Kongsberg-drapene - gjerningsmannen

Dette vet vi om varslene

Allerede for fire år siden varslet barndomsvennen politiet om Espen Andersen Bråthen, fordi han fryktet at liv kunne gå tapt. Nå er 37-åringen siktet for drap på fem personer.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag kveld pågrepet for fem drap på Kongsberg. Han har erkjent å ha utført drapene, men ikke tatt stilling til straffskyld. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Torsdag ettermiddag offentliggjorde politiet at det var 37-årige Espen Andersen Bråthen som er siktet for fem drap i Kongsberg.

Tre andre personer ble også skadd da Bråthen skjøt med pil og bue og andre våpen i Kongsberg onsdag. PST mener angrepet framstår som terror.

Både naboer, familie og barndomsvenn har vært urolig for 37-åringens psykiske helsetilstand, sier en rekke kilder til Dagbladet og andre medier.

- Kan bli et problem

Allerede i 2017 varslet barndomsvennen politiet om at de burde følge opp Espen Andersen Bråthen. Dette gjorde han etter å ha sett to videoer som Bråthen la ut på sosiale medier:

«Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her det det dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Bær vitne til at jeg er muslim».

«Jeg velger her og nå å varsle om dette, fordi jeg ser at det kan bli et problem, at andre kan havne i «skuddlinjen» her», var barndomsvennens beskjed, ifølge NRK.

Familien: - Rystende

Bråthens familie er rystet etter å ha fått beskjeden om at 37-åringen er siktet for å ha drept fem mennesker i sentrum av Kongsberg. Bråthens mor er dansk, og sønnen har også dansk statsborgerskap.

- Det er forferdelig å tenke på. Han var en så søt gutt, og nå har han drept fem mennesker, sier familiemedlemmet som ikke vil stå fram med navn i et intervju med den danske avisa BT.

Ifølge BT har mannen og hans kone en tett relasjon til den siktedes foreldre. Onsdag kveld var de i kontakt med Bråthens mor, etter at de hadde lest i danske og norske aviser om hendelsen på Kongsberg.

Fra familien i Norge kom sjokkbeskjeden om at det var deres egen slektning som sto bak.

- Det var rystende. Vi trodde ikke det ville gå så galt. Det er fryktelig, sier familiemedlemmet, som også forteller at Bråthen i mange år har hatt psykiske utfordringer som har blitt stadig verre.

Fulgt av PST

Politiet opplyste på en pressekonferanse torsdag at Bråthen har konvertert til islam, og har vært i PSTs fokus med tanke på radikalisering. Ifølge BT kom den opplysningen overraskende på familien.

- Det har jeg ikke hørt noe om, og det samme gjelder skyting med pil og bue. Jeg har aldri hørt at han kunne skyte med noe sånt, sier slektningen.

Bråthen skal nå vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. At 37-åringen sleit psykisk, var kjent av mange.

- Trengte hjelp

Styreleder Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter forteller Dagbladet at han møtte Bråthen i moskeen for noen år siden.

- Jeg kjente ham igjen da jeg fikk se bilde av ham og hørte navnet hans. Han var innom moskeen to eller tre ganger for noen år siden. Han sa at han var muslim, men jeg oppfattet det som at han trengte hjelp, egentlig, sier Tlili til Dagbladet.

STYRELEDER: Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STYRELEDER: Oussama Tlili i Kongsberg Islamsk kultursenter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor det?

- Jeg klarte ikke å føre en ordentlig samtale med ham om et tema. Verken religion eller islam. Jeg la også merke til at han ikke kjente til grunnleggende bønneregler, og jeg opplevde at han ikke kunne så mye om islam.

- Hva tenkte du da identiteten hans ble kjent?

- Det gjorde inntrykk, men det er trist uansett hvem som har utført disse handlingene. Det er tragisk. Det er ubeskrivelig. Vi er en del av dette samfunnet, vi er en del av Kongsberg og føler med byen og dem som ble rammet, sier han og legger til:

- Det er trist, uforståelig og tragisk, og jeg vil fordømme handlingene på det sterkeste. Dette kan verken knyttes til islam, muslimer eller denne moskeen.

Truet med å drepe far

Så seint som i fjor ble Bråthen idømt besøksforbud mot sine foreldre, ifølge et rettsdokument Dagbladet har tilgang til. Bråthen tok seg da inn i boligen til foreldrene, uten å være velkommen. I dommen fra slutten av juli i fjor, kommer det også fram at mannen opptrådte truende overfor sine foreldre.

«Det er opplyst at han den 29. mai 2020 tok seg inn i foreldrenes hus selv om de ba ham forlate stedet og at han truet med å drepe sin far». (..)

«Mistenkte skal ha kommet med trusler og la igjen en revolver på foreldrenes sofa før han gikk, noe de opplevde som truende», står det videre i dommen fra Kongsberg og Eiker tingrett. Bråthen ble ilagt besøksforbud i et halvt år.

Dømt til fengsel

Også i 2012 ble Bråthen dømt, den gang i Kongsberg tingrett. Da brøt han seg da inn i Norsk Bergverksmuseums lokaler ved å knuse flere vinduer, ifølge dommen.

Her stjal han ifølge dommen en nøkkel.

I samme rettssak ble han også dømt for å ha kjøpt og brukt en mindre mengde hasj. Straffen ble satt til 60 dagers betinget fengsel med ei prøvetid på to år.

Fredrik Neumann er oppnevnt som forsvarer for Bråthen. Han bekrefter overfor Dagbladet at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen.

Det er fortsatt usikkert hvordan han stiller seg til siktelsen, men han erkjenner forholdene.

- Han har gitt en relativt grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse for det han gjorde, sa politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

SIKTA: Det var Espen Andersen Bråthen som onsdag kveld ble pågrepet for fem drap i Kongsberg. 37-åringen framstilles fredag 15. oktober for varetektsfengsling. Vis mer

PST: Endrer ikke trusselbildet

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Hans Sverre Sjøvold, opplyser at de jobber aktivt for å bistå Sør-Øst politidistrikt.

- Det er ingen tvil om at handlingen framstår som at det kan være en terrorhandling, men det er viktig at etterforskningen går og at man får avklart hva som er motivene til den som er siktet, sier han.

PST konkluderer at angrepet i Kongsberg ikke medfører endring i trusselbildet i Norge.

- Trusselbildet vurderes fortsatt som moderat, sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for politisk motiverte vold i PST.

Haugstøyl legger til at det er vanskelig å fange opp angrep som dette.

- Det er én gjerningsperson. Erfaringen tilsier at det er en kort planleggingshorisont, og han har brukt enkle midler og våpen. De sakene er veldig vanskelige for en sikkerhetstjeneste å fange opp, sier Haugstøyl.

Han legger til at det beskrives i PSTs vurderinger som det man frykter mest.

- Både vi og andre finner det veldig vanskelig.

BLOMSTER: I Kongsberg legger lokalsamfunnet ned blomster for de drepte og pårørende, ett døgn etter hendelsen inntraff. Video: Stian Drake Vis mer

Fornøyd med vurderingene

Sjøvold mener PST har gjort gode og riktige vurderinger av den siktede Espen Andersen Bråthen tidligere.

- Jeg skjønner godt at spørsmålet kommer opp, la han til.

Sjøvold bekreftet at Bråthen er kjent for PST fra tidligere, men viser også til at den siktede nå skal gjennom en prejudisiell observasjon med tanke på å få en faglig vurdering av spørsmålet om tilregnelighet.

- Dette er en person som har gått ut og inn av helsevesenet en periode så jeg tror det er viktig at vi får denne historikken fram, sier Sjøvold.

- Vi var kjent med vedkommende. Hvordan vi var det må vi først og fremst dele med Sørøst politidistrikt, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST.

Nytt avhør

Forsvareren til Espen Andersen Bråthen sier sakkyndige skal vurdere om klienten kan ha vært utilregnelig da drapene skjedde i Kongsberg torsdag kveld.

Advokat Fredrik Neumann sier til VG torsdag kveld at det ble gjennomført et nytt avhør av den drapssiktede 37-åringen torsdag. Etter avhøret sier Neumann at det er besluttet at det skal gjennomføres en full judisiell observasjon av klienten hans.

Tidligere er det kjent at det skulle gjennomføre en foreløpig judisiell vurdering av Bråthen, med tanke på en avklaring av den siktedes psykiske helsetilstand. Konklusjonen av denne vurderingen er å gå videre med en full observasjon.

- Hvis psykiateren mener alt ikke er i orden, er det grunnlag for full judisiell observasjon, sier Neumann til NTB.

BESØKTE: Ossama Tlili er styreleder Kongsberg islamsk kultursenter. Han forteller til Dagbladet at han har møtt Espen Andersen Bråthen. Video: Henning Lillegård. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Vil vurdere tilregnelighet

I en full judisiell observasjon vil den siktede ble observert og vurdert av to sakkyndige som vil forsøke å avklare om han var å anse som tilregnelig på tidspunktet for da drapene skjedde torsdag kveld. Dersom de kommer til at han ikke var tilregnelig, kan han heller ikke straffes for gjerningene, men kan bli dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Skulle en full judisiell observasjon konkludere med at han ikke var å anse som utilregnelig, kan de også uttale seg om faren for framtidige voldshandlinger, noe som kan få betydning for om den siktede kan idømmes forvaringsstraff eller om de anser det for tilstrekkelig at han dømmes til en ordinær tidsbestemt fengselsstraff, skriver NTB.

Samtykker til kontorforretning

Fredag morgen vil spørsmålet om varetekt bli avgjort av Kongsberg og Eiker tingrett. Den siktede har samtykket til at fengslingsspørsmålet blir avgjort uten at han behøver å møte i retten.

- Det blir kontorforretning. Tiltalte har samtykket til det. Jeg regner med at politiet ønsker det, sier Neumann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer