Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Danmark

Dette vet vi om politiaksjonen

Det har foregått en rekke store politiaksjoner i Danmark etter at politiet pågrep 20 personer etter mistanke om terrorplaner.

MYSTISK: Naboene til to av de pågrepne etter gårsdagens politiaksjon, forteller at de var litt for hyggelige, og at det var noe mystisk med dem. Reporter: Ralf Lofstad. Foto: Madeleine Liereng. Vis mer

Bakgrunnen for aksjonen skal være mistanke om at det var forberedt et terrorangrep med et militant, islamistisk motiv, opplyser politiet. De pågrepne skal ha skaffet seg utstyr for å produsere eksplosiver og skal ha forsøkt å skaffe seg skytevåpen.

Sju politidistrikt er involvert i den store politiaksjonen; København, Vestegn, Midt- og Vestsjælland, Fyn, Østjylland, Midt- og Vestjylland og Nordjylland.

Politiet har ikke bekreftet nøyaktig hvor de har slått til, men ifølge danske medier er disse stedene berørt:

Aalborg

Politiet sperret av et stort område rundt en eiendom i Ravnkildevei, øst i Aalborg. Samtidig har politiet også ransaket studentboliger Stormgade, som ligger sentralt i byen. Ifølge et vitne ble to menn fraktet vekk herfra av politiet, skriver BT.

Gullestrup

I ettermiddag skrev lokalavisa Herning Folkeblad at en adresse i Gullestrup ved Herning i regionen Midtjylland er blant de adressene dansk politi har aksjonert mot i dag.

Munkebo

Avisa Fyens melder om en stor politiaksjon mot en gård i Munkebo på øya Fyn vest for Sjælland, omkring to timers kjøring fra København. Politiet skal ha slått ring rundt stedet.

Herlev

Rett før klokka 16 skrev BT at politiet var i gang med ransaking av en leilighet i Højbjergvej i Herlev, en kommune nordvest for København.

Husum

Ifølge Ekstra Bladet har politiet vært til stede i Voldparken i Husum, nordvest for København, hvor en leilighet ransakes.

POLITIET AKSJONERER: Her ransaker politiet en adresse i Husum. Video: Kenneth Meyer Vis mer

Valby

En beboer på Sjælør Boulevard utenfor København sentrum sier til danske TV 2 at omkring 15 politibetjenter ankom i 15-tida. Ifølge vitnet ble en dør i første etasje på et bygg sparket inn. Et annet vitne i Carl Th. Dreyers vei, som er rundt tre kilometer unna, hørte også at en dør ble sparket inn av politiet.

Greve

Onsdag kveld foregikk det en massiv aksjon mot en boligblokk i København-forstaden Ishøj i Greve. Politifolk med megafoner oppfordrer folk til å holde seg unna området. Også bombeeksperter fra politiets beredskapstropp skal være på stedet.

Kan være historisk

Politiaksjonen kan være historisk, mener tidligere PET-sjef, Hans Jørgen Bonnichsen. PET er danskenes svar på Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og deltar også i politiaksjonen.

- For det første blir det sagt at det er en politiaksjon uten like, og at det aldri noensinne har vært så mange anholdt så mange i en terrorsak som denne, sier han til BT.

Samtidig påpeker han at ikke nødvendigvis alle de pågrepne er involvert i terrorplanlegging. Det sier også Lars Gule, ekstremismeforsker ved Oslo MET, til Dagbladet.

- 20 personer er anholdt. Nå gjenstår det å se om alle disse vil bli varetektsfengslet. Det kan hende en del er tatt inn fordi de bor på samme sted, eller er familiemedlemmer.

Han påpeker at politiet og PET viser til en alvorlig terrorparagraf i dansk strafferett.

- Det indikerer at de ser særdeles alvorlig på saken.

Gule viser til at aksjonene er spredt utover hele Danmark, og at dette kan indikere en slags organisering.

- Nettverkets geografiske spredning indikerer en overordnet organisering som kan være bekymringsfull. En kompisgjeng, hvilket ikke er uvanlig i slike sammenhenger, er noe annet og lettere håndterbart enn personer spredt utover landet. Det er vanskelig å tenke seg at disse er tilfeldige kompiser som har blitt ekstremister sammen. Det kan indikere en ideologisk enighet som har ført til organisatorisk samarbeid på tvers av Danmark.