BROOKLYN: Ifølge flere amerikanske medier skal den antatte gjerningsmannen ha bodd i Brooklyn. Politiet gjennomsøker en adresse i Flatbush-området i bydelen nå i ettermidddag, der Ullah ifølge anonyme kilder skal ha bodd. Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFP
BROOKLYN: Ifølge flere amerikanske medier skal den antatte gjerningsmannen ha bodd i Brooklyn. Politiet gjennomsøker en adresse i Flatbush-området i bydelen nå i ettermidddag, der Ullah ifølge anonyme kilder skal ha bodd. Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFPVis mer

Eksplosjon på Manhattan:

Dette vet vi om gjerningsmannen

27-åringen ble funnet skadet på stedet der eksplosjonen gikk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har bekreftet at de mistenker 27-åringen Akayed Ullah for å stå bak eksplosjonen på bussterminalen Port Authority på Manhattan i New York i dag.

Den mistenkte 27-åringen ble selv funnet skadet på stedet der eksplosjonen gikk av, og nyhetsbyrået Associated Press skriver at Ullah hadde ei rørbombe festet fast på kroppen.

MISTENKT: Politiet har bekreftet at de mistenker 27-åringen Akayed Ullah for å stå bak eksplosjonen på bussterminalen Port Authority på Manhattan i New York i dag. Foto: New York Department of Motor Vehicles / AP / Scanpix
MISTENKT: Politiet har bekreftet at de mistenker 27-åringen Akayed Ullah for å stå bak eksplosjonen på bussterminalen Port Authority på Manhattan i New York i dag. Foto: New York Department of Motor Vehicles / AP / Scanpix Vis mer

Ullah skal ha pådratt seg kutt- og brannskader på hendene og på magen i eksplosjonen.

VOKTET: Politi utenfor bussterminalen, som er den største på Manhattan. Foto: Johannes Worsøe Berg
VOKTET: Politi utenfor bussterminalen, som er den største på Manhattan. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Han skal nå være i politiets varetekt, innlagt på Bellevue-sykehuset, ifølge CNN.

Ifølge The New York Post, som viser til politikilder, skal han fra sykehussenga ha fortalt etterforskerne at angrepet var hevn for «bombing» i hjemlandet Bangladesh.

- Bodde i Brooklyn

Ifølge Telegraph er 27-åringen opprinnelig fra Bangladesh. Han skal ha bodd de siste sju åra i USA, og har adresse i New York-bydelen Brooklyn.

I ettermiddag, norsk tid, gjennomsøker politiet en adresse i Flatbush i Brooklyn, angivelig der Ullah skal ha bodd.

- Ullah er en tidligere drosjesjåfør, sier en av etterforskerne til CNN.

Ifølge opplysningene skal den mistenkte 27-åringen ha kjørt drosje fram til 2014. Det er foreløpig uklart når han startet i dette yrket.

- Inspirert av IS

Det er heller ikke kjent hvor mannen jobbet inntil nylig, men ifølge CNNs opplysninger var det på sin nåværende arbeidsplass han skal ha laget bomba han i dag detonerte på buss-stasjonen.

Politiet avhørte mandag kveld familiemedlemmer og naboer av Ullah, som bodde i Flatlands-nabolaget i Brooklyn.

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at Ullah skal ha vært inspirert av terrorgruppa IS, men at han ikke skal ha hatt noen direkte kontakt med dem.

Ifølge New Yorks guvernør Andrew Cuomo er det ingenting som tyder på at Ullah kan knyttes til noe «sofistikert nettverk», men han ser ut til å ha vært «påvirket» av den ytterliggående islamistgruppa IS eller andre ekstremistgrupper.

-Terror-relatert

Politiet mener det er uvisst om angrepet gikk som planlagt. To kilder i politiet sier til at bomba kan ha gått av ved en feil, og at det «kunne ha endt mye verre», skriver CNN.

Foruten den mistenkte, er tre personer skadd. Ingen av disse har livstruende skader, ifølge politiet.

Politiet i New York kaller eksplosjonen for en «terror-relatert hendelse», og New York-ordfører Bill de Basio sa nylig det samme på en pressekonferanse;

- La oss være klare på at dette var et forsøk på terror, sa de Basio.

Eksplosjonen skjedde cirka klokka 07.30 amerikansk tid, i morgen-rushet, og den skjedde på det som er det største bussterminalen i USA.

Port Authority brukes av anslagsvis 200 000 mennesker daglig.

I MORGENRUSHET: Eksplosjonen skjedde cirka klokka 07.30 amerikansk tid, i morgen-rushet, og den skjedde på det som er det største bussterminalen i USA. Foto: Lucas Jackson / Reuters
I MORGENRUSHET: Eksplosjonen skjedde cirka klokka 07.30 amerikansk tid, i morgen-rushet, og den skjedde på det som er det største bussterminalen i USA. Foto: Lucas Jackson / Reuters Vis mer

- Skremmende

Francisco Ramirez, et vitne, beskriver hvordan han flyktet fra en T-banestasjon da han hørte voldsomme smell.

- Det var politi ved alle inngangene, og de var overalt. Det var skremmende. Det var masse kaos, men jeg så ingen skadde, sier Ramirez til CNN.

- Slik jeg oppfattet det, kom eksplosjonen nede fra T-banen, men det er bare en gjetning, sier Ramirez i det samme intervjuet.

DIREKTE: Direktebilder etter en eksplosjon på en busstasjon på Manhattan i New York. Video: CNN / AP Vis mer