Dette vet vi om terrorangrepet i Paris

Minst 127 mennesker er drept og 180 skadd etter terroren i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste bekreftede meldingene fra politiet forteller at minst 128 personer har mistet livet i terrorangrepene som rammet Paris fredag kveld. I tillegg er nærmere 200 personer skadet, over 80 av dem kritisk. Angrepene var etter alt å dømme koordinerte mot sju steder og ble begått av åtte menn. IS har tatt på seg skylden for angrepet, som av Frankrikes president Francois Hollande beskrives som en krigserklæring.

Så langt er åtte terrorister bekreftet omkommet. Sju av dem skal ha sprengt seg selv i lufta. Politiet jakter på mulige medskyldige.

Det er fortsatt ikke bekreftet fra offisielt hold hvilken rekkefølge angrepene skjedde, men så langt virker det som rekkefølgen var følgende:

21:20 angriper flere menn bevæpnet med semiautomatvåpen baren Le Carillon. Flere mennesker skytes. Minst én av gjerningsmennene krysser gata og starter et angrep mot restauranten Le Petit Cambodge. Stedene ligger på hver sin side av Rue Bichat, på hjørnet av Rue Alibert, litt nord for Place de la République. Totalt blir minst 14 drept. Ti ble alvorlig såret.

Like etter starter angrepet mot gjester på pizzeriaen La Casa Nostra på Rue de la Fontaine-au-Ro. Minst fem mennesker blir drept og åtte skadd. Vitner forteller om en mann på scooter som avførte skuddene.

21:30 gikk det av to eller tre bomber utenfor fotballstadionen Stad de France, nord for Paris sentrum. På stadion det ble spilt en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland. President Francois Hollande var selv tilskuer på landskampen mot Tyskland, men ble raskt evakuert fra stadionet etter eksplosjonene. Flere personer ble drept i eksplosjonene, blant dem tre antatte terrorister som skal ha detonert ladningene.

21:50 angrep to menn utestedet La Belle Équipe i gaten Rue de Charonne. Det skal være barn bant de drepte. Minst 18 ble drept og 13 såret. Mennene skal ha kjørt vekk fra åstedet i en bil.

22:00 stormet flere menn, trolig fire, inn på konsertstedet Bataclan under en konsert med et amerikansk band. Mennene skjøt flere runder mot konsertpublikumet. En av angriperne skal ha ropt «Gud er stor» på arabisk. Et annet vitne har sagt en av angriperne sa angrepet skyldtes Frankrikes involvering i militæroperasjonenei Syria.

Etter hvert tok angriperne rundt 100 gisler, samtidig med at folk rømte ut dører og vinduer på bygget. Rundt 01:00 stormet politiets spesialstyrker bygget og tre av terroristene utløste selvmordsbomber. En terrorist ble skutt og drept.

Så langt er det bekreftet at 87 mennesker døde som følge av angrepet på Bataclan.

Europe 1-reporter Julien Pearce beskrev angrepet slik: - To eller tre personer med Kalasjnikov-gevær kom inn i salen og begynte å skyte blindt inn i folkemengden. Det varte i ti-femten minutter. Det utløste panikk, og mange ble trampet ned, inkludert meg selv.

I tillegg til angrepene omtalt over, er det meldt om at personer bevæpna med kalasjinkov-gevær og håndgranater åpnet ild mot folkemengden på Avenue de la République.

Ingen nordmenn er så langt meldt drept eller såret. En svensk statsborger er bekreftet drept. En annen svensk statsborger skal være såret.

Fra hele verden har det kommet støtteerklæringene til Frankrike. Statsminister Erna Solberg sier hun er forferdet over angrepene, mens USAs president Barack Obama kaller terroren «et angrep på hele menneskeheten».

Det er innført unntakstilstand, og 1500 soldater er sendt til hovedstaden. Samtidig er det innført portforbud - for første gang siden 1944, under den tyske okkupasjonen. Videre er det lagt strenge restriksjoner på inn- og utreise fra landet. 

Det er mindre enn et år siden Frankrike ble rystet av angrepet mot magasinet Charlie Hebdo, der tolv ble drept.

Siden 2012 har det vært 17 terrorangrep mot Frankrike. 3 av dem har man ikke lyktes i å avverge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer