Lettelser i coronatiltakene:

Dette vet vi

Dagbladet erfarer at det åpnes for skjenking, men ikke med fri flyt. Det er også forventet at regjeringen går fra rødt til gult nivå på videregående skoler.

SKJENKING: Dagbladet erfarer at det igjen blir lov med skjenking, og at det blir lettelser i tiltak for skolene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Den 13. desember i fjor innførte regjeringen forskriftsfestede coronatiltak i Norge som i etterkant har skapt mye debatt.

Torsdag klokka 19 holder regjeringen en pressekonferanse om coronasituasjonen. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) er blant statsrådene som deltar – i tillegg til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det er ventet flere lettelser og justeringer i coronatiltakene.

- Det blir justeringer og det blir noen lettelser, uten at regjeringen er ferdig med sitt arbeid, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet onsdag.

Hvilke tiltak som skal lettes på eller justert blir ikke bestemt før regjeringskonferansen torsdag, to timer før pressekonferansen klokka 19.00.

Dagbladet kunne tidligere i dag også fortelle at regjeringen kommer med ei krisepakke til Stortinget i morgen. Krisepakken er særlig rettet inn mot næringsliv og kollektivtransport.

Lettelser på skjenkestopp

Det tiltaket som har ført til mest diskusjoner i landet, er full skjenkestopp.

Det har ført til at en rekke serveringssteder måtte avlyse planlagte julebord og sende ut permitteringsvarsler til sine ansatte - midt i den mest travle måneden i året.

Presset mot regjeringen fra aktører i restaurant- og utelivsbransjen har den siste uka vokst kraftig.

Dagbladet erfarer at det åpnes for skjenking, men ikke med fri flyt. Derfor er det mulig at det blir innført skjenking til et bestemt klokkeslett.

Ølkranene åpnes, men ikke uten forbehold. Det blir innført tidsbegrensninger og krav om sitteplass, opplyser kilder til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at det i de faglige grunnlagene fra helsemyndighetene blir gitt anbefalinger om endringer i skjenketiltak til regjeringen.

Anbefalingene skal åpne for alternativer til skjenkestoppen, og alternativene skal særlig handle om tidspunkt for hvor lenge man kan skjenke og om eventuelle lokale forskjeller i områder med forskjellig smittetrykk. Det skal være uaktuelt med skjenking til klokka 03.00.

I helga varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor Dagbladet at han ønsket å åpne kranene.

- Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sa Vedum til Dagbladet søndag.

Trafikklysmodellen

Et annet tiltak som ble innført i desember, var rødt nivå ved videregående skoler. Tiltaket har ført til hodebry for flere elever som har måtte ha delvis digital undervisning i desember og januar.

Elevorganisasjonen er svært kritisk til rødt nivå i videregående skoler, men Skolenes landsforbund har bedt om at alle skoler skal ha rødt nivå inntil alle lærere har fått sin tredje vaksinedose, ifølge NTB.

Statssekretær Halvard Hølleland i Kunnskapsdepartementet (Ap) sa til NRK mandag at regjeringen vil endre trafikklysmodellen på videregående skoler fra rødt til gult nivå.

- Vi vil endre trafikklys i videregående fra rødt til gult. Det må være et gult nivå som gjør det mulig for elevene å være mye til stede, samtidig som vi sikrer smittevern, sa han til statskanalen.

Ifølge opplysninger til Dagbladet gis det anbefalinger om endringer knyttet til skoletiltakene i de faglige grunnlagene fra helsemyndighetene til regjeringen.

Tiltaksnivået i videregående skoler er særlig aktuelt. Det vektlegges at skoletiltak medfører krevende avveininger: På den ene siden har man tiltaksbyrde og på den andre siden har man risikoen for en krevende smitte- og sykefraværssituasjon i skolene.

Idrett for barn og voksne

Da tiltakene ble innført ble det også anbefalt at barn over grunnskolealder ikke burde drive idrett eller aktiviteter der de ikke kan holde én meters avstand.

Idrettsforbundet har bedt om at dette endres.

Dagbladet erfarer at det kan komme lettelser i anbefalingene om idrett også for voksne. Kilder opplyser til Dagbladet at det vil åpnes for Obos-ligaen og første divisjon for kvinner i fotball.

Kilder bekrefter til Dagbladet at det også kommer lettelser på tiltakene i kultursektoren. Etter det Dagbladet kjenner til, går det mot gjenåpning for barne- og ungdomsidretten, og enkelte andre tiltak.

I de faglige grunnlagene fra helsemyndighetene til regjeringen har idretten også blitt diskutert, ifølge opplysninger til Dagbladet.

Tiltakene knyttet til barne- og ungdomsidrett nevnes, i tillegg til tiltakene for spillere i Obos-ligaen, og andre spillere som ikke har samme frihet som spillere i Eliteserien.

Innen breddeidretten gjøres det ikke endringer nå, etter det Dagbladet forstår. Det vil trolig også bli lettelser på hvor mange mennesker som kan samles til kulturarrangement, men Dagbladet har ikke lyktes å få eksakte tall fra kilder tett på prosessen.

Lettelsene innen kultursektoren beskrives i sum som relativt små, men betydelige, av flere som er tett på prossesen i regjering og helsemyndigheter.

Regjeringen har varslet at de vil prioritere barn og unge når de justerer på tiltakene.

- Det gjelder skoler, barnehager, fritid og idrett. På alle de områdene har det vært tiltak, og vi går grundig gjennom det for å se på muligheter for gjøre tilpasninger slik at hverdagen blir mest mulig normal, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB onsdag.

- Signalisert lettelser

Onsdag ettermiddag var det et møte mellom Kjerkol, FHI, Helsedirektoratet, kommunene og statsforvalterne.

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim var en av dem som fulgte møtet.

- Det ble signalisert lettelser, men det var ikke veldig konkret, sier han til Dagbladet.

Under møtet fikk kommunene en grundig faglig statusbeskrivelse fra FHI og Helsedirektoratet. Den store utfordringen framover, frykter Wolden, blir stort sykefravær i kritiske samfunnsfunksjoner.

- Vi har på ingen måte nådd toppen i smitten – dette vil øke på i ukene som kommer. En del av de 100 til 400 som FHI modellerer at kan bli innlagt hver dag, vil nok være alvorlig syke og ligge på intensiven. Vi ser for oss at det blir et stort bortfall i tjenesteområdene våre. Vårt signal ut, fra og med i dag, er at folk må regne med at våre tjenester innen barnehage, skole, helse og velferd blir dårligere, som følge av at vi vil få et veldig stort sykefravær, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer