Dette vet vi om skytemassakren i Texas

- Vi står her overfor den største masseskytingen i vår stats historie.

ETTERFORSKNING: Etterforskerne har en tøff jobb foran seg når de skal gå gjennom åstedet. 23 av de 26 som ble drept ble funnet inne i kirka, to ble funnet på utsiden og en døde på vei til sykehus. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB scanpix
ETTERFORSKNING: Etterforskerne har en tøff jobb foran seg når de skal gå gjennom åstedet. 23 av de 26 som ble drept ble funnet inne i kirka, to ble funnet på utsiden og en døde på vei til sykehus. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 26 personer er bekreftet drept etter at en mann søndag morgen lokal tid åpnet ild i den tradisjonelle søndagsmessen i baptistkirken First Baptist Church i den lille byen Sutherland Springs sør i den amerikanske delstaten Texas.

I tillegg til de drepte skal rundt 20 personer være skadd. Noen av dem har livstruende skader.

Hendelsesforløpet: Ble avvæpnet

Det som er brakt på det rene så langt er at gjerningspersonen først ble sett på en bensinstasjon i den lille byen klokka 11.20 lokal tid, søndag formiddag.

Han var kledd i svart og hadde på seg skuddsikker vest. Fra bensinstasjonen tok han seg over veien, og bort til kirka, der han begynte å skyte fra utsiden.

Så gikk han inn i kirka, der han fortsatte å skyte. Da han kom ut fra kirka, gikk en lokal innbygger til angrep på ham og grep tak i våpenet, en Ruger. Dette skal ha ført til at gjerningsmannen mistet våpenet.

Kevin Jordan, som bor like ved kirka, forteller at han så naboen komme ut med en pistol og at han skjøt mot gjerningspersonen mens han tok dekning bak en bil.

- Hadde det ikke vært for ham, så hadde han aldri stoppet, sier Jordan, til KENS 5.

Jordans nabo skal også ha skutt gjennom vinduet på gjerningsmannens bil da han flyktet fra stedet etter å ha mistet våpenet. En lokal innbygger la seg på hjul, og lokale myndigheter opptok også jakten etter hvert.

Da gjerningsmannen kom til grensa ved nabodistriktet Guadalupe, kjørte han av veien og krasjet. Politiet fant mannen død i bilen.

Gjerningsmannen hadde en skuddskade, men så langt vet ikke politiet om den er selvpåført eller om han ble skutt av en lokal person.

Inne i bilen skal det også ha vært flere skytevåpen.

Gjerningsmannen: Ble sparket fra militæret

HOVEDMISTENKT: Kevin Patrick Kelley (26) er identifisert som den antatte gjerningsmannen bak massakren i Texas. Foto: NTB Scanpix
HOVEDMISTENKT: Kevin Patrick Kelley (26) er identifisert som den antatte gjerningsmannen bak massakren i Texas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Delstatsmyndighetene i Texas bekrefter mandag at Devin Patrick Kelley (26) er identifisert som den antatte gjerningsmannen etter søndagens kirkemassakre.

Kelley, som ble funnet død i bilen sin etter skytingen, bodde i New Braunfels, en forstad til San Antonio. New Braunfels ligger snaue 56 kilometer nord for Sutherland Springs, der skytingen fant sted.

Politiet tror ikke det lå politiske eller religiøse motiver bak kirkemassakren, men at det kan ha vært familierelatert.

På en pressekonferanse mandag opplyste myndighetene at den antatte gjerningsmannen hadde sent truende tekstmeldinger til sin svigermor før massakren. Svigermoren pleide å gå i kirken han angrep.

- Det var ikke noe motiv knyttet til rase, det dreide seg ikke om religiøse overbevisninger, sier Freeman Martin fra delstatsmyndighetene.

En nabo forteller til ABC News at Kelly hadde kone og barn. Samtidig kommer det fram at Kelleys svigerfamilie av og til gikk i kirken der massakren fant sted, men at de var ikke til stede under selve skytingen søndag.

Kelly har tidligere tjenestegjort i det amerikanske luftforsvaret, der han skal ha fått sparken på grunn av regelbrudd i 2014, ifølge CBS News.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier talsperson for luftforsvaret, Ann Stefanek, at 26-åringen ble stilt for krigsrett for vold mot sin egen familie i 2012. Han ble avskjediget fra luftforsvaret, fikk reduksjon i rang og satt fengslet i 12 måneder.

Ifølge Washington Post har politiet så langt ikke funnet noe som tyder på at 26-åringen var knyttet til noen internasjonale terrorgrupperinger.

Natt til mandag gjennomsøkte politiet den antatte gjerningsmannens bolig i New Braunfels. Etterforskere ser nå nærmere på oppdateringer på sosiale medier, der den antatte gjerningsmannen skal ha posert med et halvautomatisk våpen i dagene før massakren.

Ofrene: 18 måneder gammelt barn drept

26 personer er altså bekreftet drept så langt. I tillegg ble 20 mennesker såret. 23 av ofrene ble funnet drept inne i kirka, to ble funnet utenfor kirka og en person døde på sykehus.

Det ble først opplyst om at det yngste offeret var en 5-åring, men politiet bekrefter mandag at den yngste av de drepte er et 18 måneder gammelt barn, mens den eldste er 77 år, skriver The Independet.

Så langt har ikke politiet offisielt bekreftet identiteten på noen av ofrene, men den 14 år gamle datteren til menighetens pastor, Frank Pomeroy, er blant de drept.

Det bekrefter pastoren og hans kone Sherri.

- Vi har mistet vår 14 år gamle datter og mange venner i dag, skriver Sherri i en tekstmelding til nyhetsbyrået AP.

En toåring skal være blant de skadde, ifølge Dallas Morning News.

Dødeligste skytemassakren i Texas

Skytemassakren i den lille byen er den dødeligste i staten Texas historie, og den femte dødeligste i USA, skriver ABC News.

- Vi står her overfor den største masseskytingen i vår stats historie. Det er så mange familier som har mistet familiemedlemmer, fedre, mødre, sønner og døtre, sa guvernør Greg Abbott natt til mandag.

Sutherland Springs er en bitte liten by med rundt 400 innbyggere. Innbyggerne i den lille byen forteller amerikanske medier at dette er et lite samfunn, der alle kjenner alle.

Ifølge lokalbefolkningen deltar vanligvis rundt 50 personer på søndagsgudstjenestene i First Baptist Church.

Kirka ble grunnlagt i 1926 og har 270 medlemmer. Ifølge kirkas egne nettsider har arrangerer de frokost hver søndag morgen, før det er gudstjeneste klokka 11.

Vanligvis filmes gudstjenestene i kirka, og legges ut på YouTube. Også søndagens gudstjeneste skal ha blitt filmet, noe som vil være til god hjelp for politiet i deres etterforskning av massakren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer