PÅGRIPELSE: En video filmet av et øyevitne like ved åstedet, skal vise pågripelsen av én av de antatte gjerningspersonene bak moskéangrepene på New Zealand, ifølge BBC. Video: AP Vis mer

Dette vet vi om terrorangrepene på moskeer i New Zealand

49 er døde og 50 skadd i angrep på to moskeer i byen Christchurch.

To moskeer i Christchurch, den største byen på Sørøya i New Zealand, ble i natt norsk tid angrepet med skytevåpen.

Sørøya er en av de to hovedøyene som utgjør New Zealand.

- Et terrorangrep

Klokka 13.40 lokal tid stormet en person med automatvåpen inn i Masjid Al Noor-moskeen i byen, og åpnet ild mot personer som var samlet til fredagsbønn. Kort etter kom det meldinger om skyting også ved Linwood-moskeen.

Til sammen 49 mennesker ble drept i angrepene på de to moskeene på New Zealand. Foreløpig er én mann i 20-årene siktet for drap, melder NTB.

42 ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse. Cirka 50 skal ha skader, 20 av dem alvorlige.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern kaller angrepene et terrorangrep.

Ardern påpeker også at de pågrepne har vist å ha en høyreekstrem ideologi.

MØRK DAG: New Zealands statsminister Jacinda Ardern bekrefter at minst 40 er døde og 20 alvorlig skadd etter angrepene i de to moskeene. Hun kaller hendelsene et terrorangrep. Video via CNN Vis mer

- Denne ideologien har ingenting i New Zealand, eller verden for øvrig, å gjøre, sa hun i morges på en pressekonferanse.

Tre personer er varetektsfengslet for angrepet. Australias statsminister Scott Morrison har bekreftet at en av de pågrepne er australsk statsborger.

Bangladeshs cricket-lag skulle denne uka spille kamp mot New Zealand. De var på vei inn i en av moskeene da skytingen startet, men la på sprang og kom seg unna.

Hyller norsk terrorist

En person som hevder å stå bak angrepene har publisert et manifest på 16 500 ord der han redegjør for motivet, med referanser til Anders Behring Breivik, som sto bak angrepene på Utøya og regjeringskvartalet den 22. juli 2011.

Statssjefer i en rekke land har fordømt angrepene, blant dem Storbritannias statsminister Theresa May og Norges statsminister Erna Solberg.

- Det er en påminnelse om at vi er nødt til å slåss mot ekstremisme i alle former. Det dette ser ut som, er et terrorangrep fra høyreekstreme mot innvandrere og flyktninger, og selv om det er på andre siden av jordkloden så er det en sterk påminnelse om hvor viktig det er for oss alle å bidra til at vi får ned spenninger, jobber mot ekstremisme, og at vi at har solidaritet med hverandre når noe sånt skjer, sier Solberg til NRK.

Guri Solberg i Utenriksdepartementet (UD) sier til Dagbladet at det enn så lenge er uvisst om nordmenn er berørt i New Zealand-angrepene.

- Vi har spurt og venter fortsatt på svar, sier Solberg klokka 08:20.

BA TIL GUD: New Zealands statsminister Jacinda Ardern bekrefter at minst 40 er døde og 20 alvorlig skadd etter angrepene i de to moskeene. Hun kaller hendelsene et terrorangrep. Et av vitnene til de grusomme angrepene, som ikke vil gå ut med navn, sier han ba til gud om at gjerningsmannen skulle gå tom for ammunisjon. Video: CNN Vis mer