Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lederkampen i Venstre

Dette vet vi om Venstre-striden

Valgkomiteen i Venstre møtes onsdag til en to dager lang dragkamp om toppvervene i partiet. Sveinung Rotevatn seiler opp, ifølge Dagbladets kilder.

KANDIDATER: Sveinung Rotevatn (t.v.)og Abid Raja, her med kona Nadia Raja, er to av favorittene til nestlederverv i Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KANDIDATER: Sveinung Rotevatn (t.v.)og Abid Raja, her med kona Nadia Raja, er to av favorittene til nestlederverv i Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Valgkomiteens leder Per A. Torbjørsen har lovet fornyelse, samtidig som partileder Trine Skei Grande ønsker gjenvalg. Også de to sittende nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik har stilt seg til disposisjon for en ny periode i Venstre-toppen.

Tre dager før den endelige fristen, er komiteen slett ikke ferdig med arbeidet.

- Valgkomiteen i Venstre har ennå ikke konkludert. Det skal vi gjøre på vårt siste store møte i morgen og torsdag, hvor vi skal sitte sammen, sier Per A. Thorbjørnsen til Dagbladet.

Trine kuppet striden

Etter det Dagbladet erfarer, vil valgkomiteen etter all sannsynlighet innstille på gjenvalg for partileder Trine Skei Grande.

Kravene fra deler av partiet om at hun må byttes ut, har stilnet noe av etter at Grande fant plass til sine to tøffeste utfordrere, Abid Raja og Sveinung Rotevatn, i regjering.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, kan Grande slik ha lykkes å kuppe lederstriden, selv om det innebar at hun måtte ofre mange av sine allierte og støttespillere i partiet.

Det nådeløse grepet opprørte flere i Grandes gamle krets, men sørget også for at hun ryddet plass til Venstre-navn fra andre deler av landet. Dermed brøt hun opp Oslo-dominansen i regjeringsapparatet, som hun tidligere er blitt kritisert for.

Nestlederne byttes ut

Stemningen i valgkomiteen er etter det Dagbladet forstår den, at hvis Grande skal fortsette så må dagens nestledere vike for å ivareta kravet fra partiet om fornyelse.

Også Dagens Næringsliv siterer kilder på at det er her kampen vil stå.

Mens Ola Elvestuen har sittet som nestleder siden 2008, har Terje Breivik vært andre nestleder siden 2012. Dersom noe ikke endrer seg på oppløpssiden, ligger det altså an til at valgkomiteen foreslår å bytte ut begge to.

Rotevatn favoritt

Sveinung Rotevatn, Abid Raja, Iselin Nybø og Guri Melby er de mest aktuelle utfordrerne til nestledervervene.

Ifølge Dagbladets kilder er den nyslåtte klimaministeren Sveinung Rotevatn så å si klar som nestleder, iallfall storfavoritt til den ene posten.

Til den andre nestlederplassen framstår Abid Raja i øyeblikket som den fremste kandidaten, med Iselin Nybø og Guri Melby som utfordrere.

Valgkomiteen jobber for å få til en samlet innstilling, men muligheten er tilstede for at det blir en delt innstilling, for eksempel til vervet som andre nestleder.

Komiteens leder Per A. Thorbjørnsen vil ikke kommentere dette direkte, men framholder i stedet at prosessen har vært den grundigste i sitt slag i Venstre på lang tid.

- Vi har lyttet til innspill, snakket med fylker, intervjuet kandidatene og gjort det vi kan for å skape en god prosess fram mot innstillingen, sier han.

Landsmøtet bestemmer

Til sjuende og sist skal lederspørsmålet avgjøres på Venstres landsmøte 17. - 19. april.

Selv om valgkomiteen arbeider for å unngå dette, kan det bli aktuelt med kampvoteringer på landsmøtet.

I tillegg til ledertrioen, er hele Venstres sentralstyre på valg.

Hele Norges coronakart