- Dette vi var bekymret for

Det siste døgnet er det registrert 930 coronasmittede i Norge. Det er ny smitterekord. Utviklingen bekymrer helseminister Bent Høie.

HØIE: Helseminister Bent Høie oppfordrer alle med symptomer til å teste seg etter ny smitterekord i Norge. Foto: NTB
HØIE: Helseminister Bent Høie oppfordrer alle med symptomer til å teste seg etter ny smitterekord i Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 930 coronasmittede i Norge. Det er 399 flere enn dagen før og det høyeste antallet smittede som er registrert på ett døgn i Norge.

Utviklingen bekymrer helseminister Bent Høie.

CORONATEST: Gjennom jul og nyttår har folk endret atferden sin. Flere har ventet lenge med å teste seg for coronaviruset, noe som får følger, mener Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

- Det var denne utviklingen vi var bekymret for da vi søndag strammet inn. Det er nå veldig viktig at alle med symptomer tester seg og at alle følger råd og regler, skriver Høie i en e-post til Dagbladet.

- Må få ned smitten

- Målet med de nye, strenge tiltakene er å bryte en eventuell ny smittebølge. Vaksinen gjør at vi ser lys i tunnelen, men vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, legger han til.

I alt var det ved midnatt natt til onsdag registrert 52 180 coronasmittede personer her i landet. Til sammen er 452 coronasmittede personer døde i Norge siden mars.

- Venter i spenning

VENTER: Espen Rostrup Nakstad sier at vi må vente til slutten av uka for å se hvordan jula har slått ut på smitten. Foto: Berit Roald / NTB
VENTER: Espen Rostrup Nakstad sier at vi må vente til slutten av uka for å se hvordan jula har slått ut på smitten. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at det er vanskelig å si hva som er grunnen til de høye smittetallene.

- Vi ser høyere smittetall nå, men vi venter i spenning på hvordan effekten av jula vil slå ut. Det ser vi mot slutten av uka, sier Nakstad.

Han sier at det er vanskelig å tolke tallene.

- Det er litt vanskelig å tolke disse tallene, fordi det har vært litt ujevn testing de siste dagene. Mange har trolig ventet med å teste seg til etter jul, men det er ingen tvil om at tallene ligger høyt. Det er også bakgrunnen for de nye, strengere tiltakene som har blitt innført, sier Nakstad.

Han sier at det foreløpig ikke ser ut til at bakgrunnen for de høye tallene er mer smittsomme coronamutasjoner, som den engelske varianten eller den sørafrikanske varianten.

- Foreløpig ser det ikke sånn ut, men omfanget av virusmutasjoner er økende i mange land, og vi må være forberedt på at det kan komme flere virusmutasjoner i ukene som kommer, sier Nakstad.

Nye tiltak

Søndag presenterte regjeringen nye regler og anbefalinger for hele landet. Tiltakene gjelder fram til 18. januar.

- Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge er på vei, og vi har ennå ikke sett den fulle effekten av jule- og nyttårsfeiringen, hvor mange har vært samlet, sa statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse søndag.

Hun omtalte situasjonen som «uoversiktlig».

- Den nye virusvarianten fra Storbritannia er i tillegg funnet her hjemme. Det øker faren for smitte, sa Solberg og la til at epidemien ikke skal få komme utav kontroll.

Regjeringen har varslet en ny pressekonferanse om coronasituasjonen i dag klokka 14.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer