OMKOM: Vibeke Skofterud ble funnet omkommet på øya St.Helena utenfor Arendal søndag. Foto: Elisabeth Grosvold
OMKOM: Vibeke Skofterud ble funnet omkommet på øya St.Helena utenfor Arendal søndag. Foto: Elisabeth GrosvoldVis mer

Vibeke Skofterud døde i ulykke

Dette vet vi om vannscooterulykken

Politiet etterlyser vitner.

Søndag formiddag meldte Agder politidistrikt at de hadde funnet en omkommet person ved Hove på Tromøya i Arendal.

Den omkomne personen var den tidligere langrennsløperen, Vibeke Skofterud (38). Familien er varslet om ulykken.

Skofterud ble funnet i 11.30-tiden på en holme på øya St. Helena i Hovekilen, og erklært død på stedet av lege fra luftambulanse. Det var da en vannscooter ved holmen.

VIBEKE SKOFTERUD 1980 - 2018 Video: Bjørn Langsem / NTB / Scanpix Vis mer

- Dette ser ut som en ren ulykke, og det settes i sammenheng med personen som ble meldt savnet tidligere på natta, sier leder av felles operativ enhet i Agder politidistrikt, Bård Austad, til Dagbladet.

Meldt savnet av kjæresten

Familiens talsmann, Pål Tømmerhoel, forteller til Dagbladet at ulykken skal ha skjedd da Skofterud var på vei fra Arendal til Tromøya, hvor hun var på hyttetur.

- Jeg vet ikke i detaljer, det overlater jeg til politiets undersøkelser å utrede, men etter det jeg har skjønt, skjedde det på vei hjem fra Arendal til hytta på Tromøya, og hun forulykket på veien, sier Tømmerhoel.

- Hun ble meldt savnet av kjæresten i går kveld, da hun ikke kom tilbake til hytta, sier han videre.

Skofterud hadde blitt meldt savnet klokka 01 natt til søndag. Ifølge Aftenposten var det rundt dette tidsrommet Skofterud sist ble observert på vannscooteren i samme farvann som der hun ble funnet.

Politiet gjorde da en rekke undersøkelser, men igangsatte ikke noen operativ leteaksjon.

UNDERSØKELSER: Søndag jobber politiet på stedet der Vibeke Skofterud ble funnet død. Foto: Esben Holm Ekselund / Geita.no
UNDERSØKELSER: Søndag jobber politiet på stedet der Vibeke Skofterud ble funnet død. Foto: Esben Holm Ekselund / Geita.no Vis mer

Funnet av redningsskøyte

Det var ei redningsskøyte som fant Skofterud søndag formiddag.

Foreløpig har politiet ikke kommet i kontakt med noen vitner.

- Vi har ikke fått kontakt med noen som sier at de har sett eller hørt noe. Det er det vi jobber med nå, å få litt mer detaljer til hendelsesforløpet, sier Austad, som oppfordrer vitner om å ta kontakt.

Det skal ha vært fine forhold på sjøen ved Arendal lørdag kveld.

- Men det var jo mørkt og det regna i går, så det var nok litt redusert sikt sammenliknet med dagene i forveien, sier Austad.

Politiet foretok søndag ettermiddag kriminaltekniske undersøkelser og vil undersøke vannscooteren. Den er nå fraktet til land.

NRK Dagsrevyen meldte i kveld at det er mye som tyder på at Skofterud kjørte på holmen og ble kastet av scooteren etter sammenstøtet.

De viste også bilder fra holmen som viste tydelige malingsrester på svaberget fra scooteren.

Ber om forståelse og ro

Familien til Skofterud er naturlig nok sjokkert og knust etter dødsfallet, forteller familiens talsmann Pål Tømmerhoel til Dagbladet.

Han sier at familien er rørt over strømmen av gode ord om datteren, men ber om forståelse for at de ønsker fred og ro etter Skofteruds bortgang.

- Det er klart det er rørende å se at hun har påvirka så mange mennesker. I en situasjon hvor alt er så mørkt og tungt er det rørende. Samtidig er det viktig å forstå at familien har mistet en datter og en søster. For dem er hun ikke en offentlig person, men en person i nærheten. De er svært takknemlige, men samtidig ber de om forståelse for at de ønsker fred i en så vanskelig situasjon, sier Tømmerhoel.

Carl Jacob Johansen i firmaet Jettrade.no sier at Vibeke Skofterud ikke var nybegynner på vannscooter.

- For tre år siden kom hun med en Kawasaki Ultra 300 til mitt verksted i Drammen for å ha en omfattende service på scooteren sin. Det er den største modellen av Kawasaki vi har i markedet, sier Carl Jacob Johansen til Dagbladet.

- Synsbildet endrer seg

Scooteren hun forulykket med var av merket Yamaha.

- Hun var i allefall ikke nybegynner. Jeg vet at hun har kjørt vannscooter tidligere. En slik tragisk ulykke berører alle oss som beveger oss på sjøen. Det er svært vanskelig å kjøre på sjøen om natta. Synsbildet endrer seg dramatisk og hvis hun ikke var lokalkjent i dette området, blir det ekstra krevende. Det er flere små øyer, holmer og grunner der, sier Carl Jacob Johansen.

Vannscootere kan ha maksimal fart fra 40 til 67 knop.

- Hyggelig kveld

Vibeke Skofterud skal ha vært på Canal Street festivalen i Arendal lørdag, blant annet sammen med en gammel skolevenninne.

- Jeg har snakket med venninnen som fortalte meg at de hadde hatt en veldig hyggelig kveld. De er voksne og rolige mennesker som hadde danset og kost seg med god musikk. De var blant annet innom oss. Vi synes det er fryktelig trist det som har skjedd, sier Marianne Kalleberg, som er innehaver av restauranten Madam Reiersen.