Fryseboks-saken:

Dette vet vi om siktede

Den drapssiktede nordmannen har en lang straffehistorikk i både Sverige og Norge. Her er han avbildet på den lokale Ica-butikken i Årjäng - mens han angivelig stjeler en boks med myggmiddel.

PÅ BUTIKKEN: Disse bildene stammer fra et overvåkingskamera på Ica-butikken i Årjäng i 2017, og viser nordmannen som nå er siktet for drap og likskjending. Foto: Politiet
PÅ BUTIKKEN: Disse bildene stammer fra et overvåkingskamera på Ica-butikken i Årjäng i 2017, og viser nordmannen som nå er siktet for drap og likskjending. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/VÄRMLAND (Dagbladet/Expressen): Nordmannen i 50-åra, som er siktet for drap og likskjending på sin norske samboer i Sverige, er kjent fra tidligere for politiet på begge sider av grensa.

Så seint som i fjor han to ganger idømt bøter i Sverige for å ha kjørt bil med promille og uten gyldig førerkortet. I 2019 var han tiltalt for nasking i den lokale Ica-butikken i Årjäng to år tidligere. Det endte i frifinnelse, men han ble likevel nektet adgang til butikken på livstid.

Dagbladet har tilgang til overvåkingsbilder som svensk påtalemyndighet brukte i rettssaken mot mannen. Bildene viser nordmannen inne på Ica-butikken, der han ifølge butikksjefen skal ha stjålet en boks myggmiddel til 99 kroner.

- Vi sjekket overvåkingsbildene og så at han forlot butikken med myggmiddelboksen i hånda, fortalte butikksjefen til Dagbladet søndag.

Blottet seg for jente

De norske dommene mot mannen ligger riktignok langt tilbake i tid, men knytter seg til mer alvorlige lovbrudd enn det han er domfelt for i Sverige.

I 2006 ble han dømt for promillekjøring i det som da het Kristiansand tingrett. I dommen er det beskrevet hvordan han hadde et kutt i hodet da han ble stanset av politiet, og at han kledde av seg bukse og skjorte og forsøkte å rømme til skogs.

Her framkommer det også at mannen er straffedømt en rekke ganger tidligere i perioden 1982 til 2004, i hovedsak for vinningskriminalitet og sedelighetsforbrytelser.

I en annen dom fra 2007, også den fra Kristiansand, var mannen igjen tiltalt for promillekjøring og diverse trafikklovbrudd, men også for å ha blottet seg for en kvinne i 70-åra og en 13 år gammel jente.

«De to tilfeller av blotting tiltalte har gjort seg skyldig i, er etter rettens syn av graverende art», skriver tingretten.

Den siktede mannen ankom fengslingsmøtet med krykker og et håndkle. Video: Christian Fjermeros. Reporter: Ralf Lofstad / Dagbladet TV. Vis mer

Voldtektsdom i 1993

Også her refereres det til tidligere domfellelser, blant annet for voldtekt og blotting i henholdsvis 1993 og 2004. Han er også bøtelagt tre ganger fra blotting, står det i dommen.

Videre framkommer det at mannen har hatt psykiske problemer og vært innlagt til behandling.

«Han har forklart for retten at det er hans psykiske problemer som er årsaken til at han blotter seg», står det i dommen.

Dagbladet har vært i kontakt med flere personer som tidligere har hatt kjennskap til den siktede mannen.

- Han var en grei fyr. Jeg opplevde han aldri som ufin, men han var tidvis litt merkelig, sier en tidligere bekjent og viser til at siktedes domfellelser for sedelighetslovbrudd.

De to var i omgangskrets på 1990- og tidlig 2000-tallet, men har ikke hatt kontakt på mange år.

MAKABERT FUNN: Da politiet rykket til nordmannens småbruk i forrige uke, fant de levningene etter en kvinne i en fryseboks. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
MAKABERT FUNN: Da politiet rykket til nordmannens småbruk i forrige uke, fant de levningene etter en kvinne i en fryseboks. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Har forklart seg inngående

Nå er altså nordmannen siktet for drap og likskjending, selv om det riktignok bare var sistnevnte som ga grunnlag for å fengsle ham.

- I Sverige opererer vi med ulik grad av mistanke. Mistanken for drap er på et lavere nivå, enn mistanken for likskjending, men han er like fullt mistenkt også for dette, forklarer Linda Karlsson i svensk påtalemyndigheten.

Det var torsdag i forrige uke at svensk politi rykket ut til mannens småbruk på bygda i Värmland, ikke langt fra norskegrensa.

I en fryseboks i huset fant de levningene etter en kvinne. Det er uklart hvor lenge hun har ligget der, men politiet mistenker at hun kan ha dødd helt tilbake i september 2018 - altså for fire og et halvt år siden.

I forbindelse med at mannen ble framstilt for varetektsfengsling søndag, erkjente at å ha oppbevart kvinnens levninger i fryseboksen. Han nekter imidlertid for å ha drept henne - uten at forsvarer Stefan Liliebäck vil utdype hva mannen har sagt i politiavhør.

- Han har forklart seg inngående om hvordan kvinnen døde og hva han i ettertid gjorde med kroppen hennes, men jeg kan ikke gå inn på det, sier Liliebäck til Dagbladet.

FORSVARER: Advokat Stefan Liliebäck kan ikke kommentere etterforskningen mot nordmannen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Stefan Liliebäck kan ikke kommentere etterforskningen mot nordmannen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Utvandret i 2009

Både den siktede mannen og kvinnen han bodde med er opprinnelig fra Sørlandet, men begge to utvandret til Sverige i 2009, viser opplysninger fra det norske folkeregisteret.

Mandag er mannen flyttet fra politiets glattcelle til vanlig fengsel, forteller forsvareren.

- Han har blitt plassert under mye bedre forhold i et annet fengsel. Han har det bedre nå, sier Liliebäck.

Naboer som Dagbladet har snakket med beskriver mannen som en einstøing - en som hadde lite eller ingen kontakt med andre mennesker i bygda.

- Dette et flott og inkluderende miljø, men jeg har aldri klart å bli kjent med ham. Alle hilser på alle når de kjører forbi - bare ikke ham, fortalte en nabo i helga.

Sjefen på Ica-butikken der mannen var utestengt, kommer med en liknende beskrivelse:

- Før naskerisaken hadde jeg aldri hørt om ham. Han var neppe ofte i byen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer