Dette vet vi om mannen som mistenkes for å stå bak synagogemassakren

Antisemitt, holocaustfornekter og Trump-kritiker.

PÅGREPET: 46 år gamle Robert Bowers er pågrepet, mistenkt for å ha stått bak skytemassakren i synagogen i Pennsylvania. Foto: AFP / NTB scanpix
PÅGREPET: 46 år gamle Robert Bowers er pågrepet, mistenkt for å ha stått bak skytemassakren i synagogen i Pennsylvania. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

46 år gamle Robert Bowers ble lørdag pågrepet og siktet for å stå bak masseskytingen i synagogen Tree of Life i Pittsburgh, der minst elleve personer ble skutt og drept.

Det gjør angrepet til det dødeligste mot jøder i USA noensinne, ifølge Anti-Defamation League.

Ble angrepet under navneseremoni

Da angrepet skjedde pågikk en navneseremoni for en baby. Flere personer ringte politiet fra innsida av synagogen for å be om hjelp, etter at de hadde forsøkt å gjemme seg.

Da politiet ankom stedet havnet de i skuddveksling med mannen de seinere pågrep på stedet. Politiet brukte sine egne kjøretøy som skjold, men fire polititjenestepersoner ble skadet. Også den mistenkte skal ha pådratt seg skader i skuddvekslingen.

- Det er det verste jeg har sett, og jeg har jobbet med noen flystyrter, sa Wendell Hissrich, sjef for det lokale direktoratet for samfunnssikkerhet da han skulle beskrive åstedet.

Når det gjelder den pågrepne, 46 år gamle Robert Bowers, er han altså i live, i motsetning til det som ofte er tilfelle for mistenkte gjerningspersoner i masseskytinger.

Det vil gi myndighetene anledning til å finne ut hva slags motiv Bowers hadde for å angripe synagogen.

«Alle jøder må dø»

Da han løp inn i synagogen skal han ha ropt «alle jøder må dø», og han skal ifølge CNN ha kommet med antisemittiske kommentarer etter at han ble pågrepet.

Sporene den mistenkte har etterlatt seg på Internett taler også et tydelig språk.

Nyhetsbyrået AP har undersøkt en arkivert versjon av en bruker ved navn Robert Bowers på Gab, et sosialt medium populært blant høyreekstreme.

I profilbeskrivelsen der skriver Bowers at «jødene er satans barn», og forsidebildet på profilen er det nynazistiske symbolet «1488». De to første bokstavene viser til «De 14 ordene»-slagordet, brukt av hvite nasjonalister, mens 88 står for «Heil Hitler», ettersom H er den åttende bokstaven i alfabetet.

Bowers publiserte også nylig et bilde av en brennende ovn lik dem som ble brukt til å kremere jøder i konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig. Til bildet hadde Bowers knyttet kommentaren «Make Ovens 1488F Again». Det betyr «gjør ovnene 1488 Fahrenheit igjen», og spiller helt åpenbart på Donald Trumps valgkampslagord «Make America Great Again».

Samtidig delte også brukeren innlegg om holocaustfornektelse.

SYNAGOGE: Styrelederen av synagogen i Pittsburgh, der flere personer ble skutt og drept, fikk vite om hendelsen like etter at det begynte. Video: CNN Vis mer

Kritiserte Trump

Bowers så ut til å være spesielt opptatt av HIAS (Hebrew Immigration Aid Society), som ble stiftet i 1881 for å hjelpe jøder som flyktet fra pogromer i Russland og Øst-Europa. I dag hjelper HIAS andre flyktninger som flykter fra forfølgelse.

- HIAS liker å bringe inntrengere som dreper folket vårt. Jeg kan ikke sitte og se på at vi blir slaktet. Til helvete med hva dere mener. I'm going in (jeg rykker inn), skrev Bowers kort tid før skytingen.

Også president Donald Trump har fått gjennomgå av Bowers. Han mener nemlig at presidenten er omgitt av for mange jøder, og skrev fire timer før massakren at han ikke stemte på Trump.

Bowers, som bruker et nedsettende uttrykk når han omtaler jøder, skriver også, i noe som må oppfattes som en fornærmelse at «Trump er en globalist, ikke en nasjonalist», skriver CNN.

Dette skal han ha lagt ut i forbindelse med et valgkampmøte denne uka, der Trump omtalte seg selv som nasjonalist.

To dager før skytingen la Bowers ut følgende melding på Gab:

«Det finnes ikke noe #MAGA (Make America Great Again) så lenge det pågår en jødisk infisering».

Donald Trump selv har kalt angrepet et «ondt antisemittisk overfall på menneskeheten».

MOR: Jennifers datter var inne i synagogen mens skytingen pågikk. Video: CNN Vis mer

Har ikke vært i kontakt med politiet

Bowers hadde bæretillatelse for våpen, og 29. september la han ut et bilde av sin våpenkolleksjon på Gab.

- Min Glock-familie, skrev han.

Politiet har så langt ikke bekreftet med sikkerhet at kontoen på Gab tilhører Bowers, men en polititjenestemann sier til CNN at de tror postene kan knyttes til Bowers og at språket som er brukt der matcher det de mistenker er den antatte gjerningsmannens motiv.

Når det gjelder hva Bowers gjorde til vanlig, har det så langt ikke blitt avdekket så mye. Ifølge politiet hadde han ikke vært i kontakt med politimyndighetene tidligere.

- På dette tidspunktet har vi ikke kjennskap til at Bowers skal ha vært kjent for politimyndighetene før i dag, sier Bob Jones ved FBI i Pittsburgh.

En av Bowers tidligere naboer, Linda Lohr, forteller at han inntil for fem til sju år siden bodde sammen med sin bestefar.

- Jeg hadde aldri trodd at han var en hatefull person. Du tror du kjenner naboen din, så finner du ut dette, sier Lohr til USA Today.

Så vidt hun kjente til hadde han ikke noen jobb. En person som var Bowers nabo fram til 2015, sier til Washington Post at det ikke var noe oppsiktsvekkende ved Bower.

- Han holdt seg for seg selv. Han røykte foran huset støtt og stadig, og så gikk han inn uten å si noe særlig, sier personen, som ønsker å være anonym.

Justisminister Jeff Sessions sa lørdag at Bowers vil bli siktet for hatkriminalitet og andre lovbrudd, «inkludert ting som kan gi dødsstraff».

Den føderale påtalemyndigheten offentliggjorde også lørdag kveld lokal tid at Bower er siktet for 29 forhold, blant annet for å ha brukt et våpen for å drepe, skriver nyhetsbyrået AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer