortsatt er på frifot.Nummer to til venstre er en uidentifisert mann som er mistenkt for å være involvert i angrepet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt åtte eller ni terrorister antas å ha stått bak terroren i Paris. Ifølge franske myndigheter skal de ha vært delt inn i tre forskjellige grupper som skulle angripe forskjellige mål i Paris.

Disse er identifisert så langt:

• Omar Ismail Mostefai, 29 år gammel fransk statsborger. Døde i konsertlokalet Bataclan.

• Brahim Abdeslam, 31 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia.

• Salah Abdeslam, 26 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia. Broren til Ibrahim Abdeslam. På flukt.

• Bilal Hadfi. Bosatt i Belgia.

• Samy Amimour (født i 15. oktober 1987 i Paris. Familie bosatt i Paris-forstaden Bobigny. Sprengte seg selv i konsertlokalet Bataclan. Kjent for politiet og ble siktet for terroranklager i 2012 og ble siden internasjonalt ettersøkt. Han skal ha reist til Syria for to år siden.

• Mohammad Al-Ahmad, født 10. september 1990 i Idlib i Syria. Det skal ha blitt funnet et syrisk pass på mannen utenfor Stade de France, som franske myndigheter ikke har klart å verifisere. Ankom Hellas i oktober med dette passet. Sprengte seg selv utenfor fotballstadion.

• Den 27 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud pekes av fransk påtalemyndighet ut som hjernen bak operasjonen. Frankrike antar at han nå befinner seg i Syria.
 
Sju ble drept under fredagens terroranslag. 26 år gamle Salah Abdeslam er internasjonalt etterlyst av franske myndigheter.

Han skal være den som kjørte en Volkswagen Polo utafor konsertlokalet Bataclan.

De mistenkte terroristene 29-åringen Omar Ismail Mostefai var kjent av politiet før terroranslagene fredag. Rullebladet viser imidlertid at han bare er dømt for små forhold mellom 2004 og 2010, og sonet aldri i fengsel for noen av forholdende.

Han ble identifisert ut fra en finger som ble funnet inne i konsertsalen Bataclan, hvor 89 mennesker ble drept.

Mostefai ble født 21. november i 1985 i den fattige forstaden Courcouronnes, cirka tre mil utafor Paris sentrum.

Han skal ha blitt ansett for å være i faresonen for å bli radikalisert i 2010, men før fredag hadde han aldri vært innblandet i en etterforskning eller mistenkt for å være del av en terrororganisasjon.

Samtidig siterer storavisa Le Monde politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014.Mostefai bodde i Chartre, nær Luce, fram til 2012. Det er en liten by en time sør for Paris.

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet, skriver NTB. Seinere ble totalt seks av terroristens familiemedlemmer arrestert av politiet.

To brødre involvert Salah Abdeslam, den antatte åttende terroristen som er på flukt, er broren til Brahim Abdeslam, som også skal ha vært en av terroristene.

Begge to vokste opp i Brussel-forstaden Molenbeek i Belgia. Der eide og drev de baren Les Beguins inntil for seks uker siden. 5. november ble baren stengt av belgiske tilsynsmyndigheter, etter at de observerte at unge menn solgte narkotika der.

Bareiere Ifølge belgiske medier ble Salah Abdeslam for fem år siden dømt for et ran. Da skal han ha sonet sammen med Abdelhamid Abaaoud (28), som er utpekt som hjernen bak terrorangrepene.

Salah og Brahims bror Mohamed Abdeslam ble pågrepet av belgisk politi mandag, men løslatt samme dag. Etter løslatelsen møtte han verdenspressen. Da sa han at han var sjokkert, og at han ikke ante noe som helst.

- Vi kan ikke tro at noen av dem kan ha noe med dette å gjøre. Vi tenker selvfølgelig på ofrene og deres familier. Men dere må forstå at vi også har en mor, vi har en familie. Og uansett hva som har skjedd, er hun fortsatt moren deres, sa han.

Tirsdag kveld kom Mohamed Abdeslam tilbake til huset hvor familien bor. På veg inn i bygget stoppet han opp, men hadde lite å meddele Dagbladet og andre medier som var der.

- Det jeg kan si i dag er at jeg vil oppfordre min bror Salah om å overgi seg til politiet. Jeg vet ikke hvor han befinner seg. Nå må dere respektere at vår familie trenger ro. Vi er alle i sjokk og forstår ikke at dette kan ha skjedd, sa han.

De to brødrene har eid og drevet en bar sammen. Den ble solgt til en ny eier for seks uker siden. En venn av brødrene som har frekventert baren de to drev og eide, sier til Reuters at de to to var «vanlige karer».

- Det var ikke noe radikalt ved dem. De var her senest i forrige uke. Jeg tror de har blitt hjernevasket, sier en 25 år gammel mann som bare identifiseres som Nabil til Reuters.

 
Syrisk pass Ifølge The Washington Post har en anonym politikilde identifisert Bilal Hadfi som en av de drepte terroristene. Hadfi skal også ha slåss for Den islamske staten i Syria.

PEKES UT SOM HJERNEN BANK ANGREPET: Den 27 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud.
PEKES UT SOM HJERNEN BANK ANGREPET: Den 27 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud. Vis mer

Et syrisk pass ble funnet ved siden av en av de døde selvmordsbomberne som sprengte seg selv ved fotballstadionet Stade de France. Fransk politi opplyser på en pressekonferanse i dag tidlig at myndighetene ikke har kunnet verifisere passet.

Wall Street Journal siterer en anonym europeisk tjenestemann, som sier at Ahmad Almohammad ble født i byen Idlib i Syria.

Ifølge det serbiske innenriksdepartementet ble passet brukt da en syrer gikk over den serbiske grensen 7. oktober.

Samtidig melder flere eksperter at det er mulig at passet har blitt forfalsket eller stjålet, skriver Sky News.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling