MILLIARDBIDRAG FRA STATEN: Men Bank of America ville motarbeide loven som sikrer amerikanske arbeidere økte rettigheter, viser avslørende lydbåndopptak.
MILLIARDBIDRAG FRA STATEN: Men Bank of America ville motarbeide loven som sikrer amerikanske arbeidere økte rettigheter, viser avslørende lydbåndopptak.Vis mer

- Dette vil bety slutten på sivilisasjonen

Bank of America hadde krisemøte mot bedre faglige rettigheter for arbeidere, rett etter at de mottok statlig krisepakke på 25 milliarder dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En pikant lekasje fra toppen av det amerikanske bankvesenet har nådd det notoriske nettstedet Wikileaks.

Den avslører en lobbykampanje mot lovforslaget for økte faglige rettigheter for arbeidere, Employee Free Choice Act.

Telefonkonferansen arrangert av Bank of America fant sted i oktober, bare dager etter at Washington hadde trådd til med en gigantisk krisepakke som Bank of America fikk 25 milliarder dollar av.

Bank of America er en av verdens aller største finansinstitusjoner.

Hør klipp fra telefonkonferansen i videospilleren til høyre i saken, eller last den ned i sin helhet via Wikileaks.

- Må rømme landet

- Dette vil bety slutten på sivilisasjonen, nærmest roper grunnleggeren av byggvaregiganten Home Depot, Bernie Marcus, på konferansen. Han sier blant annet at «vi må flytte fra landet» hvis loven blir vedtatt, og at den vil gi arbeiderne rett til å diktere abslutt alt i bedriftene.

Samtalen viser et voldsomt engasjement mot loven blant deltagerne, som omfattet konservative aktivister og ledende forretningsmenn. Blant dem lobbyisten Rick Berman fra Center for Union Facts, en anti-fagforeningsorganisasjon.

- Vi blir som Frankrike, sier Marcus, og hevder altfor få vet om loven han mener vil ruinere landet.

Deltagerne ber samtidig om at det sendes store summer til organisasjoner og republikanske politikere som arbeider mot loven, og oppfordrer til å støtte McCain framfor Obama, fordi sistnevnte er tilhenger av loven.

Noe av det mer spesielle med konferansen som blir annonsert som et forsøk på å «belyse det bestemte lovforslaget», er at det bare er markante motstandere av loven til stede.

Hemmelige kilder

Wikileaks er et nettsted som har spesialisert seg på lekkasjer og å offentliggjøring konfidensielle og hemmeligstemplede dokumenter fra alle samfunnsområder og verdenshjørner. De hevder selv å ville bekjempe uetisk oppførsel i organisasjoner og regjeringer.

Filene på nettsiden har anonyme avsendere, og er dermed vanskelig å bekrefte for utenforstående.

I tilfellet med dette lydbåndopptaket har imidlertid Huffington Post fått telefonkonferansen bekreftet, og skrevet en lengre artikkel om saken. De har også sett konferansen journalført i Bank of Americas registre.

Lovforslaget

Employee Free Choice Act fikk ikke det nødvendige flertallet da lovforslaget kom i 2007, men den kan bli vedtatt i år. Forslaget vil gjøre det lettere å danne fagforeninger dersom et flertall i bedriften ønsker det, og gi disse økte rettigheter. For eksempel vil fagforeningen ha enerett på å forhandle lønn for alle ansatte.

Dersom partene ikke kommer til enighet under lønnsforhandlinger, har fagforeningen etter 90 dager rett til å tilkalle en statlig meklingsmann som kan fastsette oppgjøret.

Loven foreslår åpne avstemninger om eventuell opprettelse av fagforeninger, noe motstanderne av loven mener vil føre til økt press og påvirkning.

I dag er under 8 prosent av amerikanske arbeidere i privat sektor fagorganisert, mot mer enn en tredjedel på 50-tallet.

Støtte til loven

Arbeidslivsekspert, professor og medlem av Obamas økonomiske råd, Robert Reich, mener loven er nødvendig for å sikre amerikansk økonomi i fremtiden. Reich ble betegnet som en av USAs ti viktigste økonomiske tenkere av Wall Street Journal i 2008.

Han mener en middelklasse med bedre vilkår vil ha større kjøpekraft, noe som igjen vil stimulere økonomien, slik veksten på 50-tallet ble drevet fram. Han fremhever også undersøkelser som viser at et flertall av arbeiderne ønsker representanter som kan forhandle fram lønnsavtaler, forsikringer og arbeidsvilkår på vegne av dem.

- Oftest vil arbeidstakere som ønsker å danne en fagforening bli truet og trakassert av sine arbeidsgivere. Altfor ofte får de sparken, enda det er ulovlig. Jeg så dette da jeg var arbeidsminister (under Clinton (red.anm)) for mer enn et tiår siden.

- Jo fortere loven blir vedtatt, jo bedre, for amerikanske arbeidere og for den amerikanske økonomien, skriver han på sin blogg.