ANGREP: Politiet har pågrepet en person, men kan fremdeles ikke si sikkert hvor mange gjerningspersoner det dreier seg om. Foto: AP Photo / Mark Baker / NTB scanpix
ANGREP: Politiet har pågrepet en person, men kan fremdeles ikke si sikkert hvor mange gjerningspersoner det dreier seg om. Foto: AP Photo / Mark Baker / NTB scanpixVis mer

Dette vet vi om moskéangrepene på New Zealand

Minst 40 er drept. Fire personer er pågrepet.

Mange personer er drept etter at en eller flere gjerningsmenn åpnet ild inne i to moskeer i Christchurch i New Zealand fredag ettermiddag lokal tid.

Klokka 13.40 lokal tid stormet en person med automatvåpen inn i Masjid Al Noor-moskeen i byen, og åpnet ild mot personer som var samlet i moskeen til fredagsbønnen. Et vitne forteller Radio New Zealand at mannen var ikledd militærjakke, hjelm og briller.

Flere forteller at de hørt «hundrevis» av skudd, og at mange er skutt. Et vitne forteller nyhetsbyrået AP at «mange personer har blitt drept».

- Jeg så døde personer overalt, sier Len Peneha.

Akkurat hvor mange som var til stede er ikke helt sikkert, men anslagene varierer fra 200 til 500 personer.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern bekrefter at minst 40 er døde og 20 alvorlig skadd etter angrepene i de to moskeene. Hun kaller hendelsene et terrorangrep.

Så død person på utsiden

Noe seinere kom det meldinger om at det hadde vært en skyteepisode også ved Linwood-moskeen i Christchurch.

Sabir Hussain, som var i moskeen, forteller at han gikk inn på vaskerommet der han så en mann død på utsida gjennom et vindu.

- Da visste jeg at jeg ikke var trygg, sier Hussain.

Han hoppet ut gjennom et vindu og gjemte seg bak et gjerde til politiet kom. Hvor mange som er såret eller drept i denne moskeen, er uvisst.

Matbutikker i Christchurch, samt Uber-tjenester, har stengt etter skytingen i moskeen.

Fire pågrepet

Politiet bekrefter at det dreier seg om «mange drepte».

- Det er mange drepte, men vi kan ikke si hvor mange, sier politisjef Mike Bush.

De har pågrepet fire personer i tilknytning til hendelsen, tre menn og ei kvinne, men er ikke sikre på om flere gjerningspersoner kan være på frifot. Bush vil ikke bekrefte om de fire er kjenninger av politiet, ifølge The Guardian.

- Ingen i landet må under noen omstendighet gå til en moské, sier politisjefen.

Han oppfordrer også alle til å holde seg innendørs, og melde fra til politiet om de ser noe mistenkelig.

- Vi er ikke klar over andre som kan stå bak dette, men vi kan heller ikke anta at det ikke er flere. Vi bruker store ressurser i området. Dette krever alle politiressurser vi har tilgjengelig, sier Bush.

Australsk statsborger

Australias statsminister Scott Morrison bekrefter at en av de som skal stå bak angrepene, og som nå er pågrepet, er australsk statsborger. Derfor bistår australsk politi i etterforskningen.

Morrison kaller den mistenkte gjerningsmannen en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist». Dette skriver blant andre CNN.

En person hevder at han står bak angrepene i moskeene i New Zealand i natt, og har publisert et manifest på 16 500 ord der han redegjør for motivet.

Politisjefen har ikke bekreftet denne opplysningen, og det er uklart om mannen er en av de fire som nå er pågrepet for skytingen.

- En av de mørkeste dager

I tillegg til de to skyteepisodene ble det også meldt det om at det var en bombe i en bil som har krasjet i Strickland Street i Christchurch.

Politiet bekrefter at de har fjernet bomber som var festet til flere biler i Christchurch.

- Det forteller om hvor alvorlig dette er, sier politisjef Bush.

Statsminister Jacinda Ardern bekreftet at to bomber ble funnet på de pågrepnes biler og at de hadde en høyreekstrem ideologi.

- Det er åpenbart at dette er en av New Zealands mørkeste dager, sier Ardern.

- Mange av dem som er rammet er kanskje migranter, det kan være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem. De er oss. De som har gjort dette mot oss er ikke det. Dette har ingen plass på New Zealand.