Philip Manshaus (21) siktet:

Dette vet vi om siktede: Millionær, ungdoms­leder og «smart»

Mannen som er siktet etter terrorforsøk har eiendom for flere millioner og millionformue. Venner omtaler ham som smart, og at de aldri trodde han kunne gjøre noe slikt.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble Philip Manshaus (21) pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk etter moskéangrepet i Bærum. Ingen ble alvorlig skadd i angrepet, men Manshaus' stesøster (17) ble kort tid seinere funnet drept i en leilighet i Bærum.

Politiet etterforsker angrepet som et terrorforsøk.

På bakgrunn av opplysninger fra politiet, personer som kjenner til siktede og internettspor, kan Dagbladet presentere hva vi vet om Manshaus på nåværende tidspunkt.

21-åringen fra Bærum er tidligere ustraffet, men er likevel en kjenning av politiet. Han ble undersøkt «for ei tid tilbake» da politiet mottok bekymringsmeldinger angående mannens aktivitet på internett.

Dagbladet har vært i kontakt med Manshaus' advokat Unni Fries. Hun opplyser seint søndag kveld at Manshaus nekter straffskyld.

RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

Bærumsgutt

Personer som har vært i kontakt med 21-åringen på tidligere tidspunkt, beskriver ham som «utadvendt med venner, men samtidig litt sær og reservert uten at han framsto som en einstøing».

Manshaus er født og oppvokst i Bærum, der han også har hatt tilhold den siste tida. Han bodde på adressa der hans 17 år gamle stesøster ble funnet drept etter terrorforsøket mot moskeen.

Opplysninger Dagbladet har innhentet viser at 21-åringen sitter på eiendommer til flere millioner kroner. I tillegg hadde mannen i 2018 en formue på snaue tre millioner kroner.

Manshaus har også tidligere vært ungdomsleder.

Venner av ham er sjokkert over det som har skjedd.

- Ikke en sånn type person

En tidligere klassevenninne av Manshaus beskriver ham som en rolig og hyggelig fyr.

- Han var veldig pratsom og han var alltid veldig snill mot alle, sier hun til Dagbladet.

- Jeg hadde ikke inntrykk av at han var en type person som kunne gjøre noe sånt, sier hun og forteller videre at mannen var en del av den sammensveisede gjengen i klassen.

En annen venn omtaler 21-åringen som «smart».

- Det var ikke noe vi kunne se på den tiden som tilsa at han kunne gjøre noe sånt. Han var en veldig smart og snill fyr. Han var ikke noe mer uvanlig enn det alle andre på skolen vår var, sier vedkommende til Dagbladet.

- Urealistisk

- Hva tenker du nå?

- Det er litt urealistisk. Ofte når man høre om slike hendelser, så virker det veldig fjernt. Så når noen man vet hvem er gjennomfører noe slikt, så blir det plutselig veldig virkelig.

Klassekameraten kan ikke erindre at siktede var involvert i hendelser som framsto spesielle.

- Uttrykte han på noe tidspunkt høyreekstreme holdninger?

- Nei. Ikke i det hele tatt.

- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Høyreekstreme holdninger

Natt til søndag nektet Manshaus å forklare seg til politiet, men de mener likevel å ha grunnlag for å fastslå at han har uttrykt høyreekstreme holdninger.

- Siktede har uttrykt høyreekstreme holdninger, uttrykt holdninger i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger. Han ville skape frykt, sier enhetsleder Rune Skjold.

Skjold forteller at det totale bildet av materialet de har innhentet, gjør at politiet anser siktede som ekstrem.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om motivet bak handlingen, blant annet fordi at 21-åringen har nektet å forklare seg til politiet.

- Undersøkelser av siktedes ideologi er blant politiets viktigste oppgaver i etterforskningen av drapet og terrorforsøket. Særlig står mannens omfattende internettaktivitet sentralt, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

SIKTEDE NEKTER: Men politiet vil forsøke å avhøre den siktede på nytt søndag kveld. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Trym Mogen. Vis mer

Aktivitet over tid

21-åringens aktivitet på nettet har vedvart over tid, bekreftet politiet overfor Dagbladet. For ei tid tilbake ble de gjort oppmerksomme på hans meldinger, og har gjennomført undersøkelser rundt det.

I timer før angrepet skal siktede ha publisert nye innlegg på ulike nettfora hvor han blant annet hyllet flere massemordere, inkludert terroristen Brenton Tarrant som drepte 50 personer i to moskéangrep på New Zealand tidligere i år.

I et av innleggene som skal være publisert av siktede, tas det til orde for å fortsette det som beskrives som en rasekrig. Samtidig oppfordres det til å ta del i den såkalte kampen.

«Valhall venter», står det skrevet i innlegget som skal stamme fra siktede.

I norrøn mytologi er Valhall Odins hall i Åsgård. Hit kom de mektigste krigerne som falt i strid, ifølge norrøn mytologi. Innlegget er tilsynelatende godt forberedt, og henviser blant annet til en Facebook-profil, som nå er tatt ned.

Innlegget henviser også til et bildegalleri, hvor det er publisert en rekke bilder av Manshaus.

ADVARTE: En mann skal angivelig ha ringt politiet opptil tre ganger før skytingen fant sted i Bærum. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Kjent med innleggene

Politiet er kjent med innleggene som siktede skal ha publisert.

- Internett er dagens forum for hvor man kan ytre meninger, og det er viktig for oss å undersøke dette. I forbindelse med undersøkelsene vil vi forsøke å kartlegge hvorvidt siktede handlet alene. Alt tyder på det, men det er likevel noe vi må komme til bunns i, sier politiadvokaten til Dagbladet og tilføyer:

- Vi må undersøke alt, for eksempel om han hadde sympatisører.

Politiet begjærer 21-åringen varetektsfengslet, og vil også gjennomføre en prejudisiell undersøkelse.

- De vil se på ham, snakke med ham og eventuelt oppnevne sakkyndige hvis de finner noe, sier Kraby til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer