Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette vet vi om Santa Fe-skytteren

Den 17 år gamle eleven er i politiets varetekt.

SKOLESKYTING: Dimitrios Pagourtzis er mistenkt for å stå bak skoleskytingen i Santa Fe, Texas. Fredag morgen skal han ha åpnet ild i et klasserom. Ti personer ble drept. Foto: Facebook via AP
SKOLESKYTING: Dimitrios Pagourtzis er mistenkt for å stå bak skoleskytingen i Santa Fe, Texas. Fredag morgen skal han ha åpnet ild i et klasserom. Ti personer ble drept. Foto: Facebook via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag morgen lokal tid fant en skyteepisode sted på Santa Fe High School i Texas. Rundt klokka 07:40 skal en bevæpnet elev ha åpnet ild i et klasserom. Cirka tre kvarter seinere bekreftet assisterende rektor ved skolen, Cris Richardson, at en mistenkt var pågrepet og fjernet fra skolen.

Fylkesheriffen Henry Trochesset har bekreftet i en uttalelse at den mistenkte skytteren er Dimitrios Pagourtzis (17). Politiet er sikre i sin sak, og har siktet Pagourtzis for overlagt drap.

EVAKUERING: Fredag morgen lokal tid skal en bevæpnet elev ha åpnet ild i et klasserom i Santa Fe i Texas. Ti skal være drept og ti skal være skadd etter hendelsen. Hør politiets radiosamtale under skytingen her. Video: CNN Vis mer

To personer pågrepet
Klokka ett lokal tid bekrefter Texas-guvernør Greg Abbott under en pressekonferanse at ti personer har blitt drept og at ti personer er skadet.

To personer er pågrepet. Den ene er den antatte gjerningspersonen, en 17-åring som ifølge politiet trolig handlet alene. Politiet navngir ham som Dimitrios Pagourtzis. Den andre beskrives bare som «en person som er interessant for etterforskningen».

Flere amerikanske medier, blant annet CBS News og nyhetsbyrået AP har identifisert den mistenkte skytteren som Pagourtzis.

SKOLESKYTING: Ifølge CNN er skytingen ved den videregående skolen i Sante Fe, Texas den 22. skoleskytingen i USA i 2018, i tillegg til å være den tredje skoleskytingen på åtte dager. Video: CNN Vis mer

Tok våpen fra faren
Skytteren skal ha vært bevæpnet med en rifle, et håndvåpen, en hagle og rørbomber, ifølge Houston Chronicle. Politiet har bekreftet at det har blitt funnet eksplosiver på skoleområdet.

Gutten plantet ifølge Guvernør Abbott en rekke eksplosiver både i hus og biler, men det er ikke kommet meldinger om at noen av dem har gått av. Det skal blant annet ha vært snakk om en molotovcocktail.

Abbott forteller at den mistenkte gjerningsmannen hadde tatt hagla og håndvåpenet fra sin far, som lovlig eier disse våpnene. Han har ingen informasjon om faren var klar over dette eller ikke.

I motsetning til Parkland-massakren og i motsetning til Sutherland Springs-massakren, så var det få tegn på at den mistenkte hadde slike planer, sier Abbott.

- De røde flaggene var enten ikke-eksisterende eller svært umerkelige.

T-SKJORTE: Den mistenkte gjerningsmannen skal ha lagt ut dette bildet av en T-skjorte med trykket «born to kill» på Facebook. Foto: Facebook/Splash news/NTB Scanpix
T-SKJORTE: Den mistenkte gjerningsmannen skal ha lagt ut dette bildet av en T-skjorte med trykket «born to kill» på Facebook. Foto: Facebook/Splash news/NTB Scanpix Vis mer

«Born to kill»
Pagourtzis skal ha delt et bilde på Facebook av ei T-skjorte med trykket «Born to kill». Dette bildet skal han ha delt før skyteepisoden, skriver Metro. Facebook-siden hans har blitt tatt ned.

Han skal også ha lagt ut et bilde av en svart trenchcoat med nazistiske, kommunistiske, fascistiske og religiøse symboler, skriver CNN.

En Instagramkonto som ser ut til å være Pagourtzis' , viser at han følger flere våpenrelaterte kontoer, blant annet «Guns Fanatics», «Guns Lovers» og «Guns Glory.» Et av bildene fra kontoen skal vise et håndvåpen, en kniv og en lommelykt liggende på en seng.

Ifølge AP spiller den 17 år gamle gutten på skolens fotballag. Han skal også være medlem av et lokalt danselag ved en gresk-ortodoks kirke.

JAKKEN: Dette er bildet av den svarte jakken som den mistenkte gjerningsmannen skal ha lagt ut på Facebook. Foto: Facebook/Splash News/NTB Scanpix
JAKKEN: Dette er bildet av den svarte jakken som den mistenkte gjerningsmannen skal ha lagt ut på Facebook. Foto: Facebook/Splash News/NTB Scanpix


Vis mer

Kledd i svart trenchcoat
Ifølge vitner skal en person bevæpnet med hagle ha gått inn i en kunstklasse og skutt ei jente. En elev forteller til CBS at han var ett klasserom unna kunstklassen da skytingen begynte. En vikarlærer gikk ut i gangen og så skytteren, som ble beskrevet som en lav mann iført en svart trenchcoat. Han bar på en ryggsekk og var bevæpnet med en hagle.

SKOLESKYTING: En skyteepisode har funnet sted ved en videregående skole i Santa Fe, Texas. Det lokale sheriffkontoret bekrefter at en mistenkt er i varetekt og at en person av interesse er arrestert. Video: CNN Vis mer

Eleven navngir ikke skytteren overfor CBS. Eleven beskriver den mistenkte skytteren som en stille og rar type som skilte seg ut fordi han alltid hadde på seg en svart trenchcoat.

En kvinne som svarte på telefonnummeret registrert til 17-åringens familie ville ikke prate med nyhetsbyrået AP.

- Gi oss tid akkurat nå, takk, skal hun ha svart.

Santa Fe High School har flere bygninger og drøyt 1.400 elever. Flesteparten av elevene ved skolen flyktet ut av skoleområdet i panikk etter å ha hørt skudd og en påfølgende brannalarm, som ifølge vitner ble utløst av en elev. Flere sier de trodde det dreide seg om en brannøvelse.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media